Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Gastronomia pod lupą sanepidu
Katowiccy inspektorzy sanitarni miesięcznie przeprowadzają około 150 kontroli lokali gastronomicznych. Najczęstszymi grzechami restauratorów jest to, że rozmrażają i ponownie zamrażają jedzenie, źle segregują w lodówkach, podają w brudnych naczyniach - pisze "Polska Dziennik Zachodni".
W samych tylko Katowicach jest 850 barów, pubów, restauracji, garkuchni, jadłodajni, stołówek i kawiarni. Sanepid regularnie kontroluje placówki. Ogólnie stan jest nie najgorszy. W ciągu ostatnich pięciu lat nie było żadnego zatrucia. Inspektorzy mają jednak bardzo dużo zastrzeżeń.
Najczęściej restauratorzy i szefowie małej gastronomii serwują wielokrotnie rozmrażane i zamrażane potrawy, w tym ziemniaki, ryby, mięsa. Często też jedzenie jest przygotowywane na stanowiskach nie spełniających żadnych norm higieny. Zdarzają się też brudne naczynia. W ogóle nie segregują jedzenia w chłodniach np. warzywa leżą obok drobiu. Poza tym często nie przechowuje się w lodówce surówek - zwłaszcza w małej gastronomii.
W całym 2011 roku sanepid odwiedził aż 1185 obiektów żywienia zbiorowego, w tym m.in. 869 restauracji i barów, 522 punkty małej gastronomii, 63 bufety w zakładach pracy, 23 kuchnie w szpitalach, 54 stołówki szkolne, 105 w przedszkolach, 11 w żłobkach i 14 domów pomocy społecznej. Przeprowadzono 1383 kontrole. Nałożono 185 mandaty. Najwięcej mandatów trafiło do właścicieli barów, restauracji oraz punktów małej gastronomii.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
Prezes Turkish Airlines zawieszony
Przejechał przez całą Polskę bez koła
Buzek chce zniesienia wiz dla Ukraińców
Co czeka gości krakowskich Targów?
Co zagraniczni turyści sądzą o Polsce?
Jak pracują Polskie lotniska - czas na podsumowanie
Co nowego w ofercie wycieczek objazdowych?
Wrocławski terminal prawie gotowy
Za dużo egzotyki na polskim rynku?
Chwilowy kryzys w biurach podróży?
Hotel znanej sieci na sprzedaż
