TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Restaurator przyczynił się do śmierci klienta

Zakończył się proces sądowy wobec właściciela brytyjskich restauracji serwujących kuchnię hinduską. Sąd skazał Mohammeda Zamana na sześć lat więzienia za zabójstwo klienta, który zmarł po zjedzeniu potrawy z jego lokalu.


Paul Wilson-37 letni Brytyjczyk zamówił w dniu 14 stycznia 2014 roku danie na wynos w restauracji Indian Garden w Easingwold. Wyraźnie zaznaczył podczas składania zamówienia, iż jest uczulony na orzeszki ziemne. Stosowny zapis o alergii klienta został naniesiony za formularzu i wierzchniej stronie pudełka. Zaraz po konsumpcji potrawy, Wilson doznał wstrząsu anafilaktycznego i zmarł.

Sąd orzekł, iż restaurator przedkładał zysk nad bezpieczeństwo swoich klientów i postępował bardzo nieracjonalnie. W trakcie śledztwa okazało się, iż lokale Mohammeda Zamana są zadłużone na ponad 300 tysięcy funtów. Chcąc oszczędzić, Zamana zamiast pudru migdałowego stosował w swoich potrawach dużo tańszą mieszankę, która zawierała orzeszki ziemne.

Restauratorowi zarzucono także, iż zatrudniał nielegalnych i mało wykwalifikowanych pracowników.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
restauracje wielka brytania kuchnia hinduska alergie jedzeniowe orzeszki ziemne puder migdałowy wstrząs anafilaktyczny




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję