Ogłoszenia
Ogłoszenia
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
Dziwne gastronomiczne zwyczaje świąteczne
Niektóre kraje mają odmienne od naszych zwyczaje i tradycje świąteczne. Najczęściej dotyczą one posiłków.
Na Słowacji rzucają jedzeniem. Podczas kolacji wigilijnej głowa rodziny nabiera na łyżkę jedną z potraw i rzuca nią w sufit. Im więcej na suficie tym więcej w portfelu w nowym roku. W menu kolacji jest m.in. zupa z kwaśnej kapusty, strucla z makiem i orzechami, pupance - bobaeky - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem, štedrák - przekładaniec z ciasta drożdżowego i słodkich mas.
W Japonii nie obchodzi się tak uroczyście Bożego Narodzenia. Nie ma wspólnej kolacji przy stole. Zacierają ręce restauratorzy, bo lokale pękają w szwach. Coroczne kolejki przed lokalami gastronomiczne - to tradycja.
W Czechach karp niekoniecznie trafia na stół. Zgodnie z czeską tradycją po zakupie można mu przywrócić wolność. Na kolację je się zupę rybną lub grzybową, smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną, chałkę z bakaliami oraz małe ciasteczka o różnych kształtach.
Dania - na kolację wigilijną podaje się kaczkę faszerowaną jabłkami i suszonymi śliwkami lub gęś z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i konfiturą z żurawin. Na deser musi być ryż z gorącym wiśniowym syropem lub risengrod. W deserze ukryty jest migdał - jego znalazca otrzymuje dodatkowy prezent.
W Portugalii zamiast karpia jest bacalhau (dorsz), kapusta, krokiety rybne, rabanadas - moczone w słodkim mleku grzanki z cukrem i cynamonem, pasteis de doce de grao - ciasteczka z grochu, bolo de manteiga - maślana baba, bolo de mel - piernik oraz grzane wino z miodem i cynamonem. Uroczysty obiad serwuje senior rodu. Nie może na nim zabraknąć peru - nadziewanego indyka. Podaje się też kurczaka z kasztanami, rodzynkami i migdałami.
W Wielkiej Brytanii święta mają raczej wymiar komercyjny. 24 grudnia zamiast przy stole, często spędza się z przyjaciółmi w pubie. W pierwszy dzień świąt je się nadziewanego indyka z ziemniakami i warzywami. Na deser christmas pudding polany brandy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Rainbow Tours SA - ruszyło Biuro Obsługi Klienta w Częstochowie
Licheń stawia na azjatyckich turystów
Obwodnica Krakowa czynna już od listopada
Kolejni ranni w wypadku pod Grenoble wracają do kraju
Roku Chopinowski 2010 elementem promocji Warszawy wśród Rosjan
Czeska Szumawa zaprasza na zimowy urlop rodziców z dziećmi
ULC: w piątek poznamy nowe opłaty terminalowe na 2009 r.
Promocja Pomorza w Wielkiej Brytanii
Transhotel wprowadza do oferty obiekty RIU
Ukraina ułatwia hotelarzom inwestycje przed Euro 2012
Kielce: ruszyło Muzeum Zabawek i Zabawy
Poznań: jest praca, nie ma chętnych
Duże zmiany w wyglądzie Sopotu i Gdańska
Praga: dwa awaryjne lądowania w ciągu doby