Co lubią zjeść polscy kierowcy w podróży?
Niemal połowa kierowców (49%) przyznaje, że lubi się zatrzymywać podczas podróży, aby zrobić sobie przerwę i posilić się. Co wybierają najczęściej?
Kierowcy najczęściej wybierają wówczas kawę oraz hot dogi. Podróżujący, wybierając miejsce z gastronomią, kierują się przede wszystkim jego lokalizacją oraz szybkością otrzymania posiłku. Jedzenie w podróży nie musi mieć wyjątkowych wartości odżywczych, powinno być jednak świeże
i szybko podane - wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia.
41% kierowców wybierając lokal na spożycie posiłku podczas podróży, preferuje miejsca sieciowe. 43% respondentów przyznaje, że ma stałe miejsca, w których lubi się zatrzymywać. Tylko co piąty kierowca twierdzi, że woli zjeść posiłek w samochodzie, bez zatrzymywania się. Co czwarty kierowca przyznaje, że podczas podróży zwraca uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność produktów - w czasie podróży o wiele częściej respondenci pozwalają sobie na jedzenie hot dogów, zapiekanek i innych przekąsek typu fast food, głównie ze względu na szybkość podania. Niemal połowa respondentów (48%) przyznaje, że nie wyobraża sobie podróży samochodem bez kawy - na trasach dłuższych niż 150 km aż 80% kierowców kupuje kawę zawsze lub bardzo często. Co trzeci kierowca przyznaje, że nie akceptuje spożywania posiłków w samochodzie.
Najbardziej istotnymi aspektami przy wyborze miejsca na posiłek są dla respondentów: świeżość serwowanych produktów oraz czystość lokalu. Najmniej istotnym aspektem jest możliwość zakupu posiłku w systemie drive-through.
Z naszego badania wynika, że kierowcy nie oczekują od miejsc gastronomicznych na trasie specjalnych udogodnień, takich jak np. specjalna oferta dla dzieci, kąciki zabaw dla najmłodszych czy możliwość zakupienia potraw dostosowanych do różnych wymogów dietetycznych. Jedzenie w trakcie podróży ma spełniać dwa podstawowe warunki: ma być świeże i szybko podane. Jednocześnie warto zauważyć, że kierowcy wskazują na potrzebę większej różnorodności potraw - np. wzbogaceniu oferty o większy wybór zup, pierogów czy sałatek. Być może obecne wybory posiłków bazujące głównie na hot dogach, zimnych słodkich przekąskach czy jedzeniu typu fast food są determinowane przez ograniczone oferty na stacjach - komentuje Adam Ciołek z ARC Rynek i Opinia, kierownik projektu.
Komentarze
Tagi:
Dział dla turystów:
Najlepszy wrzesień w historii Katowice
Dobry wrzesień w Kraków
Starsze aktualności:
Święta poza domem nie są już
Rego-Bis - Nowy Rok, nowe połączenia i
Ruszyła przedsprzedaż biletów na targi
Sławomir Nitras nowym ministrem sportu i
Chiny obniżają ceny wiz
Sprawozdawczość z najmu krótkoterminowego coraz
Rozstrzygnięto konkurs Teraz Polska
Dokąd polecieli Polacy z Join
Ceny wycieczek delikatnie w
UNWTO: Turystyka bliska przekroczenia poziomów sprzed
Niskie zadowolenie klientów w
eSky celuje w klientów biur podróży
Gdańska Organizacja Turystyczna: szczepienia to szansa dla turystyki
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży Turystycznej
Krakowskie lotnisko z nową siatką połączeń
Egipt i Bułgaria w coraz lepszych cenach
Ryanair ogłasza 8 nowych tras z polskich lotnisk
Rada Wykonawcza UNWTO zarekomendowała kandydata na nowego prezesa
Liga Mistrzów na pokładach samolotów Emirates
Turyści kupią ubezpieczenia w bankomacie
City break - jak wybierają Polacy
ULC: Niewłaściwie spakowany bagaż może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa lotu
Ekologiczna inicjatywa Air France
USA podnoszą ceny kart autoryzacji podróży
Wyjazdy do Egiptu tańsze niż przed rokiem
Turyści, którzy byli w Chinach nie wjadą do Izraela
Grecja wciąż najpopularniejszą destynacją. W biurach nadal dwucyfrowe wzrosty
Rozporządzenie w sprawie ograniczeń lotów na warszawskie lotniska opublikowane