TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Szałarma czy siałarma?

W wielu restauracjach, serwujących arabskie dania można zamówić szałarmę, lub siałarmę. Jest to specjalna odmiana kebaba, z arabskimi przyprawami.


Właściciel olsztyńskiej restauracji Eridu - Arab wyjaśnia, nazwa "siałarma" pochodzi z języka tureckiego (słowo - shorma). Jest fonetycznym zapisem tureckiej nazwy, co ma ułatwić gościom zamawianie tego dania.

W krakowskich restauracjach potrawa funkcjonuje pod twardszą nazwą "szałarma".

Profesor Irena Kamińska-Szmaj, językoznawca z poradni językowej Uniwersytetu Wrocławskiego uważa, iż wprowadzanie do języka polskiego nowych słów jest dobre - nawet w tym przypadku, kiedy właściciele restauracji serwujących arabskie dania nazywają potrawy "po swojemu", chcąc odróżnić danie od tradycyjnego, znanego już w Polsce kebaba.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
arabskie restauracje szałarma siałarma dania kuchnia arabska Irena Kamińska-Szmaj arabski kebab potrawy kebeb restauracja Eridu w Olsztynie Olsztyn szalarma shorma


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję