Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
Polska na czerwono, gastronomia tylko na wynos lub z dostawą
Cała Polska trafi do czerwonej strefy - ogłosił premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej. Obostrzenia mają obowiązywać od soboty, 24 października.
Lokale gastronomiczne będą mogły prowadzić sprzedaż tylko na wynos, lub z dostawą. Obostrzenie dla gastronomii jest zaplanowane na razie na 2 tygodnie. Zamknięte zostaną uzdrowiska, które jednak będą mogły dokończyć, już rozpoczęte turnusy. Działalność basenów, parków wodnych i siłowni pozostanie zawieszona. Ograniczona zostanie możliwość spotkań do 5 osób spoza gospodarstwa domowego. Ograniczona zostanie również możliwość przemieszczania się osób w wieku 70+, z wyłączeniem wykonywania czynności zawodowych, zaspokajania niezbędnych potrzeb życia codziennego i uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego. Wydarzenia sportowe w całym kraju będą odbywać się bez udziału publiczności.
Te obostrzenia są poważne, ale liczę też na to, że gospodarka będzie dalej pracować na obrotach szybszych niż wiosną. - mówił Morawiecki. Zapowiedział równocześnie, że przedsiębiorcy, którzy będą musieli zawiesić działalność będą mogli liczyć na rekompensaty. Prezes Rady Ministrów mówił o rekompensatach dla przedsiębiorców z 31 kategorii PKD. Szczegóły mają być podane w przyszłym tygodniu, jednak Premier powiedział, że możliwe jest zarówno bezpośrednie wsparcie, jak i zwolnienia ze składek na ZUS itd. Zobaczymy jednak jak będzie wyglądało to w praktyce, ponieważ dotychczasowe doświadczenia wskazują na to, że pomoc po raz kolejny może zostać obłożona takimi warunkami, które będzie w stanie spełnić niewielka część potrzebujących przedsiębiorców.
Na pytanie o dane potwierdzające konieczność zamykania gastronomi, prof. Andrzej Horban odpowiedział, że wprawdzie nie są prowadzone takie badania, ale ponieważ po weselach odnotowywano wzrost zachorowań to należy zamknąć gastronomię.
Tymczasem Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego apeluje o wyjęcie spod zakazu hotelowej gastronomii. Z doniesień medialnych dowiedzieliśmy się, że może zostać wprowadzony zakaz działalności restauracji i barów na terenie Polski, włączając w to gastronomię hotelową. Pozwalamy sobie powtórzyć naszą argumentację z pisma wysłanego do Pana w dniu 30.04.br., w którym zwracaliśmy uwagę, że: "...bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy zachowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń, niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem." Po półrocznym okresie funkcjonowania w zaostrzonym reżimie sanitarnym hotele wyspecjalizowały się w bezpiecznej obsłudze gastronomicznej, bez której funkcjonowanie naszych obiektów jest ułomne. Powszechnie zostały wdrożone standardy sanitarne opracowane przez IGHP, Ministerstwo Rozwoju, GIS i POT. Frekwencja obecnie we wszystkich hotelach jest tak niewielka, że nie ma niebezpieczeństwa naruszenia wymaganego dystansu społecznego w restauracjach hotelowych.Apelujemy do Pana Premiera o uwzględnienie naszego postulatu, który służy zapewnieniu bezpiecznych warunków przebywania poza miejscem zamieszkania - napisał prezes IGHP, Ireneusz Węgłowski.
Nauka w szkołach wyższych, ponadpodstawowych, oraz klasach 4-8 szkół podstawowych będzie odbywać się w trybie zdalnym, a w godzinach 8-16 osoby poniżej 16 roku życia będą mogły przemieszczać się pod opieką dorosłych.
Minister Zdrowia, Adam Niedzielski przekonywał, że w nadchodzącym tygodniu przesądzi się, czy będziemy mieli do czynienia z dalszą wykładniczą eskalacją pandemii, czy zakres wzrostu pandemii się zmieni.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Dział aktualności dnia:
Dział biura turystyczne:
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Jakie będą trendy w turystyce po pandemii?
Wyjazdy turystyczne nieco tańsze niż przed tygodniem
Sytuacja biznesowa w branży kształtuje się pomyślnie
O odszkodowanie za opóźniony lot będzie można się starać nawet bez karty pokładowej?
Kto zwyciężył w Turystycznych Mistrzostwach Blogerów
Corendon Airlines zaoferują więcej kierunków na Lato 2022
Dzieci w samolotach problemem?
Enter Air podpisuje umowę z Coral Travel
ECTAA: Potrzebne jest prawo chroniące pasażerów linii lotniczych
Prezes Air France-KLM rezygnuje ze stanowiska
Dominikana przedłuża program darmowych ubezpieczeń od COVID-19 dla turystów
Rajska wyspa ponownie dostępna dla turystów?