TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Rezydenci powinni dbać o zdrowie turystów?

Warszawska Izba Turystyki opublikowała poradnik dla rezydentów dotyczący zdrowia turystów. Masowe wyjazdy Polaków na wypoczynek w rejony innego niż nasz klimatu i obyczajów  kulinarnych zwiększają zagrożenie zdrowotne, zwłaszcza przy pobycie w krajach  tropikalnych, ale także o niskim poziomie sanitarnym ogólnym i gastronomicznym.


W związku ze zwiększonym zagrożeniem zaproponowano, aby kadra biur podróży opiekująca się turystami poza granicami kraju informowała ich na zebraniach organizacyjnych po przyjeździe  o konieczności przestrzegania elementarnych wymogów sanitarnych.

Największe zagrożenie stanowią bakterie, którym w dynamicznym rozwoju i działaniu chorobotwórczemu  sprzyjają zaniechania oraz nie przestrzeganie wymogów sanitarnych. Zagrożeniu infekcyjnemu bakteriami pałeczki salmonelli oraz gronkowca sprzyja spożywanie: niedogotowanych posiłków, spożywanie sałatek, owoców w skórkach, zimnych deserów, picie zimnych napojów z niezamkniętych fabrycznie butelek oraz picie nieprzegotowanej wody.

Przyczyną infekcji pałeczką salmonelli najczęściej są spożywane produkty sporządzane  na bazie jaj, pasztety, pierogi oraz galaretki. Gronkowiec z kolei może zagrażać przy spożywaniu potraw mięsnych, przetworów mlecznych (kremy, lody) i ciastek.

Objawy zatrucia to przede wszystkim wymioty, bóle brzucha, biegunki, spadek ciśnienia krwi (zapaść) wodniste stolce, nudności oraz stan podgorączkowy.
Oprócz pomocy medycznej, powrotowi do zdrowia sprzyja: głodówka przez kilka godzin, lekkostrawna dieta (sucharki, kleiki z warzyw), gotowany ryż a także przeciwdziałanie odwodnieniu organizmu (dziennie należy pić nie mniej niż 3 litry płynów).

Uważać trzeba szczególnie w krajach ciepłych i odległych od Polski. Także niższy poziom higieny będzie dodatkowym ułatwieniem dla chorobotwórczych drobnoustrojów. W popularnych turystycznie kierunkach takich jak Tunezja, Egipt, czy Turcja różne dolegliwości przyjeżdżających tam masowo turystów są niestety standardem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zdrowie bakterie gronkowiec salmonella turyści wakacje urlop tropiki Warszawska Izba Turystyki poradnik klimat zagrożenie biura podróży rezydenci bezpieczeństwo higiena rezydent turystyczny Tunezja dla rezydentów turystyka zagrożenia zdrowotne dla turystów po Turcji stan podgorączkowy w Tunezji Turcja Egipt Egipcie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję