TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

I Europejski Konkurs Kulinarny: Słowacy wygrali, Polacy na drugim miejscu

I Europejski Konkurs Kulinarny odbył się w piątek, 10 marca w rzeszowskim Zespole Szkół Gospodarczych. Uczniowie z Niemiec, Słowacji, Francji i Polski prezentowali na nim swoje talenty kulinarne. Tematem konkursu były ryby.


Uczestnicy przygotowywali je w najróżniejszy sposób. Można było skosztować między innymi: roladę z pstrąga, galaretkę z wędzonego łososia, trójkolorowy mus z makreli, tymbaliki z soku z malin z wędzonym pstrągiem.

Jurorzy za najlepszą potrawę z ryb uznali szczupaka nadziewanego masą rybną, którego przygotowały Anna Zamišková i Veronika Pekelnická z Akademii Hotelowej z Preszowa na Słowacji.

Polscy uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich z Kołobrzegu zajęli drugie miejsce ex aequo z zespołem z Euro Train Reinickendorf w Berlinie.

Jurorzy przy wyborze zwycięzców, kierowali się smakiem, wyglądem i sposobem przygotowania potraw.

Marek Pikuła, wicedyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych zapewnia - Już myślimy o przyszłorocznym konkursie. Jego tematem będzie albo dziczyzna, albo wyroby cukiernicze.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Europejski Konkurs Kulinarny w Rzeszowie Zespół Szkół Gospodarczych Marek Pikuła Euro Train Reinickendorf w Berlinie dania z ryb rybne rzeszów konkursy kulinarne potrawy na




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję