Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Znamy zwycięzców I edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter
Wczorajszy dzień w Zamku Topacz w miejscowości Kobierzyce na Dolnośląsku upłynął pod znakiem I edycji konkursu Spotkanie z SelfCookingCenter firmy RATIONAL, dedykowanego młodym kucharzom.
Zwycięzcami kulinarnej rywalizacji okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik z Heron Live Hotel z Gródka nad Dunajcem. Podniebienia Jury zdobyli przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą. Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne, prelekcja na temat win oraz targi produktów regionalnych.
Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu była "Gęsina". Kucharze zmierzyli się z przygotowaniem potraw według własnych przepisów na oczach gości oraz Jury Technicznego, które bacznie śledziło ich technikę pracy. Do konkursu zaproszono również Jury Degustacyjne, które dania smakowało bez wiedzy na temat ich autorów.
Przyjęta formuła konkursu miała dać młodym adeptom sztuki kulinarnej pewność, że ich potrawy zostaną ocenione sprawiedliwe.
Jury Techniczne, w którym zasiedli polscy i zagraniczni kucharze, oceniało przede wszystkim ich umiejętności, Jury Degustacyjne smak oraz wygląd dania. Pod uwagę wzięto także pomysł oraz oczywiście technikę jego wykonana - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, członek Jury Technicznego.
Konkurs kierowany był do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni.
Do rywalizacji stanęło sześć zespołów wyłonionych w I etapie. Zwycięzcami okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik. Podniebienia Jury zjednali sobie przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą, dzięki któremu zdobyli staż w Restauracji w Zamku Topacz oraz 3000 zł. Drugie miejsce zajęli Marcel Penkala oraz Adrian Markiewicz z Gościńca pod Zającem w Ostrowinie, którzy przygotowali salceson z gęsi z morelami, czarnym bzem i żurawiną. W ich ręce trafiło 2000 zł. Na trzecim miejscu uplasowali się Dariusz Wierzchowski i Paweł Stępień z Hotelu Grand Lubicz w Ustce.
Nagrodę w wysokości 1000 zł zapewniła im receptura na pierś z gęsi z dynią, jarzębiną, miodem z maślanki i sianem. Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne, które przygotowali Przemysław Bogucki z Hotelu Active we Wrocławiu oraz Mariusz Kuś z blogu Big Fat Daddy. O winach opowiedzieli z kolei Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów oraz Rafał Wesołowski z Winnic Wzgórz Trzebnickich. Goście obecni podczas konkursu mogli również kosztować produktów regionalnych, takich jak sery, chleby czy kiszone warzywa.
Dzień zakończyła oficjalna Gala, podczas której odbyła się "Kolacja na cztery czapki" przygotowana przez Przemysława Boguckiego z Hotelu Active, Karola Sankowskiego z Restauracji Przystań, Annę Strażyńską z Tawerny Kapitańskiej oraz Marco Zielenkiewicza z Zamku Topacz. Organizatorami konkursu byli Zamek Topacz oraz firma RATIONAL - producent pieców konwekcyjno-parowych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
LOT wprowadza odroczone
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Władze Rzymu zapowiadają walkę z wandalami
Komisja Europejska przedstawiła wytyczne dotyczących znoszenia ograniczeń podróżowania
Wkrótce będzie można szybciej dojechać do Zakopanego?
System bezpieczeństwa w Pompejach zostanie wzmocniony
Upadek biura VIA z Biłgoraja - uzupełnienie
Ile kosztuje słabe zabezpieczenie danych klientów?
OLX zachęca do turystycznej pomocy powodzianom
Rząd przyjął przepisy tarczy antykryzysowej
Powstał pierwszy wegański apartament
Grecja: vouchery do wykorzystania dłużej niż przez rok
Jakie hotele otworzą się w Warszawie?
Związek zawodowy ostrzega przed paraliżem ruchu lotniczego
