Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- praca wychowawca - obóz rekreacyjny (j. ukraiński)
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot wycieczki Macedonia 05-16.09.2022
- Wychowawca kolonijny, PILNE, Darłówko 14-23.08
- Szukam wychowawcy na kolonie w Darłówku 14-23.08
- Specjalista ds. turystyki w Salonie Wakacje.pl...

Zobacz także
IGHP powołuje nową dyrektor regionalną w woj. śląskim
IGHP w trosce o odbudowę prestiżu zawodu hotelarza
Majówka i Wielkanoc w hotelach słabsze niż w poprzednich latach
89 hoteli dołączyło do IGHP w 2021 roku
IGHP: hotelarze potrzebują spójnych przepisów i działalności w pełnym zakresie
Ponad 100 nauczycieli wzięło udział w konferencji IGHP
Ponad 100 nauczycieli ze szkół branżowych Horeca uczestniczyło w ogólnopolskiej konferencji organizowanej przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego pt. "Odbudowa prestiżu pracy w sektorze hotelarskim poprzez współdziałanie IGHP z placówkami szkolnictwa branżowego (średniego)".
Wydarzenie miało miejsce 30 i 31 maja w hotelu Holiday Inn Resort Józefów. Konferencję rozpoczęło powitanie uczestników przez Ireneusza Węgłowskiego, prezesa IGHP oraz prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej Rafała Szmytke.
W pierwszym panelu dyskusyjnym pt. "Diagnoza największych barier w naborze uczniów do szkół sektora hotelarskiego" wzięli udział Urszula Blicharz, radca w Departamencie Strategii, Kwalifikacji i Kształcenia Zawodowego w Ministerstwie Edukacji Narodowej, Krzysztof Szadurski, prezes Hoteli Warszawskich Syrena, wiceprezes IGHP, Małgorzata Wietrzycka, zastępca dyrektora ZSEH Kołobrzeg oraz Iwona Szałkowska z Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki. Dyskusję poprowadził Adam Grzegrzółka, dyrektor Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie.
Następnie Agnieszka Maszner-Paprocka, członek zarządu IGHP poprowadziła rozmowę na temat założeń nowego programu praktyk dla zawodu Technik Hotelarstwa, w której dyskutowali Piotr Dwurnik, dyrektor generalny Grand Hotel Kielce, dyrektor regionalny IGHP w woj. świętokrzyskim, Tomasz Waściński, członek Rady IGHP, Beata Krawczyńska, dyrektor generalna hotelu DeSilva Piaseczno, dyrektor operacyjna Hoteli DeSilva oraz Seweryn Wesołowski, nauczyciel i kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.
"Wsparcie praktycznego nauczania poprzez nowe rozwiązania technologiczne w hotelarstwie i gastronomii" to tytuł trzeciego panelu moderowanego przez Macieja Wrońskiego, dyrektora operacyjnego Rational. O nowych technologiach dyskutowali Joanna Sobczyk, prezes Winterhalter, Leszek Musiałek, prezes PMS Labs, Joanna Kulesza, Head of Customer Success Profitroom oraz Grzegorz Kucaba, dyrektor sprzedaży Fiserv.
Inspiracjami dla kadry pedagogicznej do szerzenia wśród młodzieży pozytywnego wizerunku zawodu w sektorze Horeca oraz swoimi doświadczeniami podzielili się Elżbieta Nitsze, prezes zarządu Belvedere Gourmet Group oraz w zdalnym łączeniu z Indonezji Grzegorz Odolak, Director of Culinary Operation Grand Hyatt Bali.
Czwarta dyskusja dotyczyła finansowych źródeł wsparcia kadry pedagogicznej praktycznej nauki zawodu, a poprowadziła ją Katarzyna Ściebura, ekspertka branży Horeca i autorka szkoleń IGHP. W panelu wzięli udział Aleksandra Marcinkowska, dyrektor WUP Kielce, Maciej Karasiński, zastępca dyrektora WUP Rzeszów, Józef Ratajski, prezes Związku Pracodawców Turystyki Lewiatan oraz Dorota Kłyszewska, dyrektor Hotelu HP Park Olsztyn, dyrektor regionalna IGHP w woj. warmińsko-mazurskim.
Pierwszy dzień konferencji zakończył temat "Promocja bonu turystycznego wśród młodzieży szkół branżowych i techników, jako narzędzia do pozyskania nowej wiedzy o lokalnych atrakcjach turystycznych", o którym rozmawiali Iwona Majewska, Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych, Anna Salamończyk-Mochel, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Piotr Kociszewski z Uczelni Vistula. Moderatorem ostatniej dyskusji był Paweł Kunz.
Kluczowy wniosek łączący poszczególne dyskusje naszej konferencji wskazuje, że odbudowa prestiżu zawodu hotelarza jest niezwykle istotna dla branży i trzeba dążyć do niej niezwłocznie. Nie będzie to zadanie proste, ale łącząc siły szkół branżowych, hotelarzy, IGHP oraz partnerów, uda nam się osiągnąć ten cel. Uczestnicy niezwykle żywiołowo zadawali pytania z sali i wywoływali do tablicy panelistów. Jesteśmy przekonali, że za rok spotkamy się w jeszcze większym gronie, by znów wypracować kierunki działań w zakresie wsparcia profesjonalnego kształcenia uczniów szkół branżowych - mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP prowadzący konferencję.
Drugi dzień wydarzenia wypełniły warsztaty dla nauczycieli. Tematy branżowych szkoleń IGHP przedstawili prowadzący je trenerzy.
- "Profesjonalny recepcjonista - kreator doświadczeń Gości i efektywny sprzedawca" (Karol Weber)
- "Profesjonalny housekeeping sukcesem hotelu" (Katarzyna Ściebura)
- "Zyskowna gastronomia hotelowa, kluczowe wskaźniki efektywności (KPI)" - cele czy drogowskazy? (Wojciech Fronczak)
- "Efektywny kelner mistrzem sprzedaży" (Katarzyna Starzyńska)
Warsztaty dla uczestników konferencji na temat Polskiego Bonu Turystycznego przygotowała również Polska Organizacja Turystyczna.
Zadanie publiczne zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Polska Organizacja Turystyczna była oficjalnym Partnerem wydarzenia.
Komentarze
Światowa Rada Podróży i Turystyki (WTTC) oraz Europejska Komisja Turystyki (ETC) ostrzegają, że ożywienie sektora turystycznego może być poważnie zagrożone, jeśli prawie 1,2 mln miejsc pracy w całej UE pozostanie nieobsadzonych. WTTC w swojej...
Kierownictwo Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej i przedstawiciele Związku Zawodowego Kontrolerów Ruchu Lotniczego w ramach rokowań sporu zbiorowego z dnia 22 grudnia 2021 r. doszli do porozumienia w zakresie wypracowania zmian do Regulaminu Pracy...
Tagi:
Dział targi, konferencje, workshop:
Małopolskie uzdrowiska zapraszają na I edycję Międzynarodowych Targów Turystyki
Co się działo na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów
Zbliża się Kulinarny Festiwal Kwiatów
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Profitroom rozpoczyna współpracę z grupą Górskie
Nowoczesne technologie mają promować tajlandzką
Ponad 100 nauczycieli wzięło udział w konferencji
30 krajów zgłosiło się do sieci stworzonej przez UNWTO i
Starsze aktualności:
Ceny wyjazdów na Maltę notują kolejne tygodniowe
GlobalData o powrocie polskiej turystyki wyjazdowej do poziomu sprzed
Barmanka z Krakowa wygrała polską edycję World
Grecja zrzuciła maski, choć nie
TUgether chce zbadać kondycję przemysłu
Ecco Holiday zakończyło kolejną edycję spotkań z kluczowymi
30 krajów zgłosiło się do sieci stworzonej przez UNWTO i
Linie flydubai uruchomią specjalne połączenia dla kibiców
Sfinks Polska z wyższą sprzedażą niż przed
Nowy dyrektor generalny Maltańskiej Organizacji
Hotel Kristoff dołącza do grupy Polskie Hotele
Europa Ubezpieczenia z nowym
Enter Air rozpoczął sezon turystyczny
Północna Izba Gospodarcza: Potrzebne jak najszybsze rekompensaty za lockdown
Thomas Cook zostanie dokapitalizowany przez chińskiego udziałowca
Emirates składa duże zamówienie na samoloty
Rozporządzenie rozszerzające lockdown opublikowane w Dzienniku Ustaw
Poznańskie Betlejem w konkursie na najlepszy jarmark świąteczny
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w Warszawie
Potrzeby przewoźników autobusowych pominięte w Krajowym Planie Odbudowy
Lotnisko w Radomiu i Port Lotniczy Modlin walczą o pieniądze
Wyrok w sprawie Ryanair sprzeczny z orzecznictwem TSUE
Rośnie wzburzenie w branży turystycznej
Nowe inwestycje na lotnisku w Pyrzowicach
Terminy rozliczenia Tarczy PFR 2.0 przedłużone
Agenci Mouzenidis spotkali się z przedstawicielami greckich regionów
SKY CLUB..Czy ktoś wyjeżdżał z tym biurem podóży? proszę o opinie..
