Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany
Wydawnictwo Bezdroża rozwiązało kulinarny konkurs na najbardziej oryginalne danie świąteczne lub noworoczne z różnych regionów i krajów świata.
Czytelnicy, których pasją są podróże i kuchnia dzielili się zaobserwowanymi zwyczajami kulinarnymi zarówno z tych bliższych, jak i dalszych zakątków świata współtworząc świąteczno-noworoczną książkę kucharską. Nadesłano ponad 70 propozycji potraw i kilkadziesiąt oryginalnych przepisów z 30 krajów Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej.
Zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Moro - groch z kokosem, Dominikana (Artur Łodziewski);
II miejsce - samosa - indyjskie pierożki, Indie (Karolina Zielińska);
III miejsce - siemieniotka - wigilijna śląska zupa, Polska (Agata Moskaluk-Grochowicz);
IV miejsce - zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Węgry (Renata Fima);
V miejsce - tamales, Meksyk (Czesław Jaworski).
Przepis na Moro - groch z kokosem z Dominikany
4 szklanki ryżu
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku Moro
2 szklanki mleka kokosowego
4 szklanki wody
5 łyżek oleju
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 szczypta oregano
1/2 łyżeczki puree czosnku
1/8 filiżanki kaparami
1/4 filiżanki posiekanego selera
1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
1/2 łyżeczki liści tymianku
1 kostki z kurczaka czas
1 łyżeczka soli
Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając, następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i dodać pozostałą część oleju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
Itaka: nocne spotkanie z
Nowe połączenie z Kraków
Zamek Królewski na Wawelu podsumowuje
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
O czym pamiętać rezerwując bilet lotniczy przez internet?
System ESP w autobusach od 2014 roku
Cypr zaprasza na Festiwal Wina
Hotel jest zawsze odpowiedzialny za bagaż klienta?
Moherowe berety - popularną pamiątką z Torunia!
Kalendarium imprez wakacyjnych w województwie łódzkim
Który kraj najchętniej odwiedzają turyści?
Struktura polskiego rynku biur turystycznych
Słoneczne Połówki - nowa promocja w Triadzie
Pyrzowice będą miały pierwsze bezpośrednie połączenie z Berlinem
Dobre dla gastronomii zmiany społeczne
Stare i zapomniane miasto nową atrakcją turystyczną Londynu
CP Construction wybudują kompleks hotelowy Barbarka II
Polska pokazała się w Brukseli
Kotlina Jeleniogórska - połączenie piękna natury z żywą historią
Powstała LOT "Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej"
Włochy - Korsyka w sezonie 2007
RMF ostrzega: turyści czytajcie umowy z biurami podróży, bo możecie za wycieczkę słono przepłacić
wizerunek Polski w oczach turysty międzynarodowego
