Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Food waste tematem przewodnim trzeciej edycji konkursu kulinarnego SSCC
Już po raz trzeci do Zamku Topacz pod Wrocławiem zawitają obiecujący kucharze z całej Polski, aby zawalczyć o zwycięstwo w konkursie dla młodych kulinarnych talentów.
Zadaniem dwuosobowych zespołów będzie przygotowanie autorskich potraw wpisujących się w temat przewodni tegorocznej edycji konkursu - FOOD WASTE, czyli niemarnowanie żywności.
Celem konkursu jest wyłonienie najzdolniejszych kucharzy, którzy nie ukończyli jeszcze 27 roku życia. Podobnie jak w poprzednich edycjach, o wygranej zadecyduje oryginalność pomysłu, bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu. Choć zgłoszenia można nadsyłać już teraz, finał konkursu odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.
Motyw tegorocznej edycji spotkania z SelfCookingCenter to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Wymyślona i przyrządzona przez nich potrawa musi nie tylko spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury, ale także nawiązywać do jednego z najbardziej palących problemów obecnych czasów - kwestii marnowania żywności. Według badań przeprowadzonych przez CBOS statystyczny Polak wyrzuca ponad 200 kg jedzenia rocznie. Jak temu przeciwdziałać? Zdaniem organizatorów konkursu, potrzeba nam nie tylko edukacji, ale także inspiracji.
Dlaczego zdecydowaliśmy się na taki motyw przewodni? To proste - chcemy wyznaczać trendy. Zeszłoroczna edycja odbyła się pod hasłem WEGANIZM. Myśleliśmy wtedy, że przygotowanie potraw na najwyższym poziomie bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego będzie dla uczestników prawdziwym wyzwaniem. Tymczasem zaprezentowali nam oni wyśmienite dania, którym niczego nie brakowało. Chcemy po raz kolejny pobudzić kreatywność najzdolniejszych młodych kucharzy, podnosząc jednocześnie poprzeczkę. Czy potrafią gotować zgodnie z duchem zero waste, ograniczając do minimum kuchenne resztki? Przekonamy się już w październiku! - mówi Rafał Borys, Szef Kuchni Zamku Topacz
Zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa. Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz na stronie www.sscc.info i załączyć zgodny z regulaminem autorski przepis. Zgłoszenia nadsyłać można do 30 września 2019.
Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie współorganizowane z marką Rational.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział zmiana danych firm:
Więcej Polaków odwiedza Skanię. Jak duży
Sieć kawiarni zmienia
Etihad inwestuje w serbskiego
Producent samolotów zmieni
Uzdrowisko Połczyn z nową
Nowy prezes Oasis Tours zapewnia o
Awansowali w Grupie Hotelowej
Novotel Kraków Bronowice zmienił
Polskie Jadło ma nowego
Zmiany personalne w Amadeus
Stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie zmiany przepisów dot. praw pasażerów
Przedsiębiorcy turystyczni protestowali w Warszawie
Minister spraw zagranicznych o terminie otwarcia granic
Egipskie Ministerstwo Turystyki przeprowadzi inspekcje ośrodków hotelowych
Dokąd Polacy wybierają się na długi jesienny weekend?
Tarnowska Organizacja Turystyczna zaprosi na darmowe zwiedzanie regionu w wakacje
Samorządy testują bony turystyczne
kto do Monastir do Tunezji Hotel Oasis El Habib 24.07-08.08 ?
Ukraiński przewoźnik rozpoczyna współpracę z FlixBusem
LOT zwiększa kontrole na lotniskach
Dubaj z rekordowa liczbą turystów
Przemysł spotkań w fatalnej kondycji - wyniki ankiety
Stabilizacja cen wyjazdów jesiennych
Traveldata: turystyka wyjazdowa ma lepsze perspektywy, niż mogłoby się wydawać
Coraz więcej zakłóceń na polskich lotniskach
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023 roku
Turyści będą mogli zwiedzać dotąd niedostępny rzymski zabytek
Obłożenie hoteli w lipcu na dobrym poziomie
Czech Tourism: przyjazdy turystyczne na razie niemożliwe
ITB pod znakiem cyfryzacji i zrównoważonego rozwoju
Hotel Aolis 4* Grecja, Thassos
