TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Darmowa kawa w dublińskich lokalach

Otwarcie kolejnego punktu sieci kawiarni Starbucks pchnął niezależnych baristów do protestu. Rozrastający się "kolos" na lokalnych właścicieli kawiarni, działa niczym płachta na byka.


Nowy kolejny oddział Starbucksa powstanie w dawnym biurze pośrednictwa pracy przy Crampton Quay w Dublinie. Jak poinformował rzecznik Starbucksa, w kawiarni przy 1-2 Crampton Quay zostanie przyjętych 15 osób. Sieć zatrudnia w Irlandii 800 baristów. Pozwolenie na przekształcenie piwnic i parteru budynku na kolejną sieciową kawiarnie wzbudził poruszenie wśród właścicieli okolicznych kawiarni. W mieście funkcjonuje aż 50 oddziałów Starbucksa.

Na ten temat wypowiada się Ciaran Hogan, który prowadzi lokal "The Clockwork Door" przy pobliskim Wellington Quay. W ramach protestu zdecydował, że dziś będzie rozdawał kawę za darmo. Mamy zamiar przypomnieć w ten sposób ludziom, by chodzili do lokalnych kawiarenek i je wspierali. Nie lubię, kiedy wszystko jest mdłe, bez smaku i niczym się nie wyróżnia. Kiedy idziesz do Starbucksa w Dublinie, to tak samo jakbyś był w Londynie lub gdziekolwiek indziej. Wyobraźmy sobie, że w Dublinie są same sieciówki, nie ma nic unikatowego - tłumaczy.

Do akcji przyłączyły się dwa inne okoliczne kawiarnie. Darmowej kawy można było się napić w "Foam Cafe" przy Strand Street (godz. 13:00-14:00), "CoCo Brew" na Temple Bar (do 11:00) oraz w "Gallagher & Co" na D Olier Street (13:00-14:00 i 17:00-19:00).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Starbucks Dublin protest darmowa kawa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję