Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Do wydzierżawienia Ośrodek Wczasowy w Jastrzębiej...
- Specjalista turystyki
- Rezydent 2021
- Salon ITAKA Kraków - oferta pracy
- Multiagencja turystyczna zatrudni pracownika
- Sprzedam fotele obrotowe (salon firmowy TUI)
- Fostertravel.pl - Specjalista ds Turystyki
- Kolonie letnie , wycieczki 2021
- Specjalista ds. turystyki
- Specjalista d/s sprzedaży Denar Travel (Żory,...

Polska kuchnia bardzo się zmienia?
Zdaniem restauratorki polska kuchnia w ostatnich latach bardzo się zmieniła. Transformacje spowodowane są głównie rosnącymi wymaganiami konsumentów. Polacy coraz częściej zwracają uwagę na swoją dietę - dbają o jej różnorodność. Robią to przede wszystkim ze względu na swoje zdrowie.
Lara Gessler pełniła funkcję jurora w konkursie dwumiesięcznika "KUKBUK" adresowanym do producentów żywności, rzemieślników oraz właścicieli lokali gastronomicznych. Przyznaje, że podejście do kuchni w naszym kraju nieustannie się zmienia. Jej zdaniem jest z nim coraz lepiej.
Coraz więcej podróżujemy, próbujemy różnej kuchni i zaczynamy zauważać jakość. Produkty niszowe są pieczołowicie robione w gospodarstwach. Jednak dzięki dyskontom, które pokazują wiele konceptów, zaczynamy poznawać się na jakości i zaczynamy mieć potrzebę różnorodności w naszej diecie. To bardzo dobry kierunek - mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Lara Gessler.
Według restauratorki pandemia bardzo wpłynęła na konsumenckie wybory Polaków. Plusem bez wątpienia jest to, że wiele osób podczas kwarantanny zaczęło gotować i eksperymentować w kuchni. Nie wszystkie zmiany można jednak uznać za pozytywne.
Mamy obecnie mniej pieniędzy, jemy skromniej. Nie zawsze jedzenie polskich produktów wiąże się z oszczędzaniem. Częstokrotnie jest odwrotnie. Małe przedsiębiorstwa nie mają skali, która pozwoliłaby zaoferować niskie ceny i spowodować, że szersze grono odbiorców zacznie korzystać z produktów - zaznacza.
Lara Gessler zwraca uwagę na to, że wybory konsumenckie, a także rosnące wymagania kształtują rynek. Obecnie w Polsce pojawia się wiele marek spożywczych, które w swoim asortymencie mają produkty różnorodne, dobre jakościowo oraz smaczne. Według restauratorki przyszłość pod tym względem będzie wyglądać bardzo interesująco, ponieważ nowe pokolenie Polaków jest odważne, kreatywne i pewne swego.
W Polsce przybywa coraz więcej jakościowych marek. Wynika to z tego, że wracamy do korzeni, przestajemy się wstydzić tego, co polskie. Powracamy do receptur naszych dziadków, zaczynamy doceniać ziemię. Coraz więcej z nas tworzy własne przedsiębiorstwa. Mamy dużo większą dostępność, przewietrzone umysły, objechaliśmy kawałek świata w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Mamy więcej odwagi i coraz mniej kompleksów - zaznacza.
Bardzo duże możliwości daje internet. Dzięki niemu popularyzowane są nowe trendy kulinarne, ludzie mogą wymieniać się przepisami, a także śledzić działalność ulubionych marek i kucharzy.
Cały czas jest nam potrzebna promocja. Social media są bardzo demokratyczne i pozwalają, żeby o dobrych produktach dowiedziała się rzesza ludzi. W dobie telewizji byłoby to zupełnie nie do zrobienia. Teraz jest łatwiej. Potrzebna jest zarówno dobra wola producentów żywności niszowej, jak i wyostrzona ciekawość konsumentów - mówi Lara Gessler.
Komentarze
Reportaż dziennikarzy Polsatu wzbudził ogromne wzburzenie w branży hotelarskiej. Przepisy czasu pandemii mówią jasno, w hotelach mogą przebywać osoby, które podróżują służbowo, wyjątkiem są sportowcy przygotowujący się do zgrupowań - ponurym głosem...
Obowiązujące obostrzenia powinny być złagodzone, w przeciwnym razie mogą doprowadzić wielu przedsiębiorców do bankructwa - apelował Marszałek Województwa Dolnośląskiego Cezary Przybylski podczas konferencji prasowej. Turystyka to bardzo ważna gałąź...
Tagi:
Dział gastronomia:
Posłowie z Komisji chcą dodatkowej pomocy dla
Przedsiębiorcy potrzebują planu przywracania
Nadmorska turystyka poszkodowana rządowymi
Prezydent Krakowa apeluje o pomoc dla turystyki w
Rozporządzenie rozszerzające Tarczę 6.0 opublikowane w Dzienniku
Starsze aktualności:
Minister zdrowia zapowiada termin wejścia w życie dodatkowych
W wystawianiu gwarancji nie ma
A&O otwiera nowy obiekt w
GUS: liczba turystów w obiektach noclegowych mocno
Zimowe wyjazdy tańsze niż przed
Duże znalezisko archeologiczne w
Przewoźnik wlicza testy PCR w cenę
Wielka Brytania wprowadza kwarantannę dla przyjeżdżających m.in. z
Ponad 1,2 tysiąca mazowieckich przedsiębiorców skorzysta z dotacji płynnościowych z
Katar wyjęty spod zakazu
Profitroom: Wyjazdy biznesowe pod znakiem
Warszawa wprowadza nową politykę
Grecja zacznie wymagać testów PCR od
Kilkadziesiąt zamkniętych kąpielisk nad Bałtykiem
Sfinks uruchomił portal do zamawiania posiłków
Turcja zapowiada szybkie przywrócenie turystyki
Problemy pracodawców z branży turystycznej tematem konferencji
Ceny wyjazdów nie stoją w miejscu
Terrorysta zaatakował we Francji
Nieco dziurawa tarcza dla turystyki trafi do Senatu
Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności
Pieczywo tematem konferencji gastronomicznej
Jak początek wakacji wpłynął na sprzedaż imprez turystycznych?
Nowy system usprawni pracę TFG?
Lizbona: Zabezpieczono popularne wśród turystów miejsca
Rośnie zainteresowanie piwami bezalkoholowymi
Obniżone opłaty dla przewoźników na dworcu Warszawa Zachodnia
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Włochy: jesteśmy gotowi na przyjęcie turystów
Norwegian aktualizuje wymagania dla załogi
Oddalono skargę do przetargu w Porcie Lotniczym Gdańsk
Turyści będą mogli zwiedzić dotychczas niedostępne miejsca na Wawelu
Wyjazdy letnie ustępują miejsca zimowym
Polskie rzeki przyciągną turystów?
10.05.08 Rotterdam-Gdynia-bus wolne miejsca