Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Uniwersytet Gastronomiczny już działa!
W San Sebastian, będącym stolicą Kraju Basków otwarto Uniwersytet Gastronomiczny. Jest to pierwsza tego typu uczelnia w Hiszpanii i druga w Europie. Podobna szkoła kształcąca kucharzy na poziomie uniwersyteckim działa już od 2004 roku we Włoszech w Pollenzo koło Turynu.
Na oficjalnym otwarciu nie zabrakło następcy tronu Hiszpanii, księcia Asturii Felipe. Ponadto obecni byli lokalny premier Kraju Basków Patxi Lopez, minister ds. nauki i innowacyjności Cristina Garmendia, przewodnicząca parlamentu baskijskiego Arantza Quiroga, znani szefowie kuchni oraz około 200 innych osobistości świata polityki, kultury i gospodarki.
Z dniem dzisiejszym naukę na wydziale Nauk Gastronomicznych rozpocznie 56 studentów, w tym kilku cudzoziemców, którzy nauczą się "gotować i podawać". Ponadto Uniwersytet wykształci specjalistów z zakresie zarządzania firmami oferującymi usługi gastronomiczne na wysokim poziomie. Studenci za cztery lata otrzymają dyplom licencjacki.
Koszt jednego roku studiów wynosi 8 tys. euro. Pomimo wysokiej ceny chętnych nie brakuje. Lista oczekujących na przyjęcie w przyszłym roku wynosi już ponad 400 osób. Dla najlepszych studentów przewidziane są nagrody w formie stypendium oraz możliwość kontynuacji nauki na rocznych studiach magisterskich w dziedzinie innowacji i zarządzania restauracjami.
Rzecznik prasowy uczelni powiedział, że Baskijskie Centrum Kulinarne jest "fakultetem nauk gastronomicznych i także centrum badawczym", gdzie
studenci będą się kształcić pod okiem słynnych kulinarnych ekspertów i restauratorów, m.in. Ferrana Adrii, uważanego za ojca gastronomii molekularnej, szefa uznanej czterokrotnie z rzędu za najlepszą na świecie restaurację "El Bulli" na Costa Brava. Uczelnia organizuje również szereg kursów i szkoleń pozwalających na regularne "doskonalenie się" pracowników branży gastronomicznej.
W Polsce kształcenie gastronomiczne na poziomie szkolnictwa wyższego oferuje Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Studia na kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna trwają siedem semestrów. Student po ich ukończeniu otrzymuje tytuł inżyniera.
Komentarze
Tagi:
Dział aktualności dnia:
Na czym powinien opierać się rozwój
Stabilny październik w hotelach, wyniki lepsze niż rok
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Zmiana na stanowisku Ministra Sportu i Turystyki
Uwaga! niedostępność tablicy lotów na Okęciu
Na narty samolotem z Rainbow Tours
Koleje Śląskie rozwiążą swoje problemy?
Kto będzie na EuroGastro 2014?
Najchętniej pobierana polska aplikacja turystyczna
Szef kuchni Radisson Blu Hotel Kraków udziela rad
Pracownik McDonalda aresztowany
Na zakopiance ruch wahadłowy i do 30 km/h
