TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Restauracje walczą z wysokim VAT-em!

Setki właścicieli i pracowników francuskich restauracji przejechało w żółwim tempie ulicami Paryża, domagając się od Unii Europejskiej obniżenia podatku VAT od serwowanych posiłków. Zdaniem restauratorów taka zmiana ożywi koniunkturę w branży i spowoduje wzrost zatrudnienia w gastronomii.


Demonstracja restauratorów miała bardzo interesujący przebieg - kuchmistrze wystawiali swe odziane w białe czapy głowy z okien i przez zrolowane dachy samochodów i wymachiwali transparentami z napisem "Niższy VAT - więcej miejsc pracy".

Protest został zorganizowany w związku z zaplanowanym na 6 grudnia 2005 roku spotkaniem unijnych ministrów finansów. Francuscy restauratorzy proponują, aby obniżyć stawkę VAT na spożywane w lokalach posiłki - z obecnych 19,6 do 5,5%. Jeśli nie nastąpi obniżka VAT, nie będziemy w stanie spłacać naszych podatków - powiedział Andre Daguin, szef związku restauratorów Umih. Zdaniem przedstawicieli branży, proponowana redukcja stawek VAT zaowocuje stworzeniem 40 tysięcy nowych miejsc pracy oraz umożliwi wzrost płac i przeznaczenie większej ilości środków na inwestycje.

Obecnie sprawująca przewodnictwo w UE Wielka Brytania zaproponowała na razie inne rozwiązanie - kompromisowe, w postaci ograniczenia zasięgu obniżki VAT do usług lokalnych, niemających wpływu na funkcjonowanie jednolitego rynku unijnego.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
podatek VAT restauracja restauracje gastronomia protest Francja Paryż ciekawe podatki w gastronomii restauracji dla stawki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję