TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Gastronomiczna lista płac

Data wysłania: 2008-06-11 17:37 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Ile godzin pracuje się w gastronomii? Ile można zarobić na jakim stanowisku? Czy pracownicy restauracji dostali ostatnio podwyżki? - Gazeta Wyborcza, jak co roku, wzięła pod lupę zarobki Polaków. My na postawie danych Gazety, oceniliśmy samą branżę gastronomiczną.

Poniżej opisujemy warunki pracy i płacy poszczególnych osób, pracujących w gastronomii:

<b>900 zł</b>
miesięcznie zarabia pani przy lepieniu pierogów w warszawskiej pierogarni. Większość pracy wykonuje maszyna, która wyrzuca gotowe formy. Pracownik musi tylko nakładać farsz i zaklejać pierogi rękoma. Przy lepieniu pierogów nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, ale bardzo przydają się zdolności manualne. Do tego dochodzi 100 zł premii raz na miesiąc lub dwa.

<b>1000 zł</b>
zarabia miesięcznie kelner pracujący 40-50 godzin tygodniowo w poznańskiej restauracji. Dodatkowo otrzymuje napiwki, które w całości zatrzymuje dla siebie (miesięcznie 1-1,5 tys. zł). Skończył liceum. Ma umowę o pracę. Zna angielski w stopniu umożliwiającym komunikację z klientami. W zawodzie pracuje od roku. Okazjonalnie kilka razy w roku dostaje kilkusetzłotową premię. Nie dorabia.

<b>1100 zł</b>
miesięcznie i premia w wysokości od 100 do 200 zł co trzy miesiące - tyle zarabia kucharz w jednej z opolskich restauracji. Ukończył szkołę zawodową o profilu tokarz-ślusarz, ale jako kucharz pracuje już 13 lat. Ostatnią podwyżkę dostał w tym roku - 39 zł netto. Wzrost pensji nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi obowiązkami. Nigdzie nie dorabia.

<b>1200 zł</b>
zarabia miesięcznie kucharz po dwóch miesiącach pracy (za osiem godzin dziennie). Ma średnie wykształcenie gastronomiczne, w zawodzie od czterech lat. Jeszcze trzy miesiące temu był w Irlandii, gdzie mógł liczyć na zarobki w granicach 320-350 euro tygodniowo, więc zastanawia się nad powtórnym wyjazdem. W Olsztynie po trzech miesiącach dostanie podwyżkę o blisko 400 zł. Pracuje w niektóre weekendy, ale później ma dwa dni wolnego. Nie dorabia. Zna język angielski.

<b>1472 zł</b>
zarabia osoba zatrudniona na zmywaku we wrocławskim pubie (w umowie ma stawkę 8 zł za godzinę pracy). Firma codziennie zapewnia jej obiad. Zakres obowiązków związany jest tylko z pracą na zmywaku barowym (szklanki, filiżanki) lub ze zmianą na zmywaku kuchennym (talerze, garnki). Godziny pracy może dopasować do prywatnych zajęć.

<b>1500 zł</b>
zarabia miesięcznie kucharz w jednej z częstochowskich restauracji. Ma wykształcenie zawodowe gastronomiczne, pracuje od blisko 10 lat. Rok temu dostał podwyżkę - ok. 10 proc. wynagrodzenia. W pracy otrzymuje wyżywienie. W tygodniu pracuje średnio 45 godzin. Może dorabiać na weselach, przyjęciach, komuniach - wynajmuje się jako kucharz. Dodatkowe zarobki - w zależności od ilości takich imprez w miesiącu - średnio ok. 1000 zł.

<b>2400 zł</b>
na rękę dostaje kucharz w jednej z toruńskich restauracji. Pracuje 55 godzin tygodniowo. W lutym dostał 300 zł podwyżki, ale nie pracuje teraz więcej niż przed podwyżką. Nie dorabia. W zawodzie od 4 lat. Skończył liceum ogólnokształcące.

<b>2500 zł</b>
zarabia kucharz w renomowanej restauracji w centrum Krakowa. Skończył technikum technologii żywienia. W zawodzie od 10 lat, w obecnej firmie od trzech. Zna komunikatywnie niemiecki. Pracuje nieco ponad 40 godzin w tygodniu. Premie otrzymuje dość często, zwykle dwa razy w miesiącu - zawsze po większej imprezie (200 - 500 zł). Dorabia, przygotowując potrawy lub garmażerkę na prywatne zamówienia. Ma z tego ok. 1 tys. zł miesięcznie.

Na kwocie 2500 zł kończą się lista płac Gazety. W dalszej części listy (zarobki do 30 tys.) nie wymieniono żadnej osoby, pracującej w gastronomii, zarabiającej więcej niż 2500 zł.

Polska Lista Płac prezentuje się więc dla branży gastronomicznej nieciekawie. Szkoda, jednak, że Gazeta nie zapytała o zarobki szefów kuchni najlepszych lokali gastronomicznych, właścicieli restauracji, pubów czy też kadry zarządzającej restauracjami sieciowymi.

    • Płace w gastronomii 

      [2008-06-11 17:37 213.134.160.*]

      Skończyłam studia magisterskie na kierunku Turystyka Międzynarodowa. Wcześniej ukończyłam Technikum gastronomiczne. Mieszkam w Krakowie. Nie moge znaleźć pracy bo.....
      1. Nie znam angielskiego;
      2. Nie mam doświadczenia

      Za miesiąc wyjeżdzam na Wyspy Brytjskie.....może tam ktoś da mi szanse.....   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2008-07-17 16:51 83.30.141.*]

        To jak skończyła s studia bez znajomości języka?   odpowiedz »

        • Płace w gastronomii 

          [2008-09-26 09:12 81.152.189.*]

          Studia skonczyłam na polskie uczelni - więc nie bardzo rozumię twoje pytanie ! widocznei nie studiowałaś/eś i nie masz pojęcia jaki jest poziom ksztłcenia językowego na polskich uczelniach :) musiałam pracować na wakacjach by w ciągu roku móc uczyc się prywatnie języka nagielskiego !! ale do biegłej znajomości obcego języka trzeba kilku ( liklunastu lat) zapytaj znajomych ktorzy osiągneli ten poziom !! pozdrawiam   odpowiedz »

          • Płace w gastronomii 

            [2009-05-13 23:06 213.7.210.*]

            mimo wszystko jak mozna skonczyc turystyke miedzynarodowa bez znajomosci podstawowego jezyka jakim jest angielski?!!!????
            i jaka prace chcesz znalezc na wyspach znowu bez znajomosci angielskego?????!!!!!   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2008-06-11 23:07 62.121.120.*]

      A ja od 2 tygodni poszukuje pizzera ktory tylko umie krecic pizze. Nie musi miec wielkiego doswiadczenia, bez znajomosci jezykow, nie mam wiecej wymagan. Na start oferuje 2000 do reki i nic!!! Czy az tak wysokie sa wymagania pracownikow w Warszawie? Do tego pelne wyzywienie w ciagu dnia, do woli. A odzewu brak. Nie jestem pewien czy ta lista plac jest zgodna z rzeczywistoscia.
      Pozdrawiam. Michal   odpowiedz »

      • A ja szukam od 2 tyg pizzera 

        [2008-09-23 17:05 83.7.119.*]

        Witam Pana czy oferta nadal aktualna? Chętnie podejme prace u Pana w pizzeri. Jezeli nadal Pana tu zagląda to podaje e-mail kontaktowy greenseven@gazeta.pl pozdrawiam Adam P   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2008-06-16 15:36 83.11.43.*]

      Niestety, co często się zdarza dziennikarzom, i tym razem piszący artykuł nie miał i zapewne nie będzie już miał pojęcia o zarobkach, godzinach pracy w gastronomii. W większości polskich lokali czas pracy waha się od 10 do 12 godzin dziennie. Jeśli uwzględnimy dwa dni wolne, pozostanie nam 50 do 60 godzin pracy tygodniowo. Ta liczba jest bliższa prawdy, choć przyznaję szczerze, że dla różnych lokali, a już szczególnie dla gastronomii sezonowej, jest raczej zaniżona. Taka specyfika pracy i nic tu nie pomogą kodeksy pracy, syndykalistyczne machanie szabelką. Podobnie jest w całej Europie, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach z różnych kontynentów. To jedna sprawa, drugą są zaś zarobki, najczęściej starannie skrywane przed fiskusem i dziennikarzami. Dziś nikt w gastronomii nie pracuje za sumę mniejszą niż 1200 zł. na rękę plus całodzienne wyżywienie. I te niższe kwoty dotyczą pomywaczek, sprzątaczek i kelnerów, a raczej kelnerek, kelnerzy mają raczej wyższe żądania. Oczywiście wyżywienie jako ekwiwalent jest staranne skrywane bowiem zachłanny fiskus każe sobie za to płacić jako za uzyskane korzyści. Jeśli zaś pracownik zapłaci podatek, na widelcu jest szef restauracji, stołówki szkolnej, szpitalnej, czy zakładowej, jakoż że powinien wycenić potrawy, opłacić od tego VAT i podatek od zysku. Głupie, prawda. Ale kto kiedykolwiek powiedział że fiskus jest mądry?
      Zatem ile zarabiają naprawdę pracownicy naszej gastronomii? Przeciętny kucharz, razem z deputatem około 2 tys. zł. Kelner od 1200 zł. do 1600 zł. plus napiwki, a te są różne od 200 zł. miesięcznie do 1500 zł. Niestety kelnerki mają mniej, mniejsze pensje, ale co dziwne, także mniejsze napiwki. W dobrej restauracji szef kuchni zarabia 2500 do 3000 zł. plus deputat wart około 300 - 400 zł. w samych produktach, tak zwany wsad do kotła.
      I najważniejsze warto zapytać o zarobki właścicieli lokali. Te są zdecydowanie różne, ale nie tak duże jak się powszechnie sądzi. Są restauracyjki, całkiem dobre z własną klientelą na pograniczu opłacalności i są wielkie bary, prowadzone przez zagraniczne korporacje z tak zwanym "żarciem dla psa", przynoszące krociowe zyski. Można jednak, biorąc pod uwagę przeciętną, napisać, że zysk właściciela średniego lokalu waha się od 3 do 8 tysięcy złotych. Warto napisać, że właściciel pracuje 14 godzin na dobę. Jeśli pracuje mniej, lokal wkrótce padnie.
      Bohdan W.   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2008-06-25 12:58 87.206.63.*]

        Nie należy wymagać od dziennikarzy Gazety Wyborczej, która przeprowadziła ranking, znajomości branży gastronomicznej. Co zresztą widać gołym okiem po wynikach rankingu... zapytali tylko kilka osób, które są totalnie niereprezentatywni dla branży :(   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2008-06-29 00:39 83.8.64.*]

        tak to prawda restauratorzy pracuja 14 albo i wiecej godzin na dobe.musza bo inaczej nie byłoby ciekawie   odpowiedz »

    • Gastronomiczna lista płac 

      [2008-07-03 22:21 92.40.64.*]

      Gastronomia w cyfrach to temat jak rzeka   odpowiedz »

    • Gastronomiczna lista płac 

      [2008-07-03 22:23 92.40.64.*]

      Kucharz w dużym osrodku wczasowym w Krynicy Morskiej - 1800 zł netto   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2008-10-16 17:43 83.15.93.*]

      a ja szukam kucharza za 2500 tys netto do restauracji w warszawie i nie moge znalezc. Cos mi sie nie chce wierzyc w ta liste plac   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2008-12-10 21:54 77.254.180.*]

      ja jestem kucharzem 25 lat moje zarobki 5000 tys zł   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2009-03-09 13:09 83.21.209.*]

      Szukam samodzielnego kucharza do gastronomii w pensjonacie nad morzem. Ci, z którymi rozmawiam chcą zarabiać 5 do 7 tyś. złotych miesięcznie, plus mieszkanie i wyżywienie.
      Jak to się ma do zarobków w tej branży w Krakowie czy Częstochowie?
      Jeśli jakiś kucharz ma źle tam na południu Polski, zapraszam nad morze.
      U nas ofert pracy jest dużo, no i jak widać płace lepsze.
      secesjawilla@interia.pl   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2009-08-18 19:54 77.254.58.*]

      Pracuję w gastronomi od prawie 20 lat, w tym od 10 jako szef kuchni.
      Od 8 lat pracuję tylko w renomowanych lokalach. Moje zarobki to ok. 6000zł netto + coś tam. Zarobki na kuchni: szef zmianowy ok 3500zł netto, kucharz średnio 2500-2700zł netto - dobry + 300zł, młodszych kucharzy 1800-2200zł w zależności od "przyswajalności wiedzy", pomoce kuchenne 1300-1500zł netto, zmywające 1100-1300zł + "serwis" od kelnerów za "polerkę".
      Takie są realne zarobki w Warszawie na 06.2009.
      Większość umów o pracę to pełny etat na minimum a reszta pod stołem.
      Tak było, jest i będzie i nikt tego nie zmieni bo gastronomia rządzi się własnymi prawami i żaden urzędnik z PIP-u nie jest w stanie tego skontrolować.
      W swojej karierze przeżyłem już kilka kontroli nasłanych przez nieszczęślwie zwolnionych pracowników i pracodawcy wykręcali się sianem. A kary były za brak list obecności, nieterminowe płacenie wynagrodzeń i jakieś inne bzdury.
      Bądźmy realistami, jaki kucharz, który spędza pół życia w kuchni w temperaturze 40st.C będzie pracował za mniej niż 2000zł. Wiem że są tacy desperaci ale to ludzie z "marginesu gastronomicznego" (bary, psie budy, fast foody, niektóre casuale i inne badziewie) które można nazwać dumnie "Polską Małą i Średnią Gastronomią"
      Prowadzenie restauracji na odpowiednim i uczciwym poziomie (chodzi o wkład do kotła) to bardzo kosztowna zabawa i trzeba zatrudniać ludzi którym się płaci za wiedzę i umiejętność wykorzystania drogich składników przy niewiarygodnie niskich stratach.
      To właśnie po części czyni z gastronomii jedną z największych "szarych stref".   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2009-08-23 23:00 188.33.2.*]

      pracuje w gastronomii 3 lata zaczynałem od 2000netto na stanowisku pizzera taraz jestem kucharzem i poniżej 3000tys. nie schodze do tego dochodzą premie co dwa miesiące jakies 500 złotych. mam mam wykształcenie gastronomiczne ale i tak na początku pracodawcy to nie obchodziło interesowało go to co potrafie a nie jaki mam papierek.a właściciel restauracji który nie chce dobrze zapłacić pracownikom poprostu ich traci bo ktoś pracowity, pojętny i posiadający jakieś doświadczenie nie będzie pracował za 12zl/h, mój poprzedni szef nie dawał podwyżek i stracił tylu pracownikóa że zamkną dwie restauracje   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2009-12-13 19:42 212.91.10.*]

      Ile mozna zarobic za obsluge kelnerska w sylwestra?
      Od 2 lat pracuje na umowa-zlecenie jako obsluga kelnerska imprez okolicznosciowych,obslugiwalam 2 razy w sylwestra rok po roku za kwote 300 zl.W tym roku mam 2 propozycje,ale nie usmiecha i sie isc znow za 300 zl bo uwazam ze to cena zbyt niska.Nie jestem zawodowa kelnerka ale mam spore doswiadczenie i czuje sie w tym zawodzie jak ryba w wodzie,bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam.   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2009-12-24 21:55 83.21.157.*]

        Hej :) ja tez ide do obslugi Sylwestra... w tej branży pracuje dorywczo ok. 5 lat ... impreza zaczyna sie od godz 19 do 5 wiadomo ze bede tam od godz 18 impreza liczy 50 osób obsluguje ja wraz z bratem i dogadaliśmy na 500 zl na głowe do moich obowiązkow bedzie nalezalo rozniesienie 3 dan ciepłych ustawienie przekąsek, kawa herbata wg życzenia klienta i ogarniecie sali po imprezie... sala bedzie juz przygotowana nakrycia i cała reszta ... i mialam watpliwości w sumie czy nie za malo ustaliłam za ta impreze wybacz ale za 300 zl nawet bym sie nie wychiliła. Pozdrawiam :) Walcz o swoje !!!!! bo to nie jest lekka praca :)   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2010-01-13 22:19 188.147.6.*]

        w szczecińskim miescie jest od 500 zł w zwysz i nikt nie chchce racować   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-02-03 18:53 94.42.92.*]

      ja chce 5 tyś mamusiu ;**
      <beknięcie><3 mam 16 lat
      798390731 nie pisać   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-02-03 18:55 94.42.92.*]

      nio i nie dodało mamoooo. . . . <płacz<kużwaaaaa^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^to mało sie zarabbie hehe   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-03-02 21:31 77.236.12.*]

      Pracowałam jako recepcjonistka, w krakowskim hotelu, również bez biegłej znajomości języka - wyżebraliśmy od właściciela 1500,00 zł na rękę, ale niedługo po podwyżkach nas pozwalniał. Teraz podobno dziewczyny pracują za 1200,00 zł bez dodatków nocnych, świątecznych itp. O nadgodzinach nie ma mowy do zapłaty. A przecież 12 godzin x 15 lub "16 dyżurów" daje więcej niż miesięczny pełny etat! Ale to był temat zamknięty.   odpowiedz »

    • Gastronomiczna lista płac 

      [2010-03-05 10:46 77.65.154.*]

      Ja mam takie pytanie do osob ktore sie orientuja, jak wygladaja np. w krakowie (mam podjac prace w kawiarni i chcialabym wiedziec jak sytualcja wyglada), zarobki osob bez doswiadczenia w gastronomii, osob juz z doswiadczeniem, managerow, kierownikow zmiany, osob na zmywaku czy kelnerow?

      Pozdrawiam   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-03-23 09:38 77.252.163.*]

      Zobacz ile zarabia szef kuchni
      http://www. wynagrodzenia. pl/moja_placa. php?s=281&Szef%20kuchni   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-05-27 12:53 78.8.197.*]

      ja sama szukam pracy a ja mam tylko 12 lat pomoście mi   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-05-27 13:11 78.8.197.*]

      ja sama szukam pracy a ja mam tylko 12 lat pomoście mi   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-06-06 12:13 77.236.0.*]

      Pracuję w gastronomi 25 lat. W chwili obecnej jestem szefem zmiany. Zarabiam średnio 2300 złotych z premiami, które jednak łatwo bez większego powodu stracić. Tygodniowa ilość godzin jest uzależniona od obłożenia lokalu i szacuje się od 48 do nawet 70 godzin, niestety nadliczbowe godziny nie są płacone i można je ewentualnie czasem odebrać. Dla porównania w 1992-95 roku zarabiałem na rękę 1500 złotych plus trzynastki i czternastki i różnego rodzaje dodatki na święta, wczasy itp. W zakładzie, co śmieszne i tragiczne można spożywać tylko własny prowiant, nie ma możliwości zakupu obiadu, nie dotyczy to tylko kierownictwa... Do obowiązku wszystkich kucharzy należy również wywóz śmieci i mycie garnków na zmywaku. To taki na szybko napisany obraz pracy na kuchni. Ogólnie płaca za ciężka pracę w weekendy, święta i inne tego rodzaju dni podczas których niektórzy się wylegują nie należy do wspaniałych. Radzę zastanowić się na wyborem swojego zawodu, bo gastronomia to nie tylko eleganccy panowie w telewizji:)   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2011-08-19 11:55 109.197.63.*]

        stary nie wim gdzie ty robisz ale słabo jak na szefa zmiany z 25 letnim doświadczeniem bez obrazy ale chyba lepiej w maku mają ja z 10 letnim bez szefa zmiany itp mam 2700 do 3000 na reke dziennie po jakies 6- 7h dbam tylko o to by mieli co jeśc i towaru nie zabrakło reszta mnie nie interesuje zmien robote pozdrawiam   odpowiedz »

        • Płace w gastronomii 

          [2011-12-15 17:36 195.117.171.*]

          ja pracuje 15 lat w zawodzie , jestem szefem zmiany i zarabiam 4,700 plus dodatki   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2010-11-27 16:02 178.182.184.*]

      opiszcie ile zarabia szef kuchni znam takich co zarabiają po7000 a kucharze po 3000 w małopolsce   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2010-12-09 10:57 89.171.184.*]

        gdańsk, hotel 4* szef kuchni 9 tys. brutto (budżetowanie, nadzór nad kuchnią, odpowiedzialnośc magazynowa, żywieniowa , prowadzenie, hccp i inne)   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2011-05-05 17:45 78.88.95.*]

      a ile zarabia Szef Restauracji? :P   odpowiedz »

      • Płace w gastronomii 

        [2012-02-13 20:36 46.205.111.*]

        ile zarabia szef pizzerii; ile zarabia szef restauracji włoskiej   odpowiedz »

        • Płace w gastronomii 

          [2012-03-19 00:15 195.74.79.*]

          pracuje jako pizzer w dosc duzej restauracji w Warszawie.Zarabiam ponad 3 tysiace za 250 godz miesiecznie i za mniej nie zamierzalbym zostac tam ani minuty dluzej   odpowiedz »

          • Płace w gastronomii 

            [2012-03-19 07:25 77.236.25.*]

            250 godzin, nie zostałbym ani minuty dłużej, trzeba się szanować. 3000 to zero za tyle pracy. Spokojnie można znaleźć lepszą.   odpowiedz »

            • Płace w gastronomii 

              [2012-04-05 01:51 89.78.112.*]

              Ja w sumie około 2 lat pracuje, jako samodzielny kucharz w zwykłej restauracji, zarobki nie przekraczają 1400zł, idę niebawem na rozmowę o nową prace, bo za te zarobki już pakuje się powoli w długi...   odpowiedz »

        • Płace w gastronomii 

          [2012-11-12 20:24 86.82.253.*]

          10000000   odpowiedz »

          • Płace w gastronomii 

            [2012-11-12 20:25 86.82.253.*]

            100000000   odpowiedz »

        • Płace w gastronomii 

          [2017-08-22 19:18 37.47.8.*]

          Pracuje w pizzerii 13lat mam 16 na godzinę i robię 200h   odpowiedz »

    • Płace w gastronomii 

      [2011-07-23 22:08 46.113.113.*]

      Jak wiemy stawki są zaniżane,kuchaże zmuszani do tego żeby mieli swoją działalność.Największe pieniądze pobiera kadra zarządzająca.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję