Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA-Opole-Product Manager (Junior)
- Ośrodek Archipelag
- Pilot na Rzym od 14.05 pilne
- Company Representative in Tunisia 2024
- Piloci/ przewodnicy wycieczka w góry 18.05.2024
- dam staż dla student
- B2B Sales Manager
- Poszukuję wychowawców na obóz w Julinku
- Przewodnik do Wiednia
- Specjalista ds. obsługi klienta zagranicznego -...
Zobacz także
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze lepsza
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii zimowych
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu przedsiębiorców
IGHP prosi o doprecyzowanie rozporządzenia o wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemicznego
Z uwagi na pojawiające się wątpliwości hotelarzy, oraz sprzeczne decyzje lokalnych stacji Sanepid z zakresie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 roku w sprawie wprowadzenia na terenie RP stanu zagrożenia epidemicznego, odnośnie do gastronomii hotelowej, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zwróciła się o jednoznaczną interpretację przepisów w nim zawartych, oraz jednolite wytyczne dla stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Brak zakazu świadczenia usług hotelarskich, których częścią składową są usługi podawania posiłków i napojów gościom, odczytaliśmy jako świadomy krok ze strony Ministerstwa Zdrowia. Wraz z kolejnymi ograniczeniami swobody przemieszczania się, hotele stają się przymusowym miejscem pobytu, nielicznej, ale jednak grupy gości. Jednocześnie są obiektami spełniającymi wysokie standardy higieny - można przeczytać w treści dokumentu.
IGHP prosi ministerstwo o doprecyzowanie przepisów dotyczących działalności hotelowej gastronomii. Pozostawienie dostępnej gastronomii w hotelach miało, jak rozumiemy skłonić gości hotelowych do nieopuszczania obiektów (np. w celu dokonania zakupów spożywczych i przygotowania ich samodzielnie w pokojach, w większości bez odpowiedniego wyposażenia), a tym samym ograniczenia dodatkowych kontaktów międzyludzkich. Zgodnie z rekomendacjami Izby i zaleceniami GIS, hotele mają świadczyć usługi gastronomii z zachowaniem najwyższych środków ostrożności, m.in. zamknięcia gastronomii dla gości z zewnątrz. - pisze IGHP.
Izba podkreśla, że gotowość świadczenia usług gastronomicznych, przy obecnej bardzo niskiej frekwencji w hotelach, jest dla przedsiębiorców dużym wysiłkiem organizacyjnym, a nie celem biznesowym, ponieważ wiąże się wyłącznie z dodatkowymi kosztami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
NIK wątpi w jakość wsparcia
Polska destynacją dla
Starsze aktualności:
Ceny wyjazdów nieznaczenie w
Nowe ubezpieczenie od rezygnacji lub przerwania
Rozpoczęła się sprzedaż lata
Parlament Europejski naciska na przyjęcie Bułgarii i Rumunii do strefy
WTTC: turystyka zbliża się do poziomów sprzed
Rynku condohoteli coraz bardziej
Katastrofa na Odrze może się
Emirates uruchamiają powietrzne
Włochy nieoczywiste - zachęta do
NIK skontrolowała lotnisko w
Jest decyzja środowiskowa dla
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce 2024
Egipt zawiesi wizy dla turystów
Najlepsze hostele wybrane - Hoscary 2019
Czego może się spodziewać krakowska turystyka?
Wysokie grzywny za skok do Canal Grande
Kolejne trzęsienie ziemi na indonezyjskiej wyspie
Przewoźnik zaskoczony wysokością opłaty za wjazd na dworzec
PLL LOT rozpoczynają współpracę z izraelskim przewoźnikiem
Czy w Rosji będzie można bezpiecznie latać?
USA: Oficjalny zakaz podróży do Korei Północnej
Ewakuacja na lotnisku we Frankfurcie
Hortulus przyłączy się do kształcenia kadr dla gastronomii
Rada Legislacyjna krytykuje projekt ustawy o imprezach turystycznych
13 Polaków z nominacją do listy 100 najbardziej wpływowych osób w branży eventowej
Współpraca z Lidlem może zaszkodzić?
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024 rok
Poznaliśmy laureatów konkursu Na Wsi Najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej
Kraków gospodarzem kongresu ICCA
10 nowych obiektów na liście Pomników Historii