Subskrypcja
Subskrypcja

Szukaj
Szukaj



Expo Mazury gospodarzem`Mazury HoReCa festiwal smaków`

Pasjonaci dobrego jedzenia, otwarci na nowe smaki oraz osoby chcące poszerzyć swoją wiedzę kulinarną, w dniach 13-14 maja powinni przyjść na "Mazury HoReCa festiwal smaków" w EXPO Mazury. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji - konkursy, warsztaty, pokazy oraz dobre jedzenie.


Osoby, które odwiedzą Expo Mazury tego dnia, będą mogły spróbować dań serwowanymi w ramach Food Truck Festiwal. O godzinie 15.00 rozpocznie się wielkie gotowanie zupy rybnej. Początek degustacji przewidziany jest na 16.00. Natomiast na terenie hal wystawienniczych dla fanów regionalnych specjałów zaplanowano strefę "Smaki Regionów", gdzie od wytwórców produktów lokalnych, tradycyjnych i wytwarzanych naturalnymi metodami można będzie kupić m.in. pieczywo,, oleje, nalewki, wędliny czy nabiał, a także wiele innych przysmaków.

Ostatnie lata pokazują, że coraz więcej z nas lubi wolny czas spędzać w kuchni. Podczas Festiwalu smaków dla miłośników kuchni i smakoszy domowych wyrobów zaplanowano warsztaty peklowania i wędzenia mięsa oraz pieczenia chleba. Na polskich stołach coraz częściej gości drób - będzie można również nauczyć się, jak przyrządzać go na różne sposoby. Warsztaty "drobiowe" przewidziano zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Dla tych, którzy gustują w kuchniach egzotycznych, odbędą się warsztaty przygotowania sushi, które od wielu lat ma w naszym kraju stale rosnące grono miłośników.

Szkoły gastronomiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród absolwentów gimnazjów. Wielu z nich chce być jak Jamie Olivier czy Karol Okrasa. Droga do takiego sukcesu jest długa, wymaga lat nauki i zdolności, które często trudno zamknąć w określone ramy. Dla ambitnych adeptów sztuki kulinarnej podczas targów MAZURY HoReCa odbędą się dwa konkursy.Pierwszy to "Drób na Polskim Stole", którego organizatorami są Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, EXPO Mazury S.A. oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Podstawowym składnikiem dania jest filet z kurczaka supreme, a pozostałe składniki nie podlegają żadnym ograniczeniom.

Drugi zaś, to "Zielona Budka Master Challenge". W tym konkursie wezmą również udział profesjonaliści - kucharze i cukiernicy. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie niebanalnego deseru pt. "Karmel z Solą" z wykorzystaniem lodów i mrożonych owoców. Sponsorami strategicznymi konkursu są Zielona Budka, Oerlemans oraz Gastro Magic Wypożyczalnia. Patronat merytoryczny objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Organizatorzy zaplanowali dla wszystkich zwiedzających wspólną zabawę. Do spełnienia jest tylko jeden warunek: trzeba lubić pierogi. Wszyscy chętni dostaną porcję tego ulubionego przysmaku Polaków, który w hurtowych ilościach dostarczy firma Delikates. W tej zabawie chodzi o to, aby
w jednym czasie, jak największa liczba gości targów jadła pierogi. Nie zabraknie również konkursów dla zwiedzających, w których do wygrania będą książki kucharskie, gadżety, markowy sprzęt kuchenny.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marek Brzezin oraz Powiat Ostródzki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij