TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie na liście regionalnych specjałów UE

Kolejne dwa polskie produkty zostały wpisane na listę regionalnych specjałów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Są to: wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie.


Obecnie lista chronionych w UE specjałów zawiera już około 800 produktów.

Wielkopolski ser jest produkowany w Nowym Tomyślu. Ma specyficzny pikantny smak, kremowy kolor i charakterystyczny zapachu. Przepis na ten ser znalazł się w książce kuchennej "Gospodyni doskonała, czyli przepisy utrzymywania porządku w domu i zaopatrzenia..." z 1899 roku, co świadczy o ciągłości wielkopolskiej tradycji.

Andruty kaliskie to słodkie wafle wypiekane od początku XIX w. w Kaliszu i okolicach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wielkopolski ser smażony andruty kaliskie lista na liście regionalnych specjałów UE regionalne produkty lokalne oscypek francuski rokfor




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję