Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Starbucks dodaje barwniki
Sieć kawiarni Starbucks, przyznała oficjalnie, że do produkcji uwielbianego przez wielu amatorów słodkości, truskawkowego frappuccino używa koszenili, czyli de facto suszonych robaków - donosi "Daily Mail".
Mszyce o nazwie koszenila, z których produkowany jest barwnik o tej samej nazwie, nadający napojom piękny rubinowy kolor, żyją w Meksyku i Ameryce Południowej. Koszenile żerują na kaktusach z rodzaju opuncja. Barwnik, który wytwarzają służy im do odstraszania innych owadów. Natomiast sprytni producenci żywności wykorzystują go, aby wywołać w nas chęć konsumpcji poprzez zmysł wzroku. Kolor, jaki nadaje potrawom koszenila, jest apetyczny i przywodzi na myśl soczyste maliny.
Barwnik wytwarza się z odwłoków i jaj owadów, które zabijane są poprzez zanurzenie żywcem we wrzącej wodzie. Następnie suszy się je na słońcu. Aby wytworzyć kilogram koszenili potrzeba około 155 tysiąca sztuk tych amerykańskich robaków.
photo cochineal by: Vahe Martirosyan, license CCA SA 3.0 U
Jednak pomimo, iż barwnik jest naturalny, a Starbucks chwali się, że używa go, aby ograniczyć ilość sztucznych składników w swoich produktach, nie do końca jest on bezpieczny. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia koszenila może u niektórych osób powodować astmę i alergie - informuje "Daily Mail". Ponadto koszenila wyklucza truskawkowy koktajl z grona napojów wegetariańskich, gdyż zawiera "zwierzęce dodatki".
Większość konsumentów nie jest świadoma co tak naprawdę spożywa. A trzeba dodać, że nie tylko Starbucks używa koszenili. Używają jej właściwie wszyscy - smacznie wyglądające malinowe i truskawkowe jogurty, galaretki, a także ciasta i napoje, również dość często zawdzięczają swój piękny kolor mszycom oraz ich jajom. Tak więc chyba nie sposób się ich ustrzec.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Co kryje twoja przekąska?
[2012-03-28 11:40 83.238.170.*]
W jogurcie bywa sok z buraków i z pokrzyw, zależnie od pożądanego koloru. Chyba wolę odwłoki niż barwnik syntetyczny 'identyczny z naturalnym'. odpowiedz »
Co kryje twoja przekąska?
[2012-03-31 09:39 164.127.113.*]
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Zawiodła nawigacja. Samoloty pasażerskie prawie się zderzyły
Ośrodki wypoczynkowe fałszują koncesje?
Zakopane organizatorem Mistrzostwa Świata w Narciarstwie Klasycznym?
Konkurs na najlepszy produkt dla hotelu
Zakopane dołączyło do akcji za pół ceny!
ULC odmawia zatwierdzenia strefy opłat terminalowych
Wakacyjna kolekcja Wezyr Holidays
Wrocław: nowy trzygwiazdkowy hotel
Neckermann znalazł się wśród najsilniejszych marek Superbrands
Net Holiday podwyższa kapitał i gwarancję
PKP InterCity rzuca 65 tys. tanich biletów
Całoroczne noclegi w Bieszczadach
