
Portugalskie restauracje pomogą najuboższym?
Władze Lizbony szukają rozwiązania problemu głodu w portugalskiej stolicy. Stworzono projekt angażujący restauratorów, małe lokale gastronomiczne oraz sklepy, który ma pomóc w walce z ubóstwem oraz marnotrawieniem żywności.
Akcja organizowana przez władze Lizbony ma polegać na oddawaniu żywności osobom potrzebującym, której nie udało się sprzedać w sklepach oraz restauracjach. Od października ruszył projekt o nazwie: "Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje", który ma wspomóc walkę ze zjawiskiem głodu w stolicy Portugalii. Potrawy niesprzedane w lokalach gastronomicznych oraz przeterminowana żywność, lecz nadająca się jeszcze do spożycia, ma być rozdysponowana wśród najuboższych mieszkańców.
W projekt zaangażowały się władze portugalskiego Kościoła katolickiego oraz kierownictwo Meczetu Centralnego w Lizbonie. Dzięki obu grupom religijnym żywność miałaby być rozdzielana wśród parafian i wspólnot parafialnych. Akcja oprócz zwalczania zjawiska głodu, ma również zacieśniać relacje pomiędzy wyznaniami.
Organizatorzy akcji liczą na pomoc wolontariuszy przy realizacji projektu, których jak na razie jest niewielu. W promocji akcji pomagają znani portugalscy celebryci, tacy jak: piosenkarka Ana Moura czy piłkarz Eder, a także politycy: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa.
W Polsce od 1 października 2013 roku lokale gastronomiczne, sklepy czy hurtownie są zwolnione z płacenia podatku VAT, przekazując żywność odpowiednim podmiotom. W świetle polskiego prawa żywność może być przekazywana wyłącznie na rzecz organizacji pożytku publicznego, działających w celach charytatywnych. Darczyńca powinien również posiadać dokumentację potwierdzającą dokonanie dostawy na rzecz organizacji.
Komentarze
Już pół roku krakowska branża turystyczna dyskutuje z urzędem miasta na temat usprawnienia ruchu turystycznego w Krakowie, a także przepisów, utrudniających funkcjonowanie przedsiębiorcom. Tego tematu nie zabrakło także na IX Konferencji Turystyczno...
Tagi:
Dział gastronomia:
W Krakowie odbyło się spotkanie dla kulinarnych młodych
PKP Intercity inwestuje w wagony
Starsze aktualności:
Kandydaci na prezydenta Krakowa opowiadają o pomysłach na
Rośnie zapotrzebowanie na kontrolerów ruchu
Barmani zmierzyli się w World Class
Koleje Dolnośląskie będą szkolić maszynistów na
Przedłużono stan wyjątkowy w
Jak prezentuje się start przyszłorocznej
W biurach podróży końcówka Lata 2018 należy do
Światowa Organizacja Turystyki zastanawiała się jak zarządzać nowoczesnymi
Zamek w Chęcinach liczy na turystyczny
Sezon lato 2019 rozbudził już kilka
Podziemna trasa pod Zamkiem Książ
SITE Poland powołuje komisję ds. incentive
Turystyka w Krakowie zasługuje na lepsze
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Nowy zastępca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowują marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Opinia o BP Fun Club z Poznania - wycieczki do Chorwacji
Wizz Air otwiera bazę operacyjną w Debreczynie
Jak kształtują się ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotyczącymi dronów
Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom
Small Planet Airlines modernizuje flotę
Schody Hiszpańskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone przemysłowi spotkań
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi