Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specialista ds. sprzedaży
- Pilotaż 27-30.05.2024 do Warszawy
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
- Specjalista ds turystyki Katowice
IGHP prosi o doprecyzowanie rozporządzenia o wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego
Z uwagi na pojawiające się wątpliwości hotelarzy, oraz sprzeczne decyzje lokalnych stacji Sanepid z zakresie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 roku w sprawie wprowadzenia na terenie RP stanu zagrożenia epidemicznego, odnośnie do gastronomii hotelowej, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zwróciła się o jednoznaczną interpretację przepisów w nim zawartych, oraz jednolite wytyczne dla stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Brak zakazu świadczenia usług hotelarskich, których częścią składową są usługi podawania posiłków i napojów gościom, odczytaliśmy jako świadomy krok ze strony Ministerstwa Zdrowia. Wraz z kolejnymi ograniczeniami swobody przemieszczania się, hotele stają się przymusowym miejscem pobytu, nielicznej, ale jednak grupy gości. Jednocześnie są obiektami spełniającymi wysokie standardy higieny - można przeczytać w treści dokumentu.
IGHP prosi ministerstwo o doprecyzowanie przepisów dotyczących działalności hotelowej gastronomii. Pozostawienie dostępnej gastronomii w hotelach miało, jak rozumiemy skłonić gości hotelowych do nieopuszczania obiektów (np. w celu dokonania zakupów spożywczych i przygotowania ich samodzielnie w pokojach, w większości bez odpowiedniego wyposażenia), a tym samym ograniczenia dodatkowych kontaktów międzyludzkich. Zgodnie z rekomendacjami Izby i zaleceniami GIS, hotele mają świadczyć usługi gastronomii z zachowaniem najwyższych środków ostrożności, m.in. zamknięcia gastronomii dla gości z zewnątrz. - pisze IGHP.
Izba podkreśla, że gotowość świadczenia usług gastronomicznych, przy obecnej bardzo niskiej frekwencji w hotelach, jest dla przedsiębiorców dużym wysiłkiem organizacyjnym, a nie celem biznesowym, ponieważ wiąże się wyłącznie z dodatkowymi kosztami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Małopolska zarobiła na turystyce więcej niż przed
Dział hotele, pensjonaty:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce 2024
Egipt zawiesi wizy dla turystów
Najlepsze hostele wybrane - Hoscary 2019
Czego może się spodziewać krakowska turystyka?
Wysokie grzywny za skok do Canal Grande
Kolejne trzęsienie ziemi na indonezyjskiej wyspie
Przewoźnik zaskoczony wysokością opłaty za wjazd na dworzec
PLL LOT rozpoczynają współpracę z izraelskim przewoźnikiem
Czy w Rosji będzie można bezpiecznie latać?
USA: Oficjalny zakaz podróży do Korei Północnej
Ewakuacja na lotnisku we Frankfurcie
Hortulus przyłączy się do kształcenia kadr dla gastronomii
Rada Legislacyjna krytykuje projekt ustawy o imprezach turystycznych
13 Polaków z nominacją do listy 100 najbardziej wpływowych osób w branży eventowej
Współpraca z Lidlem może zaszkodzić?
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024 rok
Poznaliśmy laureatów konkursu Na Wsi Najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej
Kraków gospodarzem kongresu ICCA
10 nowych obiektów na liście Pomników Historii