Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj



Kulinarne talenty zmierzą się w Hotelu Haston

Już 10 listopada w Haston Congress Center odbędzie się VI edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów - konkursu kulinarnego rokrocznie organizowanego przez Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.


Kulinarny Rajd Mistrzów to ogólnopolski konkurs, który wyłania wybitne talenty sztuki kulinarnej. Organizowany od 6 lat ma rangę prestiżowego wydarzenia i przyciąga wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z "pierwszych stron gazet".

Możliwość zaprezentowania umiejętności kucharzy jest okazją do promocji obiektów, które reprezentują oraz podniesienia umiejętności samych zawodników. Wiedza nabyta podczas zmagań konkursowych przyczyni się do podniesienia kwalifikacji uczestników oraz pozwoli poznać najnowsze trendy w gastronomii.

Kulinarny Rajd Mistrzów promuje profesjonalną kuchnię, nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.

W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 10 listopada o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 15.00.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.

Tematem bieżącej edycji konkursu jest:

Konkurencja sprawnościowa - czas trwania 5 minut;

Szef Ekipy wspólnie z kucharzem przygotowują sos drobiowy na białym winie ze śmietanką w formie glace (bez zaciągania mąką): szalotka obrana 2 sztuki, masło 60 g, śmietanka 30% 80 ml, Fond drobiowy w płynie CHEF 200 ml, wino białe typu chardonnay 80 ml, sól i biały świeżo zmielony pieprz

Konkurencja podstawowa:

  • przekąska ciepła - filet z sandacza, boczek wędzony nie parzony b/ż, dowolny produkt CHEF, szczypiorek
  • danie główne - mały filet ze strusia, langustynki (mogą być obrane i mogą być mrożone), dowolny produkt CHEF, brandy

    Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij