Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
Polak wśród najlepszych barmanów świata
Tysiące barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie.
Podczas finału w Glasgow w World Class Competition 2019 zwyciężyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur z Krakowa zajął 15. lokatę - to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
Maciej "Bobas" Mazur z krakowskiego baru "Z ust do ust" był piątym w historii reprezentantem Polski w światowym finale zawodów. World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę World Class . Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum - powiedział Maciej Mazur.
Maciej Mazur jest managerem baru w lokalu typu "speakeasy" - Z ust do ust. W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.
Pod koniec września 53 najlepszych barmanów na świecie zmierzyło się w kilku konkurencjach. W ramach zadań konkursowych odwiedzili destylarnię Ketel One w holenderskim mieście Schiedam, oraz wyspę Skye w Szkocj. Ostatnim przystankiem było Glasgow, które na 4 dni stało się centrum kultury koktajlowej, wraz z barmańskimi konkurencjami: The 'Singleton State Of Mind', Tanqueray No. TEN 'Heart Of Ten' i Johnnie Walker 'The Striding Can'.
Do ścisłego finału zakwalifikowało się ośmiu barmanów z Danii, Hong-Kongu, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Singapuru, Tajwanu i Wielkiej Brytanii. Najlepsza okazała się Bannie Kang z Singapuru, która zachwyciła międzynarodowych ekspertów koktajlowych swoją techniką, temperamentem i kreatywnością.
Podczas finału ujawniono również, że dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział nagrody i wyróżnienia:
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
Minimalny standard i wyposażenie obiektów noclegowych
LOT nie wycofa Boeingów 737 MAX 8
Katowice Aiport z letnim rozkładem lotów
Dziesięć organizacji apeluje: kody PKD nie mogą być wyznacznikiem pomocy dla przedsiębiorców
Wyrok w sprawie napiwków płaconych kartą
