Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Sklepy spożywcze przyczyną bankructw restauracji?
Właściciele restauracji zlokalizowanych na wrocławskim rynku narzekają na brak klientów. Zdaniem restauratorów otwarte do późna sklepy takie jak Małpka czy Żabka, w których bez problemu można kupić tanio alkohol podbierają im klientów. W związku z czym właściciele lokali nie są w stanie opłacić wysokich czynszów, z powodu braku możliwości zarobku.
A opłaty są wysokie. Wynajem metra kwadratowego w miejskiej kamienicy w rynku w centrum Wrocławia kosztuje od 13 do 83 złotych. W zależności od rodzaju działalności. Niestety gastronomia ma najwyższe stawki.
Restauratorzy skarżą się też na brak miejsc parkingowych w pobliżu rynku. Dlatego klientów podbierają im galerie handlowe, które spełniają wszelkie standardy wygody kierowców. Ponadto jak mówią osoby prowadzące biznes gastronomiczny - nastały ciężkie czasy. Ludzie oszczędzają na rozrywce, wolą gotować w domu.
Zdaniem Andrzej Dobek, prezes stowarzyszenia Nasz Rynek, które skupia ok. 50 lokali gastronomicznych ze Starego Miasta, prawdziwą zarazą są sklepy monopolowe. Uważa on, że tego typu miejsca nie powinny działać w pobliżu pubów i restauracji, podbierają w ten sposób klientelę restauratorom. W dobie kryzysu ludzie prędzej pójdą kupić piwo za dwa złote i wypiją je na ławce niż wejdą do pubu czy restauracji - mówi.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Małpki i Żabki przyczyną bankructw restauracji?
[2013-07-06 19:31 5.184.111.*]
Takie czasy...Knajp jest za duzo i za drogie,nic sie na to nie poradzi.Restauratorzy,jak nie chca pojsc z torbami,musza sie przekwalifikowac,bo pewnie sami tez wolelby za 2 zl.,niz za 20.To normalne.i odpowiedz »
Małpki i Żabki przyczyną bankructw restauracji?
[2013-08-10 14:37 79.185.58.*]
Wydaje mi się,że nie jest aż tak źle i tutaj widzimy sporo przesady,. restauratorzy sami często podkładają sobie nogi,np: podwyższając ceny.
www.Selprim.pl odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Czy jednodniowe restauracje są legalne?
II edycja Best Hotel Award 2012 rozpoczęta!
POT patronuje, Internauci wybierają - Najlepszy Produkt Turystyczny 2011
Z Berlina do Poznania pociągiem 230 km/h?
Neckermann z okazji Walentynek
Turyści będą mogli śledzić remont słynnego zabytku
Travelport podpisuje umowę z AirAsia India
Euro podsumowanie - hotele i restauracje liczą zyski
Cmentarze będą promować Wilno?
Niedozwolone w biurach w podróży
MTT Na Pograniczu odbędą się 7 i 8 października w Sejnach
Dodatkowe wolne zamiast nadgodzin?
Jumbo Jet awaryjnie lądował na Okęciu
Oświadczenie Alfa Star w sprawie problemów z powrotem turystów
Sieć Da Grasso podpisała umowę z Kompanią Piwowarską
Walne Zgromadzenie LOT przerwane
Powstanie nowy hotel w Dąbrowie Górniczej
Co fajnego nad Soliną i okolicach?