TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Moda na spotkania integracyjne z kursami gotowania

Obecnie w Stanach Zjednoczonych zapanowała moda na spotkania integracyjne połączone z kursami wspólnego gotowania, które prowadzą szefowie kuchni dobrych restauracji. Dzięki nim pracownicy różnych szczebli mają szansę lepiej się poznać, a także udoskonalić swoje umiejętności zawodowe - pisze New York Times.


Powoli rezygnuje się z kursów wspinaczki na linach i turniejów golfowych. Gotowanie stało się najnowszym trendem podczas firmowych spotkaniach integracyjnych.. Doprowadziło to do ekspansji szkół kucharskich, które próbują zaspokoić popyt na te usługi. W ubiegłym roku firma Hands On Gourmet z San Francisco, aż trzykrotnie powiększyła liczbę szefów kuchni i obecnie współpracuje z trzydziestoma dwoma kucharzami. Nowojorska firma Cooking by the Book zorganizowała aż 178 spotkań integracyjnych, czyli o 24% więcej niż w 2005 roku.

Pomysł na nietypowe spotkania zainspirowany został poprzez telewizyjne programy kulinarne, jak: "Iron Chef", "Top Chef", a także program Rachael Ray. Wśród wielkich korporacji, które wysyłają swoich pracowników na szkolenia, które przez siekanie, gotowanie i smażenie, mają rozwijać ich umiejętności sprzedaży oraz zarządzania są między innymi Amgen i Microsoft. Spotkania przybierają różne formy: niespiesznego wspólnego przygotowywania posiłku lub konkurencji grupowych, które polegają na rywalizacji między sobą. Jednak bez względu na formę, gotowanie traktowane jest jako narzędzie budowania i wzmacniania zespołu.

Stephen Gibbs, współwłaściciel firmy Hands On Gourmet, której liczba organizowanych imprez integracyjnych w porównaniu do ubiegłego roku wzrosła z 12 do 20 spotkań miesięcznie przyznał - To wspaniały sposób na przełamanie lodów i umożliwienie pracownikom poznania siebie nawzajem podczas wykonywania prostych czynności, takich jak gotowanie.

Spotkania integracyjne w kuchni powodują również zrównanie statusu pracowników. Stephen Gibbs wyjaśnia - W kuchni nie ma przełożonych i podwładnych, wszyscy pracują na tym samym poziomie.

Bibby Gignilliat, właścicielka firmy Parties That Cook, która wysłała trzech kucharzy, aby poprowadzili imprezę integracyjną dla UBS uważa, że zmiana otoczenia sprawia, że współpracownicy postrzegają siebie w innym świetle.

Gignilliat zaznacza - Wspólne gotowanie przełamuje stereotypy. Możemy niespecjalnie lubić kolegę lub koleżankę z pracy, ale nagle, kiedy przyjdzie nam z nimi wspólnie pracować nad przepisem, może okazać się, że są to osoby, które posiadają pewne zalety np. bardzo dobrze gotują.

Tak samo jest także z innymi spotkaniami integracyjnymi. Firmy cały czas szukują nowych sposobów uszczęśliwienia oraz zwiększenia wydajności swoich pracowników. Dlatego też nie oszczędzą pieniędzy ani czasu na wyprawy w poszukiwaniu skarbów, kursy technik linowych, wspólne budowanie łodzi i imprezy, które wzorowane są na popularnych reality show i turniejach telewizyjnych. Tego typu doświadczenia są popularną metodą wyciągnięcia pracowników z biura oraz umożliwienia im odkrycia nowych umiejętności u siebie i współpracowników.

Większość osób jest gotowa na zmagania kulinarne, gdyż posługiwanie się kuchennym nożem nie wymaga od wysokich kompetencji. Mary Risley, właścicielka Tante Marie"s Cooking School w San Francisco zaznacza - W przypadku turnieju golfowego osoby dobrze grające w golfa zwykle bawią się lepiej.

Mary Risley zajmuje się organizacją spotkań integracyjnych dla firm od 1980 roku. Wówczas po raz pierwszy razem z grupą dwudziestu czterech młodych prawników, którzy uczestniczyli w letnich praktykach przygotowała świeży makaron, kurczaka sauté z szalotką oraz tort z musu czekoladowego. Już od wielu lat Mary Risley prowadzi szkolenia dla kancelarii prawniczych oraz wielkich korporacji, między innymi: H. J. Heinz, Genentech i Fidelity Investments.

Gotowanie jest także dużo bezpieczniejsze niż, na przykład wspinanie się po linie. Shoshana Wolf, koordynator kulinarny w "Sur La Table" w Arlington w stanie Virginia podkreśla - Jest zajęciem bardziej towarzyskim, a do tego nie trzeba wisieć ponad sześć metrów nad ziemią.

Bibby Gignilliat oferuje szkolenia od 115 USD od osoby. Przyznaje, że w przeciwieństwie do świata biznesu, gdzie pracownicy zazwyczaj współpracują przy projekcie przez cały rok, podczas zajęć z gotowania widzą efekty już po godzinie.

Zawodowi kucharze w wynajętych restauracjach pokazują kilka podstawowych umiejętności, jak: wykorzystanie noża do zmiażdżenia czosnku, czy najłatwiejszy sposób siekania cebuli w drobną kosteczkę, a także przekazują wskazówki dotyczące bezpieczeństwa.

Czasami najlepsze efekty przynosi szkolenie, w którym uczestnikami są prawie obcy sobie ludzie. Shelly Goulet, administrator koordynująca imprezę dla firmy Thermo Fischer Scientific, producenta sprzętu laboratoryjnego przyznaje - Czasem przyjeżdża ktoś z Chin lub Japonii, słabo znający język angielski. Niesamowite jest więc, że potrafią się zintegrować i przygotować wspólną kolację. Gotowanie pozwala im przenieść się w inne otoczenie, niezwiązane ze światem biznesu.

Shelly Goulet podkreślił także, że w ankiecie, która przeprowadzana jest na zakończenie szkoleń najlepsze oceny zawsze otrzymuje kurs gotowania. Dodaje - Uznawany jest za jedno z ulubionych wydarzeń całego tygodnia.

Wiosną zeszłego roku, Renate Glaessmann, kierownik ds. sprzedaży firmy Hewlett-Packard przygotowała dla swojego zespołu kurs gotowania w Chicago, jednocześnie zapraszając tam pracowników firmy Verizon, potencjalnego klienta. Zaznacza - Wspólne gotowanie z niektórymi osobami biorącymi udział w imprezie stanowiło dla innych niemałe wyzwanie.

Bibby Gignilliat rozpoczęła organizowanie spotkań integracyjnych opartych o kulinaria osiem lat temu. Podkreśla - Jedzenie jest uniwersalnym językiem i nic nie zbliża ludzi bardziej niż przygotowanie razem posiłku.

W Polsce również powoli rozwija się moda na spotkania z gotowaniem z szefami kuchni dobrych restauracji. W Krakowie takie imprezy odbywają się m.in. w hotelu Radisson Sas. Niestety, są one rzadkie i właściwie nie są promowane w branży. A powinny, bo z pewnością byłyby atrakcyjnym elementem spotkań integracyjnych dla firm.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
integracja pracowników wspólne gotowanie kurs gotowania Hands On Gourmet kucharze szefowie kuchni integracja zespołu Stephen Gibbs Bibby Gignilliat Parties That Cook rywalizacja Mary Risley Tante Maries Cooking School Shoshana Wolf Shelly Goulet kursy na z spotkania pomysł spotkanie dla


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję