TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Bakteria E coli w zielonej cebulce - 46 osób zakażonych

W trzech stanach USA blisko 46 osób zostało zakażonych bakterią E coli, która znajdowała się w sprowadzonej z Meksyku zielonej cebulce. Była ona serwowana w daniach w sieci jadłodajni Taco Bell.


Zielona cebulka, decyzją zarządu sieci została wycofana ze wszystkich barów tej firmy (5800 lokali!). Z przeprowadzonych badań, widać jednoznacznie, że to właśnie w tej cebulce, podawanej w Taco Bell, znajdowały się groźne bakterie E coli

Taco Bell nie powiedziała, kto jest dostawcą warzywa. Według agencji Associated Press, nie ma pewności, że zakażona dymka nie trafiła supermarketów i restauracji w USA.

To nie pierwszy przypadek znalezienia tej bakterii w warzywach. W październiku z rynku wycofano sałatę, a w wcześniej szpinak, w których także znajdowały się bakterie E coli. Pochodziły one z plantacji w dolinie Salinas, w Kalifornii.

E cola może być przyczyną krwotoku i zaburzeń czynności przewodu pokarmowego, w niektórych przypadkach może wywołać choroby nerek.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Bakteria E coli w USA Taco Bell zielona cebulka restauracja jadłodajnia zakażone jedzenie plantacja sałata szpinak bakterie e.coli e.cola e-coli cola escherichia objawy zakażenia bakterią wirus zakażenie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję