TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany

Wydawnictwo Bezdroża rozwiązało kulinarny konkurs na najbardziej oryginalne danie świąteczne lub noworoczne z różnych regionów i krajów świata.


Czytelnicy, których pasją są podróże i kuchnia dzielili się zaobserwowanymi zwyczajami kulinarnymi zarówno z tych bliższych, jak i dalszych zakątków świata współtworząc świąteczno-noworoczną książkę kucharską. Nadesłano ponad 70 propozycji potraw i kilkadziesiąt oryginalnych przepisów z 30 krajów Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej.

Zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Moro - groch z kokosem, Dominikana (Artur Łodziewski);
II miejsce - samosa - indyjskie pierożki, Indie (Karolina Zielińska);
III miejsce - siemieniotka - wigilijna śląska zupa, Polska (Agata Moskaluk-Grochowicz);
IV miejsce - zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Węgry (Renata Fima);
V miejsce - tamales, Meksyk (Czesław Jaworski).

Przepis na Moro - groch z kokosem z Dominikany

4 szklanki ryżu
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku Moro
2 szklanki mleka kokosowego
4 szklanki wody
5 łyżek oleju
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 szczypta oregano
1/2 łyżeczki puree czosnku
1/8 filiżanki kaparami
1/4 filiżanki posiekanego selera
1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
1/2 łyżeczki liści tymianku
1 kostki z kurczaka czas
1 łyżeczka soli

Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając, następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i dodać pozostałą część oleju.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany Bezdroża oryginalne danie świąteczne noworoczne książka kucharska Moro groch z kokosem samosa siemieniotka tamales




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję