Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Srebrny medal polskiego młodego kucharza na konkursie w Brnie
Jednym z najlepszych młodych kucharzy z Europy został okrzyknięty Michał Kawoluk, uczeń Technikum Gastronomicznego w wodziławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Na Międzynarodowym Konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej Gastro Junior Brno 2012 - Nowaco Cup, otrzymał srebrny medal.
Daniem popisowym Michał była nadziewana pierś indycza w towarzystwie pulpecika z gremolatą na winnej galaretce agarowej z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej oraz sosu estragonowego. W czasie finału chłopak zmierzył się z uczniami szkół gastronomicznych z Czech, Słowacji, Polski oraz Francji. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 45 minut czterech porcji dania z piersi indyka. Utrudnieniem był obowiązek wkomponowania w danie dwóch składników, które uczestnik losował przed startem. Michał trafił na szpinak i mrożoną masę jajeczną. Połączył te składniki z wątróbką i pieczarkami, sporządził nadzienie do piersi, do których podał pulpeciki z gremolatą, podając to wszystko na winnej galaretce z rodzajem żelatyny z krasnorostów. Danie wzbogacił puree selerowym, fasolką mamucią i sosem estragonowym.
Według Elżbiety Kaczmarek - Wija, trenerki i nauczycielki medalisty, jurorzy docenili organizację i higienę pracy Michała, odpowiednie przygotowanie surowców oraz smak potrawy. Srebrny medal jest bardzo wysoką oceną. Sukces Michała to nie pierwszy medalowy wynik ucznia ZSE na międzynarodowej imprezie kulinarnej w Brnie. W ubiegłym roku Seweryn Jakubiec, również z tej szkoły, zdobył brązowy medal.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział nagrody i wyróżnienia:
Oficjalny start sezonu
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
W które wschodnie regiony kraju Polacy wybierali się najczęściej?
Kolejny etap strategii Grupy eholiday
Spotkanie turystyki z marketingiem internetowym
Branża turystyczna spodziewa się rekordowych wpływów
Promocja usług turystycznych w internecie
Prognozy turystyczne na sierpień
Jak wrócić do domu w ostatni weekend wakacji
Koloseum - największa zawalidroga w Rzymie
Przewoźnicy prowadzą grę z lotniskiem?
