Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Tradycje wielkanocne w małych ojczyznach
Podróżując przez różne regiony i zakątki Polski warto przyjrzeć się kolorowym tradycjom wielkanocnym, które pokazują różnorodność kulturową naszego kraju. Ciekawe przykłady tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi opisują autorzy przewodników po małych ojczyznach wydanych w serii PolskaTurystyczna.pl.
Na ziemi krakowskiej przed Wielkanocą, w niektórych miejscowościach można zobaczyć Pucheroków, tj. grupy chłopców przepasanych słomianymi powrozami, z twarzami umazanymi sadzą i w stożkowatych czapkach z ozdobami z kolorowej bibułki - zbierają datki, opowiadając po domach wesołe wierszyki.
Wizytówką śląskiego Raciborza i ziemi raciborskiej są wielkanocne procesje konne odbywające się w poniedziałek wielkanocny, których tradycja sięga co najmniej średniowiecza. Na Górny Śląsk zwyczaj ten przynieśli osadnicy z Zachodu, zasiedlający te ziemie w XIII w. W Wielki Czwartek i Wielki Piątek kościelne dzwony w Raciborzu milczą. Mieszkańcy mówili, że "poszły do Rzymu". Zamiast nich w niektórych wsiach słychać klekot kołatek, którym przypisuje się moc odpędzania złych czarów. W Wielką Sobotę święci się oczywiście pokarmy. Śląskie pisanki, zwane tu kroszonkami, zdobione są misternym, roślinnym ornamentem wyskrobanym w kolorowo zabarwionej skorupce. Do barwienia stosuje się najczęściej wywary z łusek cebuli, oziminy, korydębowej lub olszyny. Kiedyś na jajkach wypisywano krótkie miłosne wierszyki lub życzenia.
Wielkanoc prawosławna, obchodzona przez mieszkańców zwłaszcza regionów wschodniego pogranicza, w tym roku wypada w tym samym czasie co
Wielkanoc katolicka. W Wielką Sobotę w cerkwi święci się pokarmy, główniejajka (często bez skorupek) oraz ciasto zwane Paschą. Nie ma w tradycji prawosławnej śmigusa dyngusa, natomiast odwiedza się groby bliskich i zanosi im pisanki. W dziewięć dni po Wielkanocy przypada prawosławne święto zmarłych, czyli Radunica, kiedy to przy grobach spożywa się symboliczny obiad, a jego część zostawia na grobie zmarłego - jajka, słodycze czy kawałki chleba.
Różnorodność potraw wielkanocnych jest w Polsce wyjątkowa. Z przepisów na smakołyki wybraliśmy lanckorońską magiczną polewkę - zwaną też chrzanówką lanckorońską. Podawana w Lanckoronie i okolicach (woj. małopolskie) uważana jest za afrodyzjak działający zarówno na panów jak i na panie, zapewne z powodu dodatku lubczyku lanckorońskiego. Przysmaku można spróbować m.in. w kawiarni "Cafe Pensjonat" na lanckorońskim rynku, prowadzonej przez Stowarzyszenie "Na Bursztynowym Szlaku".
Przepis na lanckorońską chrzanówkę:
Składniki: 1 l. serwatki, 4 łyżki świeżo startego chrzanu, 25 dkg wędzonki
lub wędzonego żeberka, 20 dkg kiełbasy, lubczyk (kilka listków), 2-3 jajka
na twardo, śmietana, 1 łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka
pietruszki i koperek.
Serwatkę podgrzać, dodać chrzan, podsmażoną wędzonkę (żeberko), kiełbasę, pokrojone lub posiekane jajka, gotować przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i mąką roztrzepaną ze śmietaną (do słoika nalać nieco ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i gęstą śmietanę, a następnie roztrzepać - nie będzie kluch!). Na minutę przed zdjęciem garnka z ognia dodać drobno posiekany lubczyk i wyciśnięty czosnek. Podawać osobno z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, posypując zupę na talerzu lub w miseczce szczyptą drobno posiekanej natki pietruszki i koperkiem.
Program PolskaTurystyczna.pl ma na celu promocję małych ojczyzn - ciekawych regionów i miejscowości przy wykorzystaniu zarówno tradycyjnych form wydawniczych jak i nowych technologii. We współpracy z samorządami lokalnymi, instytucjami kultury i organizacjami pozarządowymi powstają publikacje oraz cyfrowe przewodniki po najpiękniejszych zakątkach Polski, także po miejscowościach i regionach mniej znanych, a równie interesujących kulturowo i przyrodniczo.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział centra informacji i promocji:
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Nowa restauracja przy kieleckim rynku
Warszawa: podpalił obiekt noclegowy, bo wymagali zapłaty
Bilety easyJet na sezon wiosenny 2010 już w sprzedaży
Jeszcze nie zdecydowano czy powstanie Jurajski Park Narodowy
Świnoujście: trzeci hotel spa dr Ireny Eris na wyspie Uznam
Air Italy Polska oraz PLL LOT lobbują za zmianami w prawie lotniczym
HoteleNet.com - kolejny gracz na rynku sprzedaży miejsc hotelowych on-line
British Airways: decyzją sądu strajk odwołany
Krym przyciąga zagranicznych turystów
Pekin: ruszyła restauracja dla fanów World of WarCraft
Rozwój szlaków wodnych w Polsce
Trzy nowe zabytki na liście Pomników Historii
Zwiedzanie Babilonu jest możliwe
Władze lotniska Okęcie skróciły jego nazwę
Centrum Krakowa oraz Kopalnia Soli w Wieliczce świętują 30-lecie wpisania na listę UNESCO
Krynica Zdrój: jeden policjant pilnuje 10 tys. osób
Międzynarodowi przewoźnicy rozważają rezygnację z usług nowego dworca!
