Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specialista ds. sprzedaży
- Rezydent biura podróży 2024 (Chalkidiki)
- Pilotaż 27-30.05.2024 do Warszawy
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
Jak rozliczać refakturowane usługi?
W branży hotelarskiej czy gastronomicznej często zdarza się, że podatnicy odsprzedają zakupione wcześniej usługi noclegowe czy gastronomiczne. Czy w takich sytuacjach, przedsiębiorcy, którzy dokonują refakturowania mają prawo do odliczeń podatkowych?
Odpowiedzi na to pytanie stara się udzielić artykuł zamieszczony na stronie Krajowej Izby Podatkowej. Poniżej publikujemy jego fragmenty.
Zagadnienie refakturowania usług jest unormowane w ustawie o podatku od towarów i usług w art. 8 ust. 2a, zgodnie z którym w przypadku gdy podatnik, działając we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że ten podatnik sam otrzymał i wyświadczył te usługi. Powyższy przepis stanowi implementację do polskiego porządku prawnego art. 28 Dyrektywy Rady 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej, zgodnie z którym, w przypadku, kiedy podatnik działając we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że podatnik ten nabył i wyświadczył te usługi
Z powyższego wynika, że podmiot świadczący (sprzedający) daną usługę nabytą we własnym imieniu, lecz na rzecz osoby trzeciej, traktowany jest najpierw jako usługobiorca, a następnie jako usługodawca tej samej usługi. Przeniesienie ciężaru kosztów na inną osobę winno być potraktowane jako świadczenie usługi w tym samym zakresie. Zatem konsekwencją uznania podatnika biorącego udział w odsprzedaży usługi za świadczącego, jest wystawienie przez niego faktury dokumentującej wyświadczenie tej usługi.
Jedną z niepisanych zasad refakturowania usług, w tym usług noclegowych i gastronomicznych jest to, aby z refakturowanych usług nie korzystał podmiot refakturujący, bądź korzystał z tych usług jedynie w części. Nie powinno się refakturować kosztów tych usług, które podmiot refakturujący wykorzystał do prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.
(...)
Jeśli jednak refakturowane usługi noclegowe lub gastronomiczne związane są ze świadczonymi innymi usługami i stanowią ich uzupełnienie, mając charakter pomocniczy (akcesoryjny), to wysokość stawki podatkowej, która powinna być zastosowana do usług noclegowych lub gastronomicznych jest uzależniona od sposobu opodatkowania (stawki podatkowej) świadczenia podstawowego".
Całość artykułu można przeczytać na stronie www.izbapodatkowa.pl
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Małopolska zarobiła na turystyce więcej niż przed
Dział hotele, pensjonaty:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
Powitano najnowocześniejszy samolot świata
Przybywa pasażerów Lufthansa Group
Paulina Wrona w zespole Sound Garden Conference Center
Grupa eholiday.pl wchodzi na rynek zakupów grupowych
Pamiątka po Euro w kołobrzeskim hotelu
OLT Jetair inauguruje loty na nowych trasach krajowych
Otwarcie sezonu turystycznego Województwa Mazowieckiego
Etihad Airways sfinalizował włoską transkację
Weekend majowy. Ile zarobią polscy hotelarze?