Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Sanepid w Wielkopolsce sypnął karami
Od 17 czerwca br. do końca sierpnia na terenie Wielkopolski pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzali kontrol weekendowe.
Łądznie przeprowadzili 1317 kontroli weekendowych. Rzeczniczka prasowa WSSE w Poznaniu Wiesława Kostuj podaje, że kontrolowano głównie podmioty zajmujące się produkcją i obrotem żywnością znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy samych trasach turystycznych.
W trakcie czynności kontrolnych nałożono 127 mandatów karnych na kwotę 27 650 zł. Wszczęto również 228 postępowań administracyjnych, w tym 35 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 193 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości podała Wiesława Kostuj.
Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości były m.in.:
- brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń,
- przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
- brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- brak odzieży ochronnej u pracowników,
- brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników czy produktów spożywczych,
- brak wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów,
- brak wystarczającej przestrzeni roboczej umożliwiającej wykonywanie wszelkich działań związanych z utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarno-higienicznego.
Martwić może fakt, że w co 4 lokalu stwierdzono konkretne nieprawidłowości. Z drugiej strony patrząc na obraz gastronomii po pandemii można było się spodziewać większych problemów, jako że wiele doświadczonych osób odeszło z pracy i zastąpili ich nowi pracownicy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
LOT wprowadza odroczone
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Ryanair porozumiewa się ze związkami pilotów
Obiekty noclegowe zostaną zweryfikowane pod kątem dostosowania do potrzeb niepełnosprawnych turystów
Biuro Usług Turystycznych BUT zaprasza do współpracy
Ruszyły globalne finały World Class
Pokaż z czego jesteś dumny w Polsce i Polakach
Grecja chce więcej polskich turystów
Awaria systemów Lufthansy i powiązanych linii
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do ECTAA
Parlament Europejski daje zielone światło dla unijnych certyfikatów szczepień
Łódź wyróżniona przez National Geographic Traveler
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy słuszne?
Chorwacja z delikatnym wzrostem przyjazdów z Polski
Papierowe przewodniki to nie przeżytki
Nowe obiekty na Liście Światowego Dziedzictwa
Turystyka medyczna coraz ważniejsza dla Turcji
KLM zapowiada zmiany podczas lotów międzykontynentalnych
