Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
W gastronomii źle się dzieje
Wraz z początkiem wakacji inspektorzy sanepidu szturmem ruszyli w kierunku nadmorskich lokali gastronomicznych. Wzmożone kontrole to wynik ostatnich doniesień mediów o tym, że w branży źle się dzieje. Jakie uchybienia znalazły się na liście kulinarnych przewinień?
Urzędnicy wykryli m.in. oszustwa na ilości alkoholu i jedzenia - chodzi tutaj głównie o dolewanie procentów do drinków oraz sprzedawanie potraw o zaniżonej wadze, wykorzystywanie przeterminowanych półproduktów, przechowywanie ich w nieodpowiednich temperaturach, używanie starych i zanieczyszczonych tłuszczów do smażenia dań, stosowanie tańszych zamienników. W pamięci pracowników Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku na długo pozostaną obrazy brudu oraz przekrętów stosowanych w licznych restauracjach. Jak udało się ustalić większość osób pracujących w gastronomii nie posiada nawet aktualnych badań, które dopuszczały by ich do pracy z żywnością.
Konieczne było pobranie do badań próbek dań mięsnych, dopiero ostateczne wyniki pokażą co tak naprawdę serwowali swoim klientom właściciele nadmorskich restauracji. - Zdarzało się, że sałatki z serem Feta tak naprawdę były z innym serem. Albo na przykład w pierogach z mięsem cielęcym było stwierdzane DNA wieprzowiny czy drobiu - przyznała Anna Klecha, naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Żywnościowych i Nieżywnościowych.
Dużą zaletą wizyt pracowników Inspekcji Handlowej jest zaskoczenie. Lokal wygląda zupełnie inaczej, gdy jak w przypadku sanepidu kontrola jest zapowiedziana. W efekcie nałożono 43 mandaty na kwotę 11 450 złotych, aż 14 przypadków rozpatrzy sąd. Nie obejdzie się bez interwencji Urzędu Skarbowego, Urzędu Miar oraz Inspekcji Sanitarnej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział centra informacji i promocji:
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Wybrano najlepsze prace
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Włoskie władze zamykają hotele
Jak zdobyć tytuł najlepszej restauracji?
Restauracja kończy działalność
Śląskie i góralskie smaki w Hotelach Diament
W czyich umowach znaleziono niedozwolone postanowienia?
Mr Hamburger zwiększa liczbę lokali
Klienci wrócili do biur podróży
Rosyjski pociąg będzie dostępny dla Polaków
biuro podróży, a licencja przewoźnika
