Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Aleksander Baron szefem kuchni w nowo powstającej restauracji
Na kulinarnej mapie Warszawy powstaje nowy punkt, w którym pracę rozpocznie znany szef kuchni - Aleksander Baron.
Obejmie no to stanowisko w restauracji ZONI, powstającej przy Muzeum Polskiej Wódki w Centrum Praskim Koneser. W tym samym miejscu działalność rozpocznie także bistro WuWu, a na czele jego kuchni stanie Adriana Marczewska. Twórcami restauracyjnego konceptu są Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio, czyli Rest Team.
Jak mówi Aleksander Baron, do niedawna współwłaściciel i szef kuchni Solec 44, inspiracje przychodzą do niego zewsząd. Nie ma jednego obszaru zainteresowań a jego wyobraźnia kulinarna budzi się w najmniej spodziewanych momentach. Obserwuje szeroko pojętą naturę i kulturę, z nich czerpie największe inspiracje. W jego pracy kluczowe jest otwarcie na doświadczenia empiryczne, pobudzanie wszystkich zmysłów. Ewa Nizio podkreśla, że Aleksander Baron nie zamyka się w swoim kulinarnym świecie. Dlatego też idealnie wpisuje się w przyświecającą kulinarnemu konceptowi misję. Eksperymentalne podejście stawia Aleksandra Barona w awangardzie polskiej sceny kulinarnej. Na nowo odczytuje historię, stojąc na straży kulturowego dziedzictwa i kulinarnej tradycji, o których opowiada zarówno w kuchni, jak i w swoich książkach czy programach telewizyjnych. Zapraszając Aleksandra do prowadzenia kuchni w restauracji ZONI dajemy przestrzeń i miejsce na kontynuowanie tej misji - dodaje.
Nowy szef kuchni ZONI przyznaje, że współpraca z Rest Team pozwala mu na samorealizację i zrobienie kilku kolejnych kroków do przodu, jeśli chodzi o to, co tworzy w kuchni.Koncept i ludzie za tym stojący są wyjątkowi, podobnie jak samo miejsce, czyli przestrzenie restauracji ZONI sąsiadujące z Muzeum Polskiej Wódki - mówi Baron. Jako twórcy menu zależy mu na wykreowaniu pewnego rodzaju symbiozy dań i wnętrza. Chce też wskrzesić polską kulturę łączenia wódki z prostymi daniami nadając temu duetowi nową wartość. Wpływ na jego pomysł na kuchnię miał kontekst miejsca - cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek.Moja wyobraźnia wizualizuje cały proces powstawania trunków, który niegdyś miał tu miejsce. Widzę składniki, z których powstają, czuję zapach maceracji, fermentacji, dymu i ognia. Tak zaczyna się mój proces tworzenia mówi Baron.
Na czele kuchni WuWu stanie ceniona i mimo młodego wieku bardzo już doświadczona szef - Adriana Marczewska. Myśl o prowadzeniu kuchni bistro WuWu pobudza do poszukiwań, budzi też nostalgię i daje nadzieję, że będę współtworzyć miejsce, gdzie historia spotka nowe tradycje i przyszłość. Rozmach tego projektu daje możliwość pokazania światu najcenniejszych elementów rodzimej kultury kulinarnej - mówi Marczewska.
Otwarcie ZONI planowane jest na czerwiec 2018.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Szef kuchni obejmie nową restaurację
[2018-02-19 15:25 80.49.159.*]
Koneser to będziedla Warszawy wyjątkowe miejsce. Wydaje mi się że nie tylko dlatego że wszyscy cieszymy się że stara fabryka wódek dostała drugą szansę ale również dlatego że dzięki tej inwestycji Praga może otrzymać drugą szansę. Ta część Warszawy od dłuższego czasu już przechodzi wielkie zmiany i jest tu zupełnie inaczej niż jeszcze kilka lat temu ale otwarcie wszystkich inwestycji wewnątrz kwartału w tym tych gastronomicznych da pradze coś czego jeszcze do tej pory nie było! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Co chorwaccy kwaterodawcy sądzą o polskich turystach?
W Krakowie odbędzie się kongres turystyki religijnej
Jak będzie rozwijał się rynek hotelowy w Polsce?
Hotelarze: tarcza antykryzysowa to żadna pomoc
MSZ aktualizuje ostrzeżenie dotyczące Turcji
Na których lotniskach zanotowano najwięcej opóźnień?
ESky.pl: wzrosło zainteresowanie lotami na Zanzibar
Ceny uczestnictwa w New Trends in Tourism obniżone o 95 proc.
Kłopoty w niemieckim centrum kontroli lotów
Utracone zyski trzeba dokładnie udokumentować
LOT Metropolia Lublin wydała nowy informator turystyczny
Świnoujście-odstąpie termin od 30.06-10.07
Sekretarze stanu krajów Grupy Wyszehradzkiej rozmawiali o nowym podejściu do turystyki
Trzęsienie ziemi w Chinach - są ofiary śmiertelne
Turystyka w Krakowie zasługuje na lepsze traktowanie
Costa Cruises zmienia identyfikację wizualną
Dwaj duzi przewoźnicy łączą siły
Wizz Air: 90 procent załogi po szczepieniu
Proces w sprawie wypadku k. Jeżewa: kierowca był chory i nie
