Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Zobacz także
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze lepsza
Podsumowanie II konferencji dla nauczycieli hotelarstwa
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii zimowych
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu przedsiębiorców
Ponad 100 nauczycieli wzięło udział w konferencji IGHP
Ponad 100 nauczycieli ze szkół branżowych Horeca uczestniczyło w ogólnopolskiej konferencji organizowanej przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego pt. "Odbudowa prestiżu pracy w sektorze hotelarskim poprzez współdziałanie IGHP z placówkami szkolnictwa branżowego (średniego)".
Wydarzenie miało miejsce 30 i 31 maja w hotelu Holiday Inn Resort Józefów. Konferencję rozpoczęło powitanie uczestników przez Ireneusza Węgłowskiego, prezesa IGHP oraz prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej Rafała Szmytke.
W pierwszym panelu dyskusyjnym pt. "Diagnoza największych barier w naborze uczniów do szkół sektora hotelarskiego" wzięli udział Urszula Blicharz, radca w Departamencie Strategii, Kwalifikacji i Kształcenia Zawodowego w Ministerstwie Edukacji Narodowej, Krzysztof Szadurski, prezes Hoteli Warszawskich Syrena, wiceprezes IGHP, Małgorzata Wietrzycka, zastępca dyrektora ZSEH Kołobrzeg oraz Iwona Szałkowska z Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki. Dyskusję poprowadził Adam Grzegrzółka, dyrektor Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie.
Następnie Agnieszka Maszner-Paprocka, członek zarządu IGHP poprowadziła rozmowę na temat założeń nowego programu praktyk dla zawodu Technik Hotelarstwa, w której dyskutowali Piotr Dwurnik, dyrektor generalny Grand Hotel Kielce, dyrektor regionalny IGHP w woj. świętokrzyskim, Tomasz Waściński, członek Rady IGHP, Beata Krawczyńska, dyrektor generalna hotelu DeSilva Piaseczno, dyrektor operacyjna Hoteli DeSilva oraz Seweryn Wesołowski, nauczyciel i kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.
"Wsparcie praktycznego nauczania poprzez nowe rozwiązania technologiczne w hotelarstwie i gastronomii" to tytuł trzeciego panelu moderowanego przez Macieja Wrońskiego, dyrektora operacyjnego Rational. O nowych technologiach dyskutowali Joanna Sobczyk, prezes Winterhalter, Leszek Musiałek, prezes PMS Labs, Joanna Kulesza, Head of Customer Success Profitroom oraz Grzegorz Kucaba, dyrektor sprzedaży Fiserv.
Inspiracjami dla kadry pedagogicznej do szerzenia wśród młodzieży pozytywnego wizerunku zawodu w sektorze Horeca oraz swoimi doświadczeniami podzielili się Elżbieta Nitsze, prezes zarządu Belvedere Gourmet Group oraz w zdalnym łączeniu z Indonezji Grzegorz Odolak, Director of Culinary Operation Grand Hyatt Bali.
Czwarta dyskusja dotyczyła finansowych źródeł wsparcia kadry pedagogicznej praktycznej nauki zawodu, a poprowadziła ją Katarzyna Ściebura, ekspertka branży Horeca i autorka szkoleń IGHP. W panelu wzięli udział Aleksandra Marcinkowska, dyrektor WUP Kielce, Maciej Karasiński, zastępca dyrektora WUP Rzeszów, Józef Ratajski, prezes Związku Pracodawców Turystyki Lewiatan oraz Dorota Kłyszewska, dyrektor Hotelu HP Park Olsztyn, dyrektor regionalna IGHP w woj. warmińsko-mazurskim.
Pierwszy dzień konferencji zakończył temat "Promocja bonu turystycznego wśród młodzieży szkół branżowych i techników, jako narzędzia do pozyskania nowej wiedzy o lokalnych atrakcjach turystycznych", o którym rozmawiali Iwona Majewska, Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych, Anna Salamończyk-Mochel, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Piotr Kociszewski z Uczelni Vistula. Moderatorem ostatniej dyskusji był Paweł Kunz.
Kluczowy wniosek łączący poszczególne dyskusje naszej konferencji wskazuje, że odbudowa prestiżu zawodu hotelarza jest niezwykle istotna dla branży i trzeba dążyć do niej niezwłocznie. Nie będzie to zadanie proste, ale łącząc siły szkół branżowych, hotelarzy, IGHP oraz partnerów, uda nam się osiągnąć ten cel. Uczestnicy niezwykle żywiołowo zadawali pytania z sali i wywoływali do tablicy panelistów. Jesteśmy przekonali, że za rok spotkamy się w jeszcze większym gronie, by znów wypracować kierunki działań w zakresie wsparcia profesjonalnego kształcenia uczniów szkół branżowych - mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP prowadzący konferencję.
Drugi dzień wydarzenia wypełniły warsztaty dla nauczycieli. Tematy branżowych szkoleń IGHP przedstawili prowadzący je trenerzy.
- "Profesjonalny recepcjonista - kreator doświadczeń Gości i efektywny sprzedawca" (Karol Weber)
- "Profesjonalny housekeeping sukcesem hotelu" (Katarzyna Ściebura)
- "Zyskowna gastronomia hotelowa, kluczowe wskaźniki efektywności (KPI)" - cele czy drogowskazy? (Wojciech Fronczak)
- "Efektywny kelner mistrzem sprzedaży" (Katarzyna Starzyńska)
Warsztaty dla uczestników konferencji na temat Polskiego Bonu Turystycznego przygotowała również Polska Organizacja Turystyczna.
Zadanie publiczne zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Polska Organizacja Turystyczna była oficjalnym Partnerem wydarzenia.
Komentarze
Tagi:
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Enter Air rozpoczął sezon turystyczny
Północna Izba Gospodarcza: Potrzebne jak najszybsze rekompensaty za lockdown
Thomas Cook zostanie dokapitalizowany przez chińskiego udziałowca
Emirates składa duże zamówienie na samoloty
Rozporządzenie rozszerzające lockdown opublikowane w Dzienniku Ustaw
Workation - czy może pomóc turystyce?
Opublikowano rozporządzenie łagodzące ograniczenia
OCENA JAKOŚCI OFERTY GLOBTOUR PILNE DO PRACY LICENCJACKIEJ
Biuro URT z Gniezna p pilota na wycieczki szkolne do Londynu
Potrzeby przewoźników autobusowych pominięte w Krajowym Planie Odbudowy
Lotnisko w Radomiu i Port Lotniczy Modlin walczą o pieniądze
Wyrok w sprawie Ryanair sprzeczny z orzecznictwem TSUE
Rośnie wzburzenie w branży turystycznej
Nowe inwestycje na lotnisku w Pyrzowicach
Poznańskie Betlejem w konkursie na najlepszy jarmark świąteczny
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w Warszawie
SKY CLUB..Czy ktoś wyjeżdżał z tym biurem podóży? proszę o opinie..