Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Rady dla turystów - co jeść
Eksperci Państwowego Zakładu Higieny radzą jak uniknąć podczas urlopu (i nie tylko) kłopotów ze zdrowiem. Kilka żelaznych zasad powinno nas uchronić przed większością nieprzyjemnych sytuacji zdrowotnych.
Najczęściej zatrucia i zakażenia pokarmowe są spowodowane spożyciem pokarmów lub wody, które są zanieczyszczone chorobotwórczymi bakteriami, wirusami bądź pasożytami. Poważnym zagrożeniem dla zdrowia jest nie tylko szczep EHEC O104 Escherichia coli, ale także EHEC O157, pałeczki Salmonelli, Shigella, Campylobacter czy Yersinia. Objawy zatrucia mogą wywołać także norowirusy, astrowirusy lub wirus "żółtaczki pokarmowej" - wirusowego zapalenia wątroby typu A (HAV). Gronkowca złocistego czy laseczki jadu kiełbasianego nie zniszczy gotowanie.
Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego wywołanego przez toksyny pojawiają się po 1-12 godzinach od spożycia potrawy. Chory odczuwa nudności, mogą pojawić się wymioty, którym może towarzyszyć biegunka.
Natomiast zakażenie spowodowane chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi łączy się z bardzo różnymi objawami, które mogą się pojawić po kilkunastu godzinach, a nawet po kilku tygodniach. Chory ma najczęściej biegunkę, czasem z domieszką krwi i bóle brzucha. Mogą pojawić się nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.
Zatruć i zakażeń można uniknąć przestrzegając podstawowych zasad higieny. Żywność, którą zamierzamy spożyć powinna pochodzić z pewnego źródła. Najlepsza do picia jest woda butelkowa lub przegotowana. Powinniśmy często myć ręce, a surowe jedzenie oddzielać od już przetworzonego. Gotowe, szybko psujące się potrawy nie mogą pozostawać w temperaturze pokojowej powyżej dwóch godzin. Powinny być schładzane poniżej 5 st. C lub podgrzewane powyżej 60 st., by bakterie nie miały możliwości namnażania się.
Wybierając się na wakacje w topiki, warto jeść potrawy, które zostały przygotowane w wysokiej temperaturze. Owoce powinny być umyte i obrane ze skórki. Należy unikać dań surowych, np. sałatek, niepasteryzowanego mleka czy sera, lodów czy też sernika na zimno.
Równie groźne dla naszego zdrowia są pasożyty. Surowe lub półsurowe mięso może stać się źródłem zakażenia toksoplazmami i włośniami. Na tego typu dania powinny uważać szczególnie kobiety w ciąży. Przyczyną giardiozy, toksoplazmozy czy kryptosporidiozy może stać się wypicie nieprzygotowanej wody ze studni czy strumienia. Człowiek może zarazić się pasożytami również od zwierząt.
Aby urlop przeżyć zdrowo, powinniśmy także unikać kontaktu z osami czy szerszeniami, których ukąszenie może spowodować u osób uczulonych, nawet śmierć. Kleszcze i obrzeżki można odstraszyć, podobnie jak komary i meszki - repelentami. Warto zadbać również o odpowiedni strój (długie spodnie, długie rękawy, osłonięta głowa).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział biura turystyczne:
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Itaka: nocne spotkanie z
Na ferie prowadzi Egipt, ale egzotyka także
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Polskie Mistrzostwa Brewers Cup 2012
Czy skarby wiedeńskiej Kunstkammer znowu zachwycą?
Niezwykły album polskich mistrzów kuchni
Greckie tawerny otwierają się na turystów
Najlepsze okazje - w którym hotelu?
Islandzki przewoźnik powraca do Polski
Restauracja Paros stawia na piłkarskie emocje
Studenci turystyki nie mają perspektyw?
Wpływ sytuacji na Ukrainie na transport autobusowy
Nie tylko filmowy Miś jadał w barach mlecznych
Egipskie stewardesy obsługują pasażerów w hidżabie
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Dynamiczny wzrost liczby turystów na świecie
Nowy portal rezerwacji imprez turystycznych
Pożary trawią Portugalię i Maderę
Współpraca turystyczna Rosji i Turcji
Czy ktoś podrożował z Edyta Górniak Travel?
