Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Jak zorganizować idealny lunch biznesowy?
Korzystne wrażenie na potencjalnym kontrahencie może sprawić wspólny obiad w restauracji. W czasie takiego biznesowego lunchu warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Jak powinien on wyglądać - radzi Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia.
Na lunch biznesowy przede wszystkim trzeba się wybrać poza miejsce pracy. "Nawet jeżeli w biurowcu przedsiębiorstwa znajduje się wyjątkowo reprezentacyjne pomieszczenie, a firma cateringowa świadczy usługi na najwyższym poziomie - lunch biznesowy w miejscu pracy nie jest najlepszym pomysłem. Mimo pozornej izolacji od firmowego życia - istnieje możliwość, że spotkanie będzie przerywane przez wizyty współpracowników z niecierpiącymi zwłoki problemami albo przypadkowe najścia osób, które nie wiedziały, że sala jest zajęta" - wyjaśnia Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia. "O wyborze konkretnej lokalizacji na biznesowe rozmowy przy jedzeniu często decyduje miejsce, w którym działa restauracja. Często pada on na lokale mieszczące się w okolicy biurowców i siedzib firm. Zazwyczaj takie restauracje przygotowują się na obsługę w ciągu dnia przede wszystkim klientów biznesowych. Dbają o to, żeby w lokalu panowała odpowiednia do robienia interesów atmosfera. Często również przygotowują specjalne lunchowe menu" - mówi Bartosz Werpachowski.
Pomieszczenie, w którym odbywa się lunch i gdzie rozmawiamy o ważnych interesach, nie powinno rozpraszać. Zdobienia, głośna muzyka albo niedyskretna obsługa, to elementy niedopuszczalne. Należy więc wybierać restauracje pod tym kątem sprawdzone. Dodatkowo cicha muzyka w lokalu spowoduje, że nastrój będzie korzystnie wpływał na rozmowę.
Istotna jest również pora posiłku. Przed dokonaniem rezerwacji w restauracji, warto upewnić się, do której godziny wydaje się tam posiłki lunchowe. Dania tego typu podawane są zazwyczaj o stałych godzinach między 12, a 17. Dużym ułatwieniem jest także to, że potrawy połączone są w zestawy, co ułatwia wybór i nie powoduje straty czasu na dobieranie zup do przystawek i dań głównych. Bardzo istotna w udanym spotkaniu z potencjalnym kontrahentem jest obsługa lokalu. Idealny kelner powinien być niezauważalny, ale jednocześnie tak wyczulony na potrzeby klienta, żeby w odpowiednim momencie być do jego dyspozycji.
Idealny lunch biznesowy kończy się w momencie uiszczenia zapłaty. Rachunku nie należy opłacać przy stoliku, w towarzystwie zaproszonych gości. Gospodarz spotkania wykaże się gestem, jeżeli pod jakimś pozorem wstanie od stołu i dyskretnie zapłaci. Trzymając się tych kilku prostych zasad, przy organizowaniu lunchu biznesowego, można mieć nadzieję na sukces.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Kolejni ranni w wypadku pod Grenoble wracają do kraju
Roku Chopinowski 2010 elementem promocji Warszawy wśród Rosjan
Czeska Szumawa zaprasza na zimowy urlop rodziców z dziećmi
ULC: w piątek poznamy nowe opłaty terminalowe na 2009 r.
Dwa wyróżnienia The British Travel Awards dla linii lotniczych easyJet
Samolot KoralBlue Airlines zawrócił do Hurghady z powodu dekompresji
Kielce: ruszyło Muzeum Zabawek i Zabawy
Poznań: jest praca, nie ma chętnych
Duże zmiany w wyglądzie Sopotu i Gdańska
Praga: dwa awaryjne lądowania w ciągu doby
Sprzedany właściciel Bristolu ?
Pracownicy sprzedawali bilety poza ewidencją w systemie
GOPR ogłosiła I stopień zagrożenia lawinowego w Bieszczadach
