Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
Kto zwyciężył w Wine&Food Noble Night?
Poznaliśmy zwycięzców 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night.
W tym konkursie największy sukces odniosły restauracje Umami oraz White One. Pozostałe wyróżnione restauracje to Destylarnia, Signature oraz Isto.
12 października w Warszawie odbyła się 12. już edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było Future starts now, a ambicją organizatorów zwrócenie uwagi zgromadzonych gości i mediów na to, że nadszedł już najwyższy czas na dostrzeżenie niebezpieczeństw oraz konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania potrzebuje nasza planeta.
Zwycięzcy i nagrody
Największym zwycięzcą tego wieczoru okazała się restauracja Umami z Pyskowic i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, których dania zostały uznane za najlepsze przez jury profesjonalne. Równocześnie w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach. Drugim zwycięzcą okazał się Paweł Chomentowski z warszawskiej restauracji White One, który głosami publiczności otrzymał pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne.
Nagrody
Nagroda jury profesjonalnego przyznana została restauracji Umami, w której szefami kuchni są Mateusz Bieniek i Robert Biniasz. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. Fundatorem nagrody jest Akademia Gastronomiczna w Polsce.
Jury, pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, obradowało w składzie: Dariusz Barański (szef kuchni w restauracji Hotel Warszawa), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Radosław Fronc (Prezes Zarządu MSHG), Jakub Kasprzak (laureat wyróżnienia jury profesjonalnego zeszłorocznej edycji Wine&Food Noble Night), Marcin Przybysz (szef kuchni restauracji Epoka) oraz Patrycja Siwiec (autorka książki Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii).
Publiczność, poprzez głosowanie na najlepszą przystawkę i danie główne, wybrała swoich ulubieńców.
Przystawka:
- White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
- Signature, Wojtek Kilian - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność).
- Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.
Danie główne:
- White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
- Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność.
- Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.
Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne. Nagrodę specjalną dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce - staż w restauracji Arzak (*** Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojciechowi Kilianowi z Signature.
Nagrodę specjalną od redaktor działu Kuchnia dwutygodnika VIVA! - obszerną publikację w magazynie - otrzymał White One i Paweł Chomentowski.
Partnerzy gali przygotowali także nagrody rzeczowe dla wszystkich zespołów restauracyjnych biorących udział w konkursie: szampana Bollinger Special Cuvée, Jeroboam od Winkolekcji oraz Vodkę Ciroc od sponsora Ciroc.
Krakowska scena live-cooking na gali
Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski reprezentujący Restaurację Pod Różą, Robert Koczwara z restauracji Fiorentina oraz Michał Stężalski z Szarej Gęsi.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
Oficjalny start sezonu
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
Festiwale kulinarne przyciągną turystów do Czech?
Hotel ibis budget Szczecin kończy działalność
Awaria promu na Morzu Bałtyckim
Słowacja otworzy się dla zaszczepionych turystów
Macedonia Północna i Albania robią kolejny krok w stronę Unii Europejskiej
Jak odnosić korzyści współpracując z blogerami?
Turystyka kulinarna - szansa i potencjał
Na co trzeba uważać przy polskich turystach?
Pandemia przestawiła rynek hotelowy
46 tras w zimowym rozkładzie lotów z Pyrzowic
Katalonia: hotelarze wyrzucają funkcjonariuszy z obiektów
