TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Na narty do Kielc?

Ze względu na dodatnie temperatury, pogorszyły się warunki narciarskie na Kielecczyźnie. Pomimo tego na większości świętokrzyskich stoków wciąż można jeździć.


Na stokach w dalszym ciągu jest kilkudziesięciocentymetrowa warstwa śniegu, ale jego wierzchnia warstwa jest mokra, co rzutuje na komfort jazdy. Czynne są kieleckie stoki na Stadionie i Telegrafie oraz w Szwajcarii Bałtowskiej, gdzie na wszystkich trasach jest około 80-100 cm śniegu.

Właściciele ośrodka narciarskiego w Tumlinie zapowiadają, że będzie on otwarty co najmniej jeszcze przez tydzień. Jeszcze dłużej będzie można korzystać z białego szaleństwa w Krajnie, gdzie w sobotę odbędzie się kolejna edycja nocnego szusowania, czyli zniżek na skipassy na popołudnie i wieczór.

Nieczynne są już ośrodki w Niestachowie i Bodzentynie, gdzie na najniższej części trasy narciarskiej pojawiły się przeciery ziemi. Jeżeli w weekend dosypie śniegu, ośrodki na powrót otworzą swe podwoje.

W Górach Świętokrzyskich działa osiem ośrodków narciarskich, które posiadają 2 wyciągi kanapowe, 22 talerzykowe oraz kilkanaście orczyków. Łączna długość tras narciarskich wynosi około 7 kilometrów.

Większość stoków znajduje się w Kielcach i ich najbliższej okolicy. Jedynie ośrodki w Szwajcarii Bałtowskiej i Konarach są od nich oddalone o 80 km.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Góry Świętokrzyskie stoki narciarskie narty Szwajcaria Bałtowska wyciąg talerzykowy orczyk Bodzentyn Kielce trasa narciarska Kielce śnieg pokrywa śnieżna warunki narciarskie szusowanie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję