Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności
Będzie jak w amatorskim boksie: 3 rundy po 3 minuty. Zamiast pięści - dobrze przygotowane argumenty - broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe. Niezależnie czy zgadzasz się z tą tezą czy nie - możesz wziąć udział w debacie oksfordzkiej i przekonać innych
Orbis zaprasza na pierwszą w Polsce debatę oksfordzką nt. zero waste: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe! Bank Żywności w Trójmieście od lat walczy z marnowaniem żywności. Na szczęście nie jest w tej walce sam. Wokół idei gromadzi się coraz więcej mieszkańców, instytucji oraz firm, m.in. Grupa Hotelowa Orbis z hotelami AccorHotels i klub bokserski Ring3city, którzy są partnerami najbliższej akcji mającej na celu podnieść świadomość na temat problemu marnowania żywności i zaprosić do wspólnej walki.
Uczestnicy debaty podzieleni zostaną na dwie drużyny. Jedna będzie bronić wskazanej tezy, druga - próbować ją obalić. Obie drużyny reprezentować będzie 3 mówców, którzy w ramach 3 minutowych wystąpień przekonywać będą do swoich racji. Nie zabraknie oczywiście czasu na pytania z publiczności. Drużyny nad argumentami i przemówieniami będą pracować z ekspertami podczas warsztatu planowanego na 10 stycznia 2018 roku.
Swoje kandydatury można zgłaszać już teraz do Anny Kobieli-Kanaan: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl. W mailu należy zaznaczyć czy chce się bronić tezy czy ją obalić, opisać swoją motywację do udziału w debacie oraz doświadczenie w roli mówcy lub eksperta.
Organizatorami wydarzenia jest Bank Żywności w Trójmieście - organizacja pozarządowa, której misją jest ratowanie żywności przez zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym - oraz Grupa Hotelowa Orbis i AccorHotels prowadząca kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności. W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności, a 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Marnotrawstwo żywności - problem branży hotelowo-restauracyjnej
Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.
W Polsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.
Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 % marży na żywności.
Zdecydowane kroki Grupy Orbis
Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych i ekonomicznych Grupa Orbis z ponad 120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels w Polsce i Europie Wschodniej pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.
W związku z powyższym, Grupa Orbis - będąc częścią AccorHotels, przyjęła Kartę Zdrowej i Odpowiedzialnej Żywności (dokument jest promowany wśród kadry zarządzającej, szefów kuchni i personelu działów F&B) i zobowiązuje się, że do 2020 r. ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach zmniejszy się o 30%. Grupa Orbis opracowała ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Sfinks uruchomił portal do zamawiania posiłków
Norwegian aktualizuje wymagania dla załogi
Oddalono skargę do przetargu w Porcie Lotniczym Gdańsk
Problemy pracodawców z branży turystycznej tematem konferencji
Turyści będą mogli zwiedzić dotychczas niedostępne miejsca na Wawelu
Wyjazdy letnie ustępują miejsca zimowym
Włochy: jesteśmy gotowi na przyjęcie turystów
Komisja Europejska przedstawia ścieżkę transformacji dla turystyki
Turcja zapowiada szybkie przywrócenie turystyki
Co Polacy wybrali na Sylwestra?
Ceny wyjazdów nie stoją w miejscu
Terrorysta zaatakował we Francji
Travelist.pl analizuje tegoroczne trendy w turystyce
Pieczywo tematem konferencji gastronomicznej
Jak początek wakacji wpłynął na sprzedaż imprez turystycznych?
W ciągu trzech lat może zabraknąć pilotów
Nowy system usprawni pracę TFG?
Lizbona: Zabezpieczono popularne wśród turystów miejsca
