Ogłoszenia
Ogłoszenia
- dam staż dla student
- B2B Sales Manager
- Przewodnik do Wiednia
- Specjalista ds. obsługi klienta zagranicznego -...
- Piloci Wyjazdów Zagranicznych typu Incentive...
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Poszukiwany pilot/ przewodnik: Praga 21-24.05.2024
- Szukam Pilota / Przewodnika Berlin/Drezno
- Zestaw Tour Guide
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Wino bez procentów, ale z pełnym bukietem?
Już od lat naukowcy starają się stworzyć wino, które zachowuje bukiet przy mniejszej zawartości alkoholu. Od 30 lat rośnie systematycznie liczba procentów w tym trunku, między innymi z powodu zmian z klimacie. Hodowcy winorośli próbują walczyć z tym zjawiskiem organizując wcześniejszy zbiór winogron, zanim jeszcze nie osiągają bardzo wysokiej koncentracji cukrów, które zamienią się potem w alkohol. Ta metoda może się sprawdzić tylko w przypadku białych i różowych win. Mało tego nie gwarantuje, że owoce będą w pełni dojrzałe, a to właśnie ten czynnik oddziałuje na aromaty, które składają się na bukiet wina.
Badacze z francuskiego instytutu badawczego agronomii INRA, pod kierunkiem Jeana-Louisa Escudiera starają się zgłębić tajemnicę tworzenia tego niezwykłego trunku. Według nowej strategii należy wyselekcjonować odmiany winorośli, które charakteryzują się mniejszą naturalną zawartością cukru i sukcesywnie je krzyżować.
Escudier i jego zespół w Pech Rouge w regionie Langwedocja-Roussillon pracuje od czterech lat nad badaniami enologicznymi na temat produkcji i analizy wina. Naukowcy mogą już teraz zaoferować niedowiarkom nowe szczepy roślin, które pozwolą wyprodukować wino o obniżonej zawartości alkoholu: 9-11 procent.
Inną metodą mającą obniżyć liczbę procentów w winie jest ograniczenie przekształcania cukru w alkohol przez specyficzną odmianę drożdży.
Inżynierowie proponują jeszcze inne rozwiązanie: interwencję mechaniczną, po zakończeniu winifikacji, na zasadzie odwróconej osmozy, która jest stosowana na całym świecie do odsalania wody morskiej. Należy użyć do tego celu filtr membranowy, który pozwoli zmniejszyć wybiórczo ilość cukru w moszczu winnym, czy alkoholu w winie.
Jak się okazuje, według badań przeprowadzonych w ośrodku nauk o smaku w Dijon, różnica między winem dezalkoholizowanym o 2 proc. a "zwykłym" jest nieodczuwalna.
Jeśli jednak zabierzemy winu 3 procent alkoholu, konsumenci młodzi, w tym głównie kobiety, którzy piją wino rzadko będą chwalić odalkoholizowany trunek. Jednak ludzie w wielu ponad 50 lat, znawcy wina, nie zachwycają się nim.
Wina o obniżonej zawartości alkoholu są mniej kaloryczne, zawierają 2 gramy cukru na litr. Soki owocowe zawierają go średnio 160 gramów na litr, zaś napoje gazowane - 60 gramów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Nowe ubezpieczenie od rezygnacji lub przerwania
Rozpoczęła się sprzedaż lata
Parlament Europejski naciska na przyjęcie Bułgarii i Rumunii do strefy
WTTC: turystyka zbliża się do poziomów sprzed
Rynku condohoteli coraz bardziej
Katastrofa na Odrze może się
Emirates uruchamiają powietrzne
Włochy nieoczywiste - zachęta do
NIK skontrolowała lotnisko w
Jest decyzja środowiskowa dla
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Warmia i Mazury: do wzięcia unijne pieniądze na turystykę
Bydgoszcz: City Hotel będzie gościł notabli z całej Europy
Targi Obiektów i Usług Konferencyjno-Szkoleniowych Europy Środkowo-Wschodniej 2006
Dziś otwarcie tegorocznego wina Novello
Powstaje nowy gmach Opery Krakowskiej!
Tanie linie lotnicze nie chcą latać nad Atlantykiem
Okęcie największym wrogiem turystów?
Fascynat z Holandii promuje łódzkie lotnisko
Śląsk: za 14 mln zł powstanie sieć infokiosków dla turystów
W Łodzi wysokie mandaty wystraszyły kierowców autokarów?
Zatrzymano mężczyznę, który okradał wielkopolskich restauratorów
Austrian Airlines w czołówce punktualnych linii
Umowa POT i Fundacji "Perspektywy" o wspólnej promocji polskiej turystyki
LOT ewoluuje w dobrym kierunku?
Gdzie lepiej nie wyjeżdżać podczas tegorocznych wakacji?
Beskidy: nowe wyjątkowo atrakcyjne turystycznie przejście graniczne
Kosmetyki hotelowe w agaservice.com.pl
Uwaga!!! Nierzetelnosc firmy przewozowej ryszarda tatarzynsk