Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Turcja ograniczy all inclusive?
Choć Białoruś nie jest kierunkiem turystycznym, który można obecnie polecić na urlop, a do Turcji jeżdżą miliony turystów, to w obu krajach sektory turystyczne gospodarki będą się musiały podporządkować "centralnym" nakazom zmian.
Niedawno Aleksander Łukaszenko, prezydent Białorusi, zapowiedział wielką reformę turystyki w kraju. Podczas spotkania z ministrami podkreślił, że przez następne pięć lat priorytetem rządu będzie uczynienie z turystyki projektu ogólnokrajowego oraz maksymalne wykorzystanie jej potencjału ekonomicznego. Jednocześnie "ostrzegł", że jeśli w hotelach będą karaluchy, żaden turysta nie przyjedzie, dlatego konieczne jest podniesienie jakości usług i poprawa warunków zakwaterowania.
Łukaszenko zaznaczył, że obecnie hotele są przepełnione i brakuje w nich wolnych miejsc, ale problemem pozostaje niski standard. Sam prezydent ubolewał, że Białorusini często wybierają wypoczynek za granicą, głównie w krajach z dostępem do morza i cieplejszym klimatem. Z oficjalnych danych wynika, że w 2023 roku Białoruś odwiedziło około 5,7 mln turystów, a w ubiegłym roku liczba ta wzrosła do 6,6 mln, z czego 80 proc. stanowili Rosjanie.
Natomiast w tureckich hotelach, w których króluje opcja all inclusive, problemem jest kwestia nadmiernego marnotrawstwa żywności - bufety typu "szwedzki stół" skłaniają gości do nakładania zbyt dużych porcji, które często trafiają do kosza. Rocznie w Turcji wyrzuca się około 8,7 miliona ton jedzenia, co stanowi średnio 102 kg na osobę. Takie dane zwracają uwagę w kraju który zmaga się z licznymi problemami gospodarczymi, choć nie są szokujące dla nas, gdyż np. w Polsce szacunki wskazują na marnowanie ok 120kg żywności na osobę, a w Niemczech nawet ok. 130kg.
Inicjatorem zmian są doradcy prezydenta Turcji, a szczególnie Ramazan Bingöl - członek Rady ds. Rolnictwa i Żywności przy Pałacu Prezydenckim oraz prezes Związku Przedsiębiorstw Gastronomicznych i Turystycznych (TÜRES). To oni chcą opracować nowe rozwiązania ograniczające marnotrawstwo - nie tylko w tradycyjnych śniadaniach, ale także w hotelowych bufetach all inclusive. Bingöl wskazuje, że aż połowa serwowanych śniadań ląduje w koszu i proponuje, by goście mogli sami komponować swoje posiłki zamiast otrzymywać gotowy zestaw proporcjonalny do liczby osób. Według niego takie rozwiązanie ograniczyłoby straty żywności i poprawiło jakość obsługi.
W miejsce modelu all inclusive proponuje się wprowadzenie systemu la carte, w którym goście zamawialiby konkretne dania według własnego wyboru. Ma to skutecznie ograniczyć nadmiar jedzenia i promować odpowiedzialne spożywanie. Rada ds. Rolnictwa i Żywności przygotowuje raport z konkretnymi propozycjami, który ma w ciągu najbliższych dwóch miesięcy trafić do prezydenta Erdo ana. Choć to dopiero sugestie i ich wdrożenie nie jest jeszcze pewne, już pojawił się opór przed zmianami i obawa przed stratą klientów ze strony branży turystycznej.
Komentarze
Tagi:
Dział biura turystyczne:
Ruch turystyczny w Grecji rośnie także
Starsze aktualności:
Część przedsiębiorców nadal ma trudności z rozliczeniem pomocy z
Gdzie płacimy więcej - nad morzem, czy w
OSAT nawiązuje współpracę z największym DMC na
Polacy chcą jeszcze wyjechać pod koniec
Najlepszy moment na kupno przyszłorocznych
Prace nad planem zarządzania Obiektem Światowego Dziedzictwa Białowieża
Rodzinne wyjazdy to
PARP: KPO dla turystyki jest
Żeglarze sprawdzają czystość mazurskich
IGGP: Żadna z sił politycznych nie dba o branżę
Decyzji w sprawie transakcji na rynku dostaw
Przesiadki w Paryżu będą
Gruzja zapowiada otwarcie się na turystów
Ostry spór o zakopiański hotel
Łagodniejsze zasady wjazdu do Tunezji
Drogie lasty pod koniec sezonu
Centralny Port Komunikacyjny będzie konkurencją dla lotnisk regionalnych?
Port lotniczy w Ochrydzie doczeka się rozbudowy
Zagraniczna firma wykupuje 100% udziałów polskiego biura podróży
Kopalnia w Wieliczce otwiera się dla turystów
eSky reklamuje się, że taniej niż u touroperatora
Część przedsiębiorców nadal ma trudności z rozliczeniem pomocy z PFR
Nowa inwestycja apartamentowa w Szczyrku
Północna Izba Gospodarcza: Nie zamyka się gospodarki gdy nie ma pieniędzy
Pomimo trudnej sytuacji gospodarczej, turyści częściej decydują się na wyjazdy
Włochy zawieszają wycieczki szkolne
POT wstrzymuje promocję akcji Polska Zobacz Więcej
Ceny wycieczek niższe niż przed tygodniem, wyższe niż przed rokiem
Portale noclegowe apelują do rządu ws. obostrzeń dotykających branżę turystyczną
Wielu Polaków wyjeżdża na Święta
Problemy przewoźników i 172 mln zł odszkodowań dla pasażerów
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
Chorwacja Apartment Vispa Ciovo Trogir Suncokret Travel Trog
