TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran篡 turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wo這wina powraca na polskie sto造

Przez lata na temat wo這winy powsta這 du穎 niekorzystnych stereotyp闚, cho熲y takie, 瞠 jest ona twarda, w堯knista i ma這 soczysta. Wielu osobom przygotowanie na jej bazie potraw wydawa這 si wi璚 niezwykle trudne i czasoch這nne, dlatego z obawy przed kulinarn pora磬 ch皻niej si璕ali po dr鏏 i wieprzowin. Do zakupu wo這winy zniech璚a豉 r闚nie wysoka cena. Tendencj spadkow uda這 si jednak zahamowa.


Dietetycy podkre郵aj, 瞠 wo這wina ma bardzo wysokie walory od篡wcze - jest 廝鏚貫m dobrze przyswajalnego 瞠laza, miedzi oraz przeciwutleniaczy wa積ych w profilaktyce nowotworowej. Nic wi璚 dziwnego, 瞠 Polacy powoli zmieniaj nawyki 篡wieniowe i coraz cz窷ciej w陰czaj ten gatunek mi瘰a do swojego menu.

"To jest wyra幡y trend - zaczyna si sprzeda wo這winy jako takiego towaru luksusowego, kt鏎y jest odpowiednio podany, opakowany, a poprzez swoje walory smakowe przyci庵a konsumenta. Raz na jaki czas mo積a pozwoli sobie na troch wi瘯szy wydatek. Je郵i wo這wina jest dobrej jako軼i, to jest bardzo wdzi璚znym produktem w kuchni" - m闚i agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jerzy Wierzbicki, prezes zarz康u Polskiego Zrzeszenia Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego.

Wed逝g danych G堯wnego Urz璠u Statystycznego spo篡cie mi瘰a wo這wego w Polsce od wielu lat systematycznie si zmniejsza這. W 1990 r. wynosi這 16,4 kg rocznie na jedn osob, a teraz - zaledwie 1,5 kg. 字ednia unijna jest a dziesi耩 razy wy窺za. W Europie najwi璚ej wo這winy maj w swoim menu Niemcy, Hiszpanie i Francuzi.

"Polacy pod捫aj za tymi trendami. Kiedy mieli鄉y burgery drobiowe i wieprzowe, ale nie mieli鄉y wo這wych. A teraz okaza這 si, 瞠 pojawi si rynek, pojawi si popyt zar闚no w marketach, jak i w restauracjach, konsumenci o nie pytaj, wi璚 oferta jest. Coraz wi瘯sz popularno軼i ciesz si r闚nie steki" - t逝maczy Jerzy Wierzbicki.

Z bada konsumenckich przeprowadzonych w 2011 roku na zlecenie Polskiego Zrzeszenia Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego wynika這, 瞠 istniej trzy g堯wne bariery zakupowe w przypadku wo這winy. Po pierwsze cena wy窺za ni w przypadku innych mi瘰, po drugie, trudno嗆 w obr鏏ce i potrzecie, ma豉 popularno嗆. Raport pokaza r闚nie, 瞠 poziom wiedzy Polak闚 dotycz帷y sposob闚 przyrz康zania mi瘰a wo這wego jest niewielki.

"Polski konsument ma przewa積ie takie do鈍iadczenia, 瞠 wo這win trzeba d逝go gotowa i 瞠 ona nie zawsze wychodzi. W takiej sytuacji, kiedy trzeba zap豉ci do嗆 wysok cen, a ryzyko jest du瞠, to konsument automatycznie woli kupi co pewnego, np. schab wieprzowy czy pier z kurczaka, bo to zawsze wychodzi i jest 豉twe" - wyja郾ia Jerzy Wierzbicki.

Prezes Polskiego Zrzeszenia Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego podkre郵a, 瞠 Polacy obawiali si wo這winy r闚nie z tego wzgl璠u, 瞠 nie byli pewni jako軼i i sk豉du mi瘰a dost瘼nego na naszym rynku. Brak gwarancji, 瞠 wybrany produkt spe軟i ich oczekiwania i 瞠 b璠zie bezpieczny, skutecznie zniech璚a do si璕ania po mi瘰o wo這we, zw豉szcza 瞠 do niedawna wysoko gatunkowa polska wo這wina przeznaczona by豉 g堯wnie na rynki zagraniczne.

"W Stanach czy Australii to jest standard: im mi瘰o jest bardziej marmurkowate, tym jest premiowane wy瞠j, ma wy窺z cenie i jest lepszej jako軼i. Europa dot康 nie mia豉 takich standard闚 i dopiero teraz zaczyna docenia mi瘰o bardziej marmurkowate. Rynek powoli zaczyna i嗆 w豉郾ie w tym kierunku" - podkre郵a Jerzy Wierzbicki.

Przy zakupie wo這winy warto poszuka tej oznaczonej znakiem jako軼i QMP. Jest to system certyfikacji opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producent闚 Byd豉 Mi瘰nego. Wo這wina wyprodukowana w systemie QMP jest krucha, mi瘯ka i soczysta. Ma pewne 廝鏚這 pochodzenia i doskona造 smak.




Komentarze

(kiedy jest to mo磧iwe, sugerujemy podpisanie si)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
wo這wina mi瘰o statystyki ilo嗆 spo篡wana zmiana trend闚 burgery gastronomia restauracje




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u篡wa COOKIES. Szczeg馧y przetwarzania danych osobowych s opisane w polityce prywatno軼i. Korzystaj帷 z tej strony wyra瘸sz zgod na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl康arki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczeg馧y w regulaminie, polityce prywatno軼i oraz polityce cookies.
  Akceptuj