TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Prace nad koncepcja rozmieszczenia infrastruktury bazy noclegowej

Na wtorkowym spotkaniu władz Sankt-Petersburga omawiana była koncepcja rozmieszczenia obiektów bazy noclegowej na terenie miasta.


Aktualnie miasto nad Newą pod względem ilości i jakości bazy pobytowej odstaje od większych miast Europy, co znacząco wpływa na zmniejszenie dynamiki rozwoju turystyki przyjazdowej do Petersburga. W mieście, na 1 000 mieszkańców przypada 7,2 miejsca w obiektach bazy noclegowej, kiedy w Moskwie ten współczynnik kształtuje się ok. 10, a w wielu europejskich miastach jest od dwu- do pięciokrotnie wyższy.

Władze miasta chciałyby, aby turystyka przynosiła miastu więcej zysków niż obecnie (obecnie to tylko 10% wszystkich przychodów).

Aby wpłynąć na wzrost ilości turystów przyjeżdżających do Petersburga należy przede wszystkim rozbudować bazę pobytowo-noclegową. Dlatego miasto postanowiło wspierać wszelkie inwestycje, których celem jest powstanie nowych hoteli, pensjonatów, i innych obiektów bazy. Tworzone są specjalne strefy, przeznaczone na budowę hoteli, hosteli, itd.- władze miasta nie będą wyrażały zgody na budowę na tych terenach budynków innych niż obiekty bazy noclegowej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
turystyka przyjazdowa do Petersburga ruch turystyczny w Sankt-Petersburgu Sankt-Petersburg noclegi hotele baza noclegowa hotelowa miejsca noclegowe hotelowe pobytowa nad Newą rzeka Newa dochody przychody wpływy z turystyki bazy noclegowej petersburg na rozwój europie polsce rozmieszczenie sezonowości i sankt




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję