Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany
Wydawnictwo Bezdroża rozwiązało kulinarny konkurs na najbardziej oryginalne danie świąteczne lub noworoczne z różnych regionów i krajów świata.
Czytelnicy, których pasją są podróże i kuchnia dzielili się zaobserwowanymi zwyczajami kulinarnymi zarówno z tych bliższych, jak i dalszych zakątków świata współtworząc świąteczno-noworoczną książkę kucharską. Nadesłano ponad 70 propozycji potraw i kilkadziesiąt oryginalnych przepisów z 30 krajów Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej.
Zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Moro - groch z kokosem, Dominikana (Artur Łodziewski);
II miejsce - samosa - indyjskie pierożki, Indie (Karolina Zielińska);
III miejsce - siemieniotka - wigilijna śląska zupa, Polska (Agata Moskaluk-Grochowicz);
IV miejsce - zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Węgry (Renata Fima);
V miejsce - tamales, Meksyk (Czesław Jaworski).
Przepis na Moro - groch z kokosem z Dominikany
4 szklanki ryżu
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku Moro
2 szklanki mleka kokosowego
4 szklanki wody
5 łyżek oleju
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 szczypta oregano
1/2 łyżeczki puree czosnku
1/8 filiżanki kaparami
1/4 filiżanki posiekanego selera
1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
1/2 łyżeczki liści tymianku
1 kostki z kurczaka czas
1 łyżeczka soli
Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając, następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i dodać pozostałą część oleju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
Nowe połączenie z Kraków
Zamek Królewski na Wawelu podsumowuje
Jak sprzedają się przyszłoroczne oferty w
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
O czym pamiętać rezerwując bilet lotniczy przez internet?
System ESP w autobusach od 2014 roku
Cypr zaprasza na Festiwal Wina
Hotel jest zawsze odpowiedzialny za bagaż klienta?
Moherowe berety - popularną pamiątką z Torunia!
Kalendarium imprez wakacyjnych w województwie łódzkim
Który kraj najchętniej odwiedzają turyści?
Struktura polskiego rynku biur turystycznych
Słoneczne Połówki - nowa promocja w Triadzie
Pyrzowice będą miały pierwsze bezpośrednie połączenie z Berlinem
Dobre dla gastronomii zmiany społeczne
Stare i zapomniane miasto nową atrakcją turystyczną Londynu
CP Construction wybudują kompleks hotelowy Barbarka II
Polska pokazała się w Brukseli
Kotlina Jeleniogórska - połączenie piękna natury z żywą historią
Powstała LOT "Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej"
Włochy - Korsyka w sezonie 2007
RMF ostrzega: turyści czytajcie umowy z biurami podróży, bo możecie za wycieczkę słono przepłacić
wizerunek Polski w oczach turysty międzynarodowego
