TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Tokio stolicą najlepszych restauracji

Według przewodnika Michelin na rok 2010 Tokio stało się światową stolicą trzygwiazdkowych restauracji. Poinformował o tym dyrektor firmy wydającej najsłynniejszy na świecie przewodnik dla smakoszy Jean-Luc Naret. Najwyższą notę otrzymało 11 tokijskich restauracji podczas gdy np. w Paryżu takich lokali jest 10. Japońska stolica jest również miastem, które ma największą sumę gwiazdek - 261, przyznanych 197 restauracjom. Jest to o 34 gwiazdki więcej niż w ubiegłym roku.


Wśród 160 tys. restauracji znajdujących się w Tokio 67 proc. lokalizacji wybranych przez recenzentów Michelin to miejsca specjalizujące się w kuchni japońskiej. Przewodnik Michelin w Japonii (w języku japońskim i angielskim) ukazał się w listopadzie, a w Europie ma być dostępny w kwietniu. Obejmuje on 15 dzielnic Tokio i po raz pierwszy zawiera opisy izakaya (małe lokale gastronomiczne), restauracji z kushiage i yakitori (szaszłykarnie) i serwujących kuchnię wegetariańską shojin ryori.

Krajem z najlepszymi restauracjami na świecie pozostaje Francja z 25 restauracjami trzygwiazdkowymi podczas gdy w Japonii takich restauracji jest 18.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Japonia Tokio przewodnik Michelin trzygwiazdkowe restauracje izakaya (małe lokale gastronomiczne) restauracje z kushiage i yakitori




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję