TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Jednak będzie unijny certyfikat dla oscypka?

Oscypek, jako produkt regionalny nadal walczy o uzyskanie unijnego certyfikatu. Procedura rejestracji oscypka została wstrzymana w lutym, kiedy to Słowacja zaczęła rościć sobie prawo do produkcji sera o takiej nazwie. Nadal jest jednak szansa na unijny certyfikat dla oscypka, bo sprawą zajęła się UE.


Obecnie Polska i Słowacja doszły do porozumienia w tej sprawie, dlatego Bruksela ponownie zajęła się sprawą. Władze ustaliły, że po polskiej stronie Tatr będzie produkowany oscypek, a po słowackiej osztiepok.

Porozumienie jest teraz tłumaczone przez Komisję Europejską. Musi sprawdzić, czy się coś nie zmieniło w dokumentacji dotyczącej produkcji oscypka, którą Polska dostarczyła w ubiegłym roku, a Komisja już przyjęła. Jeśli nie będzie żadnych przeszkód, góralski ser stanie się regionalną specjalnością. Oscypek otrzyma unijne logo i będzie produkowany według tradycyjnej receptury, tylko w kilku powiatach południowej Polski.

Kłopoty oscypka spowodowały, że w walce o logo UE wyprzedziła go bryndza podhalańska. Niecałe 3 tygodnie temu, właśnie bryndza została pierwszym polskim produktem regionalnym we Wspólnocie Europejskiej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
oscypek unijny certyfikat dla oscypka rejestracja w Unii Europejskiej UE bryndza podhalańska produkt regionalny osztiepok polski




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję