Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Nie będzie zmian w podatku VAT w usługach restauracyjnych i cateringowych
Jak podała Gazeta Podatkowa, do 31 grudnia 2010 roku Polska może stosować obniżoną stawkę VAT na usługi restauracyjne.
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 9 maja 2009 roku: seria L, nr 116/18, opublikowano dyrektywę Rady 2009/47/WE z dnia 5 maja 2009 r., która zmieniała dyrektywę 2006/112/WE odnośnie stawek obniżonych podatków od wartości dodanej. Zmiany dotyczą w pewnym zakresie polskiego VAT, chociaż nie w każdym przypadku będą skutkować zmianą polskich regulacji.
W dyrektywie w sprawie VAT usługi restauracyjne były objęte obniżoną stawką na zasadzie wyjątków, zaś jeden z nich dotyczył właśnie Polski. W art. 128 ust. 2 dyrektywy, Polska zyskała możliwość stosowania stawki obniżonej, która wynosiła co najmniej 7% w okresie do 31 grudnia roku 2010.
Minister Finansów na podstawie owej delegacji, umieścił w rozporządzeniu w sprawie wykonania niektórych przepisów o VAT, usługi gastronomiczne, usługi związane z podawaniem napojów, usługi stołówkowe, a także usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (usługi cateringowe) jako te, które będą korzystały ze stawki 7%. Stawka nie dotyczy natomiast: sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napojów alkoholowych - mieszanin piwa oraz napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, sprzedaży kawy oraz herbaty (razem z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a ponadto sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów, które są opodatkowane stawką 22%.
Zmiana w dyrektywie 2006/112/WE, która usługi restauracyjne oraz cateringowe, z możliwością wyłączenia dostawy napojów (alkoholowych oraz bezalkoholowych), umieszcza bezpośrednio w załączniku nr III, wg. ekspertów powoduje, że wszystkie kraje członkowskie mogą bezterminowo w stosunku do wymienionych usług stosować stawki obniżone.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Zima paraliżuje niemieckie lotniska i drogi
Wakacje życia na dziewiczych australijskich wyspach
Wyspa Rugia złocistą plażą Bałtyku
Jet Air: rusza trasa z Gdańska do Hamburga
Singapore Airlines wycofują niektóre loty azjatyckie
Hiszpania: samolot Air Europa zamiast na lotnisku wylądował na plaży
II Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych - podsumowanie
British Airways: Las Vegas wraca do siatki połączeń
ONZ: turystyka odczuje negatywne skutki zmian klimatu
Również Lubuskie ma unijną ambasadę
Warto podczas wakacji mieć ubezpieczenie od nieszczęść i kradzieży
Katowice: zbyt mała oferta noclegowa
Nowy numer telefonu restauracji Turbot
Nocleg w chałupie bez łazienki atrakcją Żywiecczyzny
Austrian Airlines ponownie poprawia swoje wyniki
Organizacja rozkładów lotów na Okęciu zniesiona
Recepcjonistka/ta rodzinny aparthotel Kraków
Europe Senior Tourism w Hiszpanii. Ruszył program skierowany do turystów-seniorów
