Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Pinta: Cel crowdfundingowej zbiórki został osiągnięty
Twórcy Pinta Barrel Brewing zwrócili się do inwestorów o wspólne sfinansowanie budowy nowego, niszowego browaru na początku maja bieżącego roku. Potrzebne fundusze udało się zebrać w nieco ponad dwa miesiące.
1329 inwestorów wpłaciło kwotę 4 149 846 zł na budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych - Pinta Barrel Brewing SA. To 100% celu kampanii i nowy rekord crowdfundingu udziałowego w Polsce. W 60 dni inwestorzy objęli wszystkie akcje spółki. Informację o prowadzeniu kampanii spółka zamieściła na platformie Crowdway.pl.
Dzięki kampanii crowdfundingowej powstanie browar specjalizujący się w produkcji piw premium, starzonych w beczkach po mocnych alkoholach. Od początku piwnej rewolucji wierzyliśmy w siłę społeczności zgromadzonej wokół marki Pinta. To dlatego zdecydowaliśmy się na zwrócenie się do miłośników naszych piw i zaprosiliśmy ich do udziału w naszym nowym przedsięwzięciu, jakim jest Pinta Barrel Brewing. Tak wielkie i hojne wsparcie naszych planów to jest prawdziwy piwny sztos! - podsumował Ziemowit Fałat, współtwórca Browaru Pinta sp. z o.o. i współtwórca konceptu Pinta Barrel Brewing SA.
Pinta zaczynając warzyć "Atak Chmielu" w 2011 roku odmieniła piwny rynek opanowany przez browary koncernowe. Osiągając cel zbiórki, założyciele browaru Pinta oraz twórcy Pinta Barrel Brewing pobili crowdfundingowy rekord Polski.
Na podstawie naszych analiz, informacje o top 20 kampaniach crowdfundingu udziałowego osiągających w ostatnich latach wartości od 400 tys. zł do około 4 mln zł zostały opublikowane przez cztery wiodące platformy. Gratulujemy spółce Pinta Barrel Brewing rekordowego wyniku, z którym uplasowała się na pierwszym miejscu wśród największych zbiórek. Taki wynik dowodzi, że Pinta przygotowała dobry biznesplan, przekonujący dla inwestorów i osiągnęła to, co stanowi serce crowdfundingu: zaangażowaną społeczność - powiedział Jakub Niestrój, prezes Crowd Ventures sp. z o.o. (platforma Crowdway).
Piwa Barrel Aged to kategoria premium, która w Polsce właśnie się kształtuje. Twórcy Browaru PINTA, Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla, dostrzegli tę niszę i postanowili ją zagospodarować. Do tej pory PINTA jako browar kontraktowy warzyła piwa tego typu w wynajmowanych zakładach, co ograniczało skalę i możliwości kontrolowania procesu.
Nowy browar będzie warzyć piwa starzone w drewnianych beczkach z rozmachem znacznie przekraczającym obecne możliwości całej polskiej czołówki browarów, które robią piwa typu Barrel Aged - powiedział Grzegorz Zwierzyna, prezes Pinta Barrel Brewing SA. Zebrana kwota wystarczy, by wznieść budynek browaru i w pełni go wyposażyć - dodał prezes.
Sercem nowego browaru będzie dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 8 hektolitrów. W obiekcie stanie 7 zbiorników, przeznaczonych na trzy linie piw: mocnych, dzikich i eksperymentów. Do tego dwa blending tanki oraz taca chłodnicza do szczepienia brzeczki dzikimi drożdżami. Całości dopełnią dwa wielkie drewniane zbiorniki fermentacyjno-leżakowe o poj. około 2,5 tys. litrów oraz 500 beczek po różnych destylatach. Piwowarzy z Pinty już sprowadzili beczki z Hiszpanii, Francji, Stanów Zjednoczonych, Szkocji, Jamajki i Barbadosu.
Spośród 12 piw leżakowanych w beczkach, które dotychczas uwarzyliśmy, aż 9 jest w pierwszej dziesiątce najlepiej ocenianych piw pod marką Pinta. Starzone piwa robi się w naszym kraju od 2013 roku, ale Pinta Barrel Brewing będzie pierwszym w Polsce browarem specjalizującym się w tej metodzie produkcji - powiedział Bartłomiej Ociesa, piwowar Pinta Barrel Brewing SA.
Specjalistyczny browar powstanie tuż obok właśnie otwieranego zakładu Browaru Pinta Sp. z o.o. Spółka czeka na dopełnienie ostatnich formalności, by oficjalnie otworzyć własny browar. Możliwości produkcyjne "tradycyjnego" browaru Pinty będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a "beczkowego" 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. Działalność dwóch odrębnych browarów pozwoli na całkowite rozdzielenie linii technologicznych dla piw fermentowanych odpowiednio typowymi drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami dzikimi z okolic rzeki Soły - wyjaśnił Ziemowit Fałat.
W ramach inwestycji w Wieprzu koło Żywca do 2021 roku powstanie też taproom Pinty. Będzie to miejsce degustacji piw rzemieślniczych, w tym leżakowanych w beczkach, a także przestrzeń do spotkań entuzjastów piw rzemieślniczych i akcjonariuszy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
LOT wprowadza odroczone
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Włoskie regiony chcą większej samodzielności
Linie Emirates wracają na Mauritius
Nowa siedziba łódzkiej informacji turystycznej
Jak Leo Express zniechęca się do Polski
Sejm przyjął część poprawek do ustawy o Polskim Bonie Turystycznym
Itaka podpisuje nową umowę z Wakacje.pl
UNWTO: Dobre półrocze dla turystyki
Czy masz kliencie wiedzę, z czego.....
Ceny w hotelach w styczniu szły w górę
Black Friday 2025: podróże to nowa elektronika - mniej rzeczy, więcej wspomnień?
Warmińsko-Mazurskie chce przedłużyć sezon
Nowe połączenia w letnim rozkładzie Lufthansy
Czołówka wakacyjnych kierunków bez większych zmian
Turystyczne startupy staną w konkursowe szranki
Dane GUS potwierdzają fatalną sytuację hotelarzy
