Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Polacy częściej odwiedzają restauracje
Blisko połowa (44%) dorosłych mieszkańców dużych polskich miast co najmniej raz w miesiącu wybiera restaurację lub inny lokal gastronomiczny na spędzenie wieczoru i posiłek - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie restauracji Sphinx przez Gfk Polonia.
Jednocześnie 32% respondentów z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Poznania i Wrocławia przyznało, że jeszcze 10 lat temu na kolację do restauracji przychodzili rzadziej niż obecnie. Taki trend wzrostowy obserwuje także ogólnopolska sieć Sphinx, mająca swoje lokale w całym kraju. Mieszkańcy dużych miast spotykają się wieczorem w restauracjach zarówno bez specjalnej okazji, ale też by celebrować wyjątkowe wydarzenia lub dni takie jak choćby walentynki.
Wieczorne wyjście na kolację do lokalu to przyjemność, jaką regularnie - raz w miesiącu lub częściej - fundują sobie osoby młodsze, czyli w wieku 18-24 lata (55%) i 25-39 lat (54%). W starszych grupach wiekowych odsetek ten wyraźnie spada - dla respondentów w wieku 40-49 lat wynosi on 43%, a w grupie mieszkańców dużych miast między 50 i 65 rokiem życia już tylko 25% deklaruje regularne wizyty wieczorami w restauracji czy innym lokalu gastronomicznym.
Z badania przeprowadzonego dla restauracji Sphinx wynika, że największa (25%) grupa osób jada wieczorny posiłek w lokalu 1-3 razy w miesiącu. Co ósmy (12%) mieszkaniec dużego miasta wychodzi wieczorem do restauracji, kawiarni, baru czy pubu 1-2 razy w tygodniu. Z kolei takie odwiedziny 3-5 razy w tygodniu deklaruje 4% respondentów, a codziennie lub prawie codziennie kolację w lokalu gastronomicznym jada 3% mieszkańców dużych miast.
Te trendy najbardziej widoczne są wśród warszawiaków. Tu aż 52% respondentów przyznało, że co najmniej raz w miesiącu udaje się na wieczorem do restauracji czy innego lokalu. Nieco w tyle za stolicą pod tym względem pozostają Kraków i Wrocław (po 45%), Gdańsk (40%), a na końcu listy plasuje się Poznań - regularne wieczorne wizyty w lokalu gastronomicznym deklaruje 37% mieszkańców stolicy Wielkopolski.
"Zwyczaj wieczornego wyjścia do restauracji, by zjeść coś dobrego i jednocześnie miło spędzić czas na dobre zadomowił się wśród mieszkańców dużych miast. Wieczorne wizyty w restauracji są najczęściej zaplanowane, a główną motywacją jest tu chęć spotkania się ze znajomymi lub rodziną, by zrelaksować się po pracy i oderwać się od problemów dnia codziennego. W odróżnieniu od pory lunchowej, gdzie do restauracji przychodzi się najczęściej, by po prostu zjeść i wrócić do obowiązków, wieczorami chodzi głównie o wspólne celebrowanie posiłków i przyjemną atmosferę. Rosnącą popularność wieczornych wyjść do restauracji obserwujemy na co dzień na własnym przykładzie, chociaż szczególnie duże natężenie tego trendu widzimy podczas wyjątkowych okazji, takich jak walentynki. 14 lutego wieczorem nasze lokale przeżywają takie oblężenie, że większość restauracji rezygnuje z przyjmowania rezerwacji na ten dzień, by dać możliwość odwiedzin większej liczbie gości" - wyjaśnia Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Rosnącą popularność wieczornego bywania w restauracjach potwierdzają deklaracje respondentów. W skali wszystkich badanych miast 32% osób przyznało, że obecnie częściej wybierają się wieczorem do restauracji niż jeszcze 10 lat temu. Zjawisko to w większym stopniu dotyczy kobiet (34%) niż mężczyzn (30%). A jak to wygląda w poszczególnych miastach? Z badań przeprowadzonych dla restauracji Sphinx wynika, że o największej zmianie można mówić w przypadku Poznania i Gdańska - tu po 34% osób przyznało się do częstszego wychodzenia wieczorem do restauracji. W Krakowie odsetek ten wyniósł 33%, we Wrocławiu 31%, a w Warszawie 29%.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
LOT wprowadza większe samoloty
Kraje Unii chcą walczyć z turystyką zasiłkową
Mobilny system informacji miejskiej w Krakowie
Orbis poprawia wyniki finansowe
OSAT chce chronić dane osobowe
Warszawska Organizacja Turystyczna przedstawia swoje cele
Były prezes Sky Club`u zostaje agentem turystycznym
USA chce zwiększenia bezpieczeństwa na lotniskach
Paryż wprowadzi zakaz wjazdu dla aut z silnikiem diesla?
Safpol Travel: Lubisz zaliczać? Zalicz 5 państw w tydzień!
