Jakie nieprawidłowości Inspekcja Handlowa wykryła w lokalach gastronomicznych?
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zaprezentował wyniki kontroli, jakie w 2021 roku w lokalach gastronomicznych przeprowadzała Inspekcja Handlowa.
W 2021 roku kontrolą objęto łącznie 360 placówek gastronomicznych (w tym 2 stacje paliw prowadzące działalność gastronomiczną i handel detaliczny), z czego w 178 z nich (49,4%) odnotowano nieprawidłowości.
Nieprawidłowości dotyczyły:
- nierzetelnej obsługi konsumentów polegającej na:
- zaniżonej pojemności napojów alkoholowych, co skutkowało zapłatą wyższej ceny przez konsumenta (w granicach od 0,70 zł do 13,20 zł) - 9 placówek,
- zaniżonej wadze oferowanych potraw (kupujący płacił od 1,03 zł do 8,43 zł więcej) - 11 placówek,
- użyciu do przygotowania dania innego składnika, niż wymieniony w menu (ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli, ser "Fawita" w miejsce sera "Feta", krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany, sery twarde zamiast parmezanu, sery wędzone zamiast oscypka, baranina zamiast jagnięciny, zamiast szynki parmeńskiej inne szynki surowo wędzone) - w 31 zakładach,
- doliczeniu do rachunku opakowania do produktu, którego konsument faktycznie nie otrzymał - 2 placówki, oraz w 1 zakładzie herbaty, która była składnikiem zapłaconego zestawu,
- różnicach na niekorzyść konsumenta między ceną uwidocznioną w jadłospisie, a pobraną w kasie - w 3 placówkach (ceny alkoholi niższe w jadłospisach niż zakodowane w kasach)
- zaniżonej pojemności napojów alkoholowych, co skutkowało zapłatą wyższej ceny przez konsumenta (w granicach od 0,70 zł do 13,20 zł) - 9 placówek,
- nieprzestrzegania przepisów o uwidacznianiu cen, w tym:
- w jadłospisach nie uwidoczniono ilości 6 289 potraw i napojów oferowanych do sprzedaży (22%) - 152 placówki,
- przy 449 rodzajach potraw, wyrobów i towarów oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych (napoje bezalkoholowe, artykuły mleczarskie) nie uwidoczniono informacji cenowych - 20 placówek,
- nie uwidocznienie cen jednostkowych 714 napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz ilości potraw sprzedawanych na sztuki - 36 placówek,
- w 1 zakładzie w jadłospisach nie uwidoczniono informacji o doliczaniu do rachunków 10% kosztu serwisu.
- w jadłospisach nie uwidoczniono ilości 6 289 potraw i napojów oferowanych do sprzedaży (22%) - 152 placówki,
- nieprzestrzegania przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców (2 przedsiębiorców) - nie zgłoszono do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności gospodarczej polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków, a w 1 przedsiębiorca nie zgłosił nowego miejsca wykonywania działalności.
- stosowania nielegalizowanych przyrządów pomiarowych (56 zakładów gastronomicznych) - przedsiębiorcy posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. "wagi domowe" niepodlegające prawnej kontroli
metrologicznej. - nieprzestrzegania przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Na objętych kontrolą w powyższym zakresie 305 zakładów gastronomicznych, w 45 stwierdzono naruszenie przepisów ustawy, i tak:
- sprzedaż napojów alkoholowych bez zezwolenia w 2 placówkach,
- zaopatrywanie się w napoje alkoholowe u sprzedawców nie posiadających zezwoleń na sprzedaż hurtową w 4 zakładach,
- nie dokonanie zmian danych w posiadanych zezwoleniach w 2 placówkach,
- w 43 zakładach nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych.
- W 55 kontrolowanych placówkach nie prowadzono sprzedaży napojów alkoholowych.
- sprzedaż napojów alkoholowych bez zezwolenia w 2 placówkach,
- nieprzestrzegania przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych - w 6 zakładach gastronomicznych nie uwidoczniono wymaganych informacji dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych.
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania ustawy o podatku akcyzowym w 255 kontrolowanych zakładach (w 50 prowadzono wyłącznie sprzedaż piwa, a w 55 nie prowadzono sprzedaży napojów alkoholowych).
Nie wniesiono również zastrzeżeń do stanów sanitarno-porządkowych placówek oraz warunków przechowywania środków spożywczych
objętych kontrolą.
Podczas kontroli 144 zakładów stwierdzono na stanie 2 partie towarów po upływie dat minimalnych trwałości.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
- wydano 128 decyzji w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej z art. 6 ust. 1 ustawy o uwidacznianiu cen towarów i usług na łączną kwotę 70 426 zł,
- nałożono 73 mandaty karne na łączną kwotę 12 400 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz Kodeksu wykroczeń);
- do sądów rejonowych skierowano 32 wnioski o ukaranie sprawców wykroczeń z ustawy Prawo o miarach, z Kodeksu wykroczeń);
- wobec 7 sprawców wykroczeń zastosowano art. 41 kw (pouczenie), a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie.
O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Poniżej wykaz podmiotów, u których stwierdzono nieprawidłowości.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20220408_informacja_z_kontroli_gastronomii_-_wykaz_podmiot_w__u_kt_rych_stwierdzono_nieprawid_owo__182_ci.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad morzem czekają na
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Dział prawo i podatki:
UOKiK wymusi zmiany na
Oszuści sprzedający fałszywe bonu turystyczne
Jest przetarg na budowę terminala pasażerskiego w
ECTAA domaga się wprowadzenia ochrony na wypadek bankructwa linii
Starsze aktualności:
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Ogrody Łazienek Królewskich częściowo
Austriacka turystyka wychodzi z propozycją do
Nowa atrakcja turystyczna w
PPL: Polskie lotniska poradziły sobie pomimo awarii systemów
Miliony pasażerów przewiezionych przez PKP Intercity w II
KLM kontynuuje ofensywę w mediach społecznościowych
Turystyka może mieć walory terapeutyczne
Jakie wyniki osiągnął Sfinks Polska w I kwartale?
Branża piwowarska w Polsce przechodzi rewolucję
Ponad 6 mln zł na upowszechnianie turystyki osób starszych
Lotnisko w Rzeszowie będzie lepiej skomunikowane
ECTAA: są testy i szczepienia, potrzeba planu bezpiecznego przywrócenia turystyki
Corendon Airlines zaoferują więcej kierunków na Lato 2022
Dzieci w samolotach problemem?
Nowe Trendy w Turystyce już za nami
Włoski hotel pozwał chińskie ministerstwo zdrowia
Polska przedłuża kontrole na granicach wewnętrznych UE
OEES prognozuje sytuację lotnictwa po zakończeniu epidemii
Polska na czerwono, gastronomia tylko na wynos lub z dostawą
Sieć a&o testuje elektroniczne bilety na posiłki