TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Sprawdź co ugotowali

W dniach od 3 do 17 marca 2012 odbyło się szkolenie grupy polskich szefów kuchni w prestiżowej Hofmann Cooking School z siedzibą w Barcelonie. Stolica Katalonii nie przypadkiem już po raz drugi stała się celem kulinarnej podróży organizowanej przez Joannę Ochniak - właścicielkę firmy marketingowo-szkoleniowej FPMS - Doradztwo Unijne oraz "Gastronomia na Obcasach". Kuchnia iberyjska, a w szczególności kuchnia hiszpańska wyznacza obecne trendy kulinarne i cieszy się na świecie ogromnym respektem i sławą.


Program dwutygodniowego pobytu w Barcelonie był bardzo intensywny. Głównym celem wyjazdu było nabranie nowych umiejętności kucharskich pod okiem mistrzów z Hofmann Cooking School - Francuza Jeana Paula Marta oraz Wenezuelczyka Oswaldo Manuela Brito. Szkolenie podzielone było na trzy bloki tematyczne - rozpoczęło się trzydniowym szkoleniem w zakresie " Hiszpańskie i Katalońskie Tapas", następnie przez kolejne 3 dni polscy szefowie kuchni zapoznawali się z potrawami "Hiszpańskiej kuchni tradycyjnej". Ostatnie cztery dni szkolenia poświęcone były "Kuchni autorskiej szkoły" prezentowanej na co dzień w barcelońskiej restauracji Hofmann odznaczonej gwiazdką Michelin. Wpływ na dużą efektywność i profesjonalizm szkolenia, miał fakt połączenia części teoretycznej zajęć z częścią praktyczną. W każdy dzień polscy szefowie kuchni poznawali 3 nowe receptury, które najpierw przygotowywał sam Mistrz okraszając poszczególne etapy przygotowania wieloma informacjami dotyczącymi pochodzenia produktów wraz z omówieniem ich właściwości. Po pierwszej części szkolenia, które prowadzone było w multimedialnej sali demonstracyjnej, polskich kucharzy czekał krótki powrót do pracy. Przebierali się oni w kucharskie bluzy i dobrani w 2-3 osobowe zespoły próbowali własnych sił w przygotowaniu wszystkich 3 wcześniej demonstrowanych potraw pracując na jednej z dwóch kuchni restauracyjnych szkoły. Tłumaczył on również krok po kroku zastosowane techniki kulinarne oraz prezentował różne sposoby wykończenia i podawania określonego dania oraz dozwolone modyfikacje produktowe w recepturach. Podczas dwóch tygodni zrealizowano blisko trzydzieści receptur, bazujących na świeżych w większości regionalnych i najwyższej jakości produktach.

Pomiędzy zajęciami kucharskimi w program szkolenia przewidywał szereg innych atrakcji, cały czas pozostających jednak w temacie kulinariów. Polscy szefowie kuchni po zajęciach w szkole mieli okazję odwiedzić m.in Muzeum Czekolady oraz sklep z akcesoriami do kuchni molekularnej sygnowany przez Ferrana Adrię oraz Andoniego Aduriz. W jeden z poranków przed rozpoczęciem szkolenia udali się wraz z Jeanem Paulem na wycieczkę szlakiem małych sklepików z lokalnymi produktami - miejscami niezwykle istotnymi na mapie kulinarnej Barcelony z punktu widzenia każdego szefa kuchni profesjonalisty. Spektakularną i zdecydowanie niecodzienną atrakcją podczas pobytu był pokaz kuchni molekularnej z zastosowaniem produktów pochodzących z dwóch dostępnych aktualnie na rynku linii produkcyjnych: opatentowanych przez Ferrana Adrię oraz dostępnych od niedawna Xantanu oraz wynalezionych przez Andoniego Aduriz z Mugaritz Kuzu i Linum.

Dodatkowo każdy wieczór w Barcelonie stawał się świetną okazją do wędrówek w poszukiwaniu nowych smaków i podpatrywania systemu zarządzania obiektami gastronomicznymi podczas wspólnej kolacji w tapas barach i restauracjach. Swoja "RUTĘ DE TAPAS" uczestnicy szkolenia rozpoczęli powitalną kolacją w Cerveceria Catalana słynącej na całym świecie z najlepszych barcelońskich tapas. Podczas dwóch tygodni odwiedzili bar ostrygowy FISHHH, gdzie serwuje się świeże ostrygi koniecznie z kieliszkiem prawdziwej katalońskiej CAVY, restaurację REY DE LA GAMBA prowadzoną nieprzerwalnie od 50 lat w barcelońskim porcie, restauracje LA FONDA oraz Tawernę LIZZARAN. Udali się również do barcelońskiej restauracji TICKET, prowadzonej przez brata Ferrana Adrii - Alberta Adrię, dokładnie w ten sam dzień kiedy to najsłynniejsi kulinarni bracia na konferencji prasowej oficjalnie ogłosili, że na jesień otworzą drugą swoją restauracje w Barcelonie, tym razem z kuchnią meksykańską.
Weekend pomiędzy szkoleniem uczestnicy podróży kulinarnej spędzili poza Barceloną. Korzystając ze sprzyjającej słonecznej aury w sobotę rano udali się do oddalonego o około 60 km regionu Penedes słynącego z produkcji katalońskiej Cavy - musującego wina wytwarzanego naturalną metodą szampańską. W pięknej, pamiętającej czasy średniowiecza posiadłości otoczonej 35 hektarowymi polami winorośli, grupę przyjął zaprzyjaźniony z organizatorkami Paco de la Rosa Torelló - aktualny właściciel, dziedziczący winnice jako spadkobierca z 22 pokolenia. Polscy szefowie zapoznali się z cyklem produkcyjnym Cavy oraz jej rodzajami w zależności od długości leżakowania oraz rodzajów szczepów. Po wizycie studyjnej w winnicy udali się na najstarszy a zarazem najsłynniejszy barceloński targ Boqueria, na którym zaopatruję się większość restauracji w świeże produkty.

Na niedzielny, niewątpliwie zasłużony relaks polscy szefowie udali się do kurortu Gava Mar położonego nieopodal miejscowości Casteldefeles, który połączony był z lunchem u znanego szefa kuchni oraz właściciela Food&Music Managment Oscara Manresa. W swoim barze Kauai serwuje on domowe tapas, na tyle słynne i wyśmienite, że trzeba starać się o stolik w jego barze z co najmniej kilkudniowym wyprzedzeniem.
Wolny od pracy weekend minął również pod znakiem korzystania z dóbr kulturalnych Barcelony stworzonych przez największego współczesnego architekta Barcelony Antonio Gaudiego. Szefowie odwiedzili Bazylikę Sagrada Familia oraz pospacerowali pięknymi kolorowymi i malowniczymi alejkami Parku Guell.

Nie chcąc zaprzepaścić okazji, iż polscy szefowie kuchni znajdowali się w miejscu otoczonym kilkudziesięcioma restauracjami odznaczonymi gwiazdkami Michelin, organizator dał również możliwość uczestnikom szkolenia zjedzenia kolacji z menu degustacyjnym w gwiazdkowej restauracji Comers24, dokonując rezerwacji na ten szczególny wieczór z dwu miesięcznym wyprzedzeniem. Siedząc przy barze lub przy restauracyjnych stolikach goście Comerc24 mogą rozkoszować się doskonałą kuchnią Carles'a Abelana, ucznia Ferrana Adrii, który po odbyciu stażu w El Bulli dołączył na stałe do grona uznanych hiszpańskich szefów kuchni.

Pożegnalna kolacja musiała odbyć się w miejscu szczególnym. Dlatego na oficjalne zakończenie szkolenia organizatorki wybrały pierwszą na świecie restaurację cukierniczą Espai Scucre, której "ojcami" są Jordi Butron i Xano Saguerem. Podczas kolacji zaserwowano 3 dania deserowe bazujące na kontrowersyjnych połączeniach smaków np. sera koziego z malinami, pianką z imbiru i czerwonym pieprzem -zwane sernikiem i inne. Być może to właśnie szkolenie cukiernicze w Szkole Cukierniczej działającej przy restauracji i zdradzającej ściśle strzeżone receptury stanie się celem kolejnej wyprawy do Barcelony?

Szkolenie w Barcelonie ukończyli:
Laureaci Kulinarnego Pucharu Polski 2011 : Robert Echaust, Jakub Walczak
oraz Katarzyna Knapińska, Ewa Olejniczak, Łukasz Malcher, Tomasz Szlegel, Patryk Dziamski oraz Joanna Ochniak




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Hofmann Cooking School szkolenie szef kuchni umiejętności kucharskie gwiazdki Michelin Michelin właściwości część praktyczna efektywność szkolenie Muzeum czekolady




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję