Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
Dziwne gastronomiczne zwyczaje świąteczne
Niektóre kraje mają odmienne od naszych zwyczaje i tradycje świąteczne. Najczęściej dotyczą one posiłków.
Na Słowacji rzucają jedzeniem. Podczas kolacji wigilijnej głowa rodziny nabiera na łyżkę jedną z potraw i rzuca nią w sufit. Im więcej na suficie tym więcej w portfelu w nowym roku. W menu kolacji jest m.in. zupa z kwaśnej kapusty, strucla z makiem i orzechami, pupance - bobaeky - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem, štedrák - przekładaniec z ciasta drożdżowego i słodkich mas.
W Japonii nie obchodzi się tak uroczyście Bożego Narodzenia. Nie ma wspólnej kolacji przy stole. Zacierają ręce restauratorzy, bo lokale pękają w szwach. Coroczne kolejki przed lokalami gastronomiczne - to tradycja.
W Czechach karp niekoniecznie trafia na stół. Zgodnie z czeską tradycją po zakupie można mu przywrócić wolność. Na kolację je się zupę rybną lub grzybową, smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną, chałkę z bakaliami oraz małe ciasteczka o różnych kształtach.
Dania - na kolację wigilijną podaje się kaczkę faszerowaną jabłkami i suszonymi śliwkami lub gęś z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i konfiturą z żurawin. Na deser musi być ryż z gorącym wiśniowym syropem lub risengrod. W deserze ukryty jest migdał - jego znalazca otrzymuje dodatkowy prezent.
W Portugalii zamiast karpia jest bacalhau (dorsz), kapusta, krokiety rybne, rabanadas - moczone w słodkim mleku grzanki z cukrem i cynamonem, pasteis de doce de grao - ciasteczka z grochu, bolo de manteiga - maślana baba, bolo de mel - piernik oraz grzane wino z miodem i cynamonem. Uroczysty obiad serwuje senior rodu. Nie może na nim zabraknąć peru - nadziewanego indyka. Podaje się też kurczaka z kasztanami, rodzynkami i migdałami.
W Wielkiej Brytanii święta mają raczej wymiar komercyjny. 24 grudnia zamiast przy stole, często spędza się z przyjaciółmi w pubie. W pierwszy dzień świąt je się nadziewanego indyka z ziemniakami i warzywami. Na deser christmas pudding polany brandy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
Oficjalny start sezonu
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
Rainbow Tours SA - ruszyło Biuro Obsługi Klienta w Częstochowie
Licheń stawia na azjatyckich turystów
Obwodnica Krakowa czynna już od listopada
Kolejni ranni w wypadku pod Grenoble wracają do kraju
Roku Chopinowski 2010 elementem promocji Warszawy wśród Rosjan
Czeska Szumawa zaprasza na zimowy urlop rodziców z dziećmi
ULC: w piątek poznamy nowe opłaty terminalowe na 2009 r.
Promocja Pomorza w Wielkiej Brytanii
Transhotel wprowadza do oferty obiekty RIU
Ukraina ułatwia hotelarzom inwestycje przed Euro 2012
Kielce: ruszyło Muzeum Zabawek i Zabawy
Poznań: jest praca, nie ma chętnych
Duże zmiany w wyglądzie Sopotu i Gdańska
Praga: dwa awaryjne lądowania w ciągu doby
