TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






HOTREC apeluje o pomoc dla hoteli dotkniętych upadkiem Thomasa Cooka

Niewypłacalność grupy Thomas Cook i niektórych jej lokalnych marek silnie uderzyła w sektor hotelarski w całej Europie. Nieopłacone rachunki i anulacje rezerwacji wygenerowały setki milionów euro strat.


Stowarzyszenie hotelarskie HOTREC zaapelowało do władz różnych krajów, aby odroczyły obowiązek zapłaty podatku VAT za usługi hotelarskie, które pozostały nieopłacone w wyniku niewypłacalności Thomasa Cooka.

Wiele hoteli, w różnych krajach miało wysoki udział klientów Thomasa Cooka. Bankructwo touroperatora skutkuje znacznymi, natychmiastowymi stratami i obniżonymi wskaźnikami obłożenia do końca 2019 r. i później. Wezwanie do zapłaty podatku VAT od niezapłaconych rachunków zagroziłoby krótkoterminowej rentowności wielu hoteli. Dlatego też prosimy władze tych krajów o odroczenie płatności podatku VAT należnego z tytułu niezapłaconych jeszcze faktur - powiedział Christian de Barrin, prezes HOTREC.

Jak informuje HOTREC, hotele z dużymi kontraktami z Thomasem Cookiem borykają się z poważnymi trudnościami. Podatek VAT jest obecnie wymagalny, chociaż rachunki organizatora turystyki nie zostały zapłacone. Hotelarze są proszeni o zakwaterowanie turystów, którzy przebywali w ramach pakietów wakacyjnych, w czasie bankructwa Thomasa Cooka, ale będą musieli liczyć się z dużymi opóźnieniami w otrzymywaniu płatności z funduszy ubezpieczeniowych i gwarancyjnych w Europie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
thomas cook bankructwo hotel podatek vat




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję